Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Európában mindenhol megkapják...

Európában mindenhol megkapják a kisdoktorit és Dr. előnevet az orvosok és gyógyszerészek?

Figyelt kérdés
Tehát hogy ha az ember végez a 6 éves orvosi egyetemen,vagy az 5 éves gyógyszerészeti egyetemen,a diplomával együtt automatikusan megkapják a kisdoktori címet,mindenhol Európában?

nov. 29. 15:49
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
93%

NEM. Ez magyar sajátosság. Nyugaton nem automatikusan doktorok még az orvosok sem (!). Sem az ügyvédek, állatorvosok, és végképp nem a gyógyszerészek (ez utóbbi végképp magyar találmány). A törvény explicite tiltja az un. Berufsdoktorat kiosztását. A magyar foglalkozásdoktorikat sem ismerik el: [link]


Németországban az orvosoknak külön kell PhD-zniük, ha Dr. akarnak lenni. Igaz, van nekik erre egy külön, könnyített PhD, ami szerintem indokolt és méltányos ahhoz képest, hogy milyen sokat kell nekik amúgy is a szakvizsgára tanulniuk.


De pl. az ügyvédeknek egy alig elenyésző része Dr. csak, keress rá arra, hogy Rechtsanwalt. A legtöbbjük nem doktor.


De Ausztriában pl. van foglalkozásdoktori (Berufsdoktorat). [link]


A gyógyszerészek sehol sem kapnak foglalkozásdoktorit, az államigazgatásosok meg végképp nem, ezek mind magyar találmányok.

nov. 29. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 A kérdező kommentje:

Ohh,most meglepődtem,hogy ez csak Magyarországon van így.

Pedig mintha valahol úgy olvastam volna,hogy máshol is ez a rendszer lenne,hogy az orvosi képzés után automatiksuan kiadják a Dr. előnevet is.


De akkor kvázi pl.Németországban nincs is olyan,hogy foglalkozásdoktori cím?


És akkor ez biztos,hogy csak Magyarországon van ez,teljesen magyar sajátosság?

nov. 29. 16:26
 3/20 anonim ***** válasza:
40%

Maga a foglalkozásdoktori nem csak Magyarországon van, hanem más országokban is, AZ ORVOSOKNAK. Pl. Ausztriában Dr. med. univ. címet kapnak az orvosok automatikusan. Ez a cikk azt állítja, hogy Amerikában is így van, de a helyzet ezzel szemben az, hogy Amerikában egyáltalán nem is használják az emberek a Dr. címet, helyette az MD megjelölést ("orvos"). [link]


A jogászok nem kapnak foglalkozásdoktorit azt hiszem Ausztriában sem, hanem csak itt a mi kelet-európai térségünkben (Csehek, Szlovákok, Magyarok), ami egy kicsit hasonlít ahhoz, mint amikor Magyarország NATO hadgyakorlaton vett részt, és több tábornokunk volt, mint az egész NATO-nak együttvéve. :D Itt olvashatsz erről bővebben: [link]


Mindenki más: magyar nonszensz. Sem a gyógyszerészek, sem az államigazgatásosok nem kapnak foglalkozásdoktorit más országokban.


Összefoglalva tehát: az orvosok kapnak más országokban is foglalkozásdoktorit, kivéve Németországban. A jogászok már Ausztriában sem (PhD-zniük kell a Dr. címhez). Mások meg egyáltalán seholsem, csak nálunk Magyarországon.


Persze amelyik országban kvalifikáció és tudományos munkásság nélkül is lehet valaki egyetemi professzor és rektor, attól az országtól sokat ne várjunk.

nov. 29. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 anonim ***** válasza:
21%
pedig a gyógyszerészek tényleg megérdemlik;)
nov. 29. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 anonim ***** válasza:
90%
A lányom Németo-ban él, ott orvos, itthon végzett, ő használja a dr-i címet, de ott nem jár az egyetem elvégzésével automatikusan, azért külön disszertációt kell írni.
nov. 29. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 A kérdező kommentje:

Értem,köszönöm szépen a válaszokat!

3-as,tudtommal pélául Franciaországban és Olaszországba is megkapják a gyógyszerészek a doktori címet-legalábbis ahogy én olvastam.


Persze lehet,totál hülyeség ez,de én olvastam ezt is.


Köszönöm szépen neked is a választ!

nov. 29. 18:18
 7/20 anonim ***** válasza:
30%
4es vagyok, most miért kell lepontozni?
nov. 29. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 A kérdező kommentje:
Én az eddigi összes választ felpontoztam,tehát valaki más pontozott le téged is,ahogy az elsőt és a hármast is.
nov. 29. 18:32
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

6. Igen igazad van, az olaszok 5, a franciák 6 év gyógyszerészeti tanulmány után adják a farmakológia doktora (PharmD) címet. Ezt találtam erről:


[link]

nov. 29. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
27%
Ui: szerintem úgy lenne korrekt, ha az orvosok IS, meg a gyógyszerészek IS, sőt az ügyvédek IS a 3-4 éves szakképzés/ügyvédjelölt képzés után kapnák csak meg a doktori címet (és akkor viszont tegyenek le egy olyan kaliberű disszertációt az asztalra, mint amit egy bármilyen mérnök vagy bölcsész letesz). Hozzájuk csapnám még a klinikai pszichológusokat is, igazságtalan, hogy pont ők nem kapnak a klinikai szakképzésük ellenére sem. (Ez tényleg wtf ahhoz képest, hogy egy levelező károli jogon 5 év alatt lehet doktori címet szerezni... lehetsz klinikai pszichológus, 10 év tanulmány után sem méltat az állam arra, hogy doktori címet adjon.) A gyógyszerészeknek is 3-4 év kiegészítő tanulmány és önálló kutatás után adnám csak meg.
nov. 29. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!