Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Miért nagyon nehéz a doktori...

Miért nagyon nehéz a doktori iskola?

Figyelt kérdés

Én még csak az egyetem előtt állok, tehát ebbe én abszolút nem tudok belelátni, de gondolkoztam már sokat azon, hogy ha elvégzem a szakot (orvosi), akkor utána doktori iskolába menjek tovább és megszerezzem a PhD-t.


Viszont sokan mondják azt az interneten, hogy nagyon nehéz, néha már embertelen is, és a doktori iskola mellett nincs is élete az embernek. De miért? Sok kutatni valója/gyakorlata van a PhD hallgatóknak? Sok előadáson kell résztvenniük?


Köszönöm szépen a válaszokat előre is:)2022. jún. 11. 08:21
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
97%
Sok a kutatni való, publikálniuk is kell, az előadásokon pedig nem csak részt vesznek, hanem tartaniuk is kell néhányat. És ugye a többsègük emellett dolgozik is.
2022. jún. 11. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
7%

Embertelen...?

Aki ezt mondja azt el kenecküldeni a szénbanyaba vájarnak... na AZ embertelen...

2022. jún. 11. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
70%

A doktorandusztok az egyetem munkatársai is, de ők végzik el a rabszolgamunkát. Kutatásokat végeznek a tanszék számára is, melyek dicsőségét nem ő, hanem a tanszékvezető hajtja be. Gyakran ők javítják az ZH-kat, néha előfordul, hogy ők vizsgáztatnak az oktató helyett.

Nem vagyok doktorandusz, de jártam egyetemre.

2022. jún. 11. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
84%

Nem nagyon nehéz a doktori iskola. Nem nehezebb, mint maga az orvosi egyetem.


Ami más, mint a sima egyetem, hogy itt önálló kutatómunkát kell végezned, ehhez pedig sok önfegyelem és kitartás kell. Na ez utóbbin szokott elvérezni a doktoranduszok 90%-a. Be kell osztanod az idődet, magadat kell kényszerítened arra, hogy dolgozz… nem könnyű. Tényszerűen meg rengeteget kell itt is olvasni meg tanulni, de ez nem nehezebb mint maga az orvosi egyetem (szerintem, de én nem orvosdoktor vagyok).

2022. jún. 11. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

4-es jól leírta.

Annyit tennék még hozzá, hogy az egyetemen szépen egymás után csinálod a tárgyakat, lépésről lépésre, a végén szakdolgozat, államvizsga, és megkapod a diplomát.


A doktori képzésnél viszont semmi nem garantálja, hogy születnek-e olyan eredmények, amiket publikálni lehet!


Plusz simán lehetnek (vannak) olyan, rajtad kívülálló dolgok, hogy pl. a témavezetőd le sem szar, más dolga van, esetleg nincs OTKA, kutatási pénz.. kéne egy spéci vegyszer, de nem tudod miből megvenni, kellene biológiai mérési eredmény, de szarul mérik.. stb.

Sok dolog nem rajtad múlik.

2022. jún. 12. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Értem már akkor, miért is nehéz a doktoranduszok élete, annyit kérdeznék még, hogy egy orvosi doktorandusz tud a PhD képzés mellett még mondjuk rezidensként dolgozni?

2022. jún. 12. 09:31
 7/16 anonim ***** válasza:
86%
A fentiekhez én csak annyit tennék hozzá, hogy a doktorandusznak minden egyetemen kb. szerzeteshez hasonló kutatónak kell lennie, és kell rendelkeznie jó fogalmazási képességgel. Hiába szeretsz kutatni, olvasni, ha az önálló gondolataidat nem tudod jól megírni, vagy nem lesznek önálló gondolataid, és csak szenvedsz minden egyes publikációval. Nekem más szakon egy nagyon okos barátom azért nem vállalta be, mert neki van önálló gondolata, de nem szeret kimondottan kutatni, és bár jól tud fogalmazni meg írni, ha konkrétan megvan, hogy mit kell megírnia, de amikor magának kellene önállóan kitalálnia és megalkotnia sok hosszú oldalban, azt már nem szereti. Majdnem summa cum laude lett, de ő nem ez a kutatófajta.
2022. jún. 12. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
0%
#6 olyan nincs, hogy "orvosi doktorandusz", azt orvostanhallgatónak hívják. Az orvosi és a jogászképzés eleve doktori címet ad az egyetem elvégzésèvel, a többi szakmának kell ehhez külön képzést elvégeznie.
2022. jún. 12. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
87%
8. Ne beszélj hülyeségeket. Az orvostanhallgató nem doktorandusz, és a foglalkozásdoktori cím teljesen független a tudományos fokozattól. Az orvos doktorandusz az orvosi doktori iskola hallgatója, az orvostanhallgató meg nem doktorandusz. A jogászhallgató sem doktorandusz.
2022. jún. 12. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
93%
8. Doktorandusznak a phd-hallgatót hívják más néven. A jogi és doktori egyetem alapképzése az 5-6 év, ami megadja a doktor címet, és a diploma után lehet jelentkezni a "doktori iskolába" (ez a neve nálunk jogon, ha jól tudom), ami most már egy 4 éves képzés jogon (gondolom az orvosin is, azt nem ismerem), és annak a végén meg kell írni és meg kell védeni a doktori disszertációt, ami kb. 200-300 oldal azt hiszem minimum. De azt meg is kell védeni, van előtte ún. műhelyvita, és még van doktori szigorlat is, ha az ember a 4 éves képzést (régen 3 éves volt) teljesítette. Ha mindez megvan (legtöbben a disszertációt nem írják meg nálunk, mert az a kutatómunka csúcsa), akkor megkapja az ember a phd-fokozatot.
2022. jún. 12. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!