Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Vélemény skandináv felsőoktatá...

Vélemény skandináv felsőoktatásról?

Figyelt kérdés
Minden érdekelne ezzel kapcsolatban

2017. szept. 26. 20:24
 1/5 anonim ***** válasza:
30%
A tanulók ott motiváltak, már otthonról is jó vonásokat hoznak magukkal, nem úgy mint itthon, hogy egy osztályban min. van 1-2 fiatalkorú bűnöző, 1 - 3 neveletlen - figyelemhiányos gyerek. A szülők is már beszélik az angolt elég jó szinten, ezért hiszem, hogy a gyerekek is ilyen jók már benne, nem csak az oktatási rendszerük miatt, hanem náluk már alapkövetelménynek számít.
2017. szept. 26. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
25%
Kifejezetten a felsőoktatásról nem tudok nyilatkozni, de kicsit zavar, hogy mindenki elvből oda meg vissza van a skandináv oktatáspolitikától. Sokáig én is úgy voltam vele, hogy mennyivel királyabb ez a fajta "készségfejlesztő" oktatás, mint a száraz tudásanyag bemagoltatása. Aztán ismerősöm (a gyerekeik már kint jártak iskolákba) mesélte, hogy a testvérével (az ő gyerekei itthon tanultak) és a gyerekekkel elmentek Londonba, és majd lesült a bőr a képéről, hogy az ő gyerekei már egyetemistaként soha életükben nem hallottak még se Shakespeare-ről, se a Stonehenge-ről... Nagyon frankó ez a fajta készségfejlesztés, de ha ennek az általános alapműveltség teljes hiánya az ára, akkor mindjárt nekiállok felmagasztalni azt a szart, ami itthon van.
2017. szept. 26. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
85%

én jelenleg az Aalborg Universitet-en csinálom a mesterszakos diplomámat (Dánia)

so far, imádom

nincsenek BS tárgyak... van összesen 3 tárgyam (+ egy felzárkóztató, mivel nem itt csináltam a BSc-t, s Aalborg Egyetem az UNESCO által is elfogadott 'probléma alapú oktatást' tartja; erről később) + 1 féléves projektmunkám egy valós, elég komoly céggel


ez a problem based learning azt jelenti, hogy csoportokra lettünk osztva (4-6 fős), s minden órán ezekkel a csoportokkal dolgozunk; 2x2 órás órák, ahol az első 2 órán a tanár leadja az anyagot (de nem mint otthon, hogy 'ez így van és kész, kijavít, akkor megnézheti magát a vizsgán kolléga', hanem inkább párbeszéd, elmondja, hogy xy azért ez, mert...

a 2. 2 óra az csoportmunka, ahol az óra végén adott 'feladatokat' kell kidolgozni, s feltölteni


nekem (mester szakon) egy nap sincs 1nél több tanórám, azaz 4 órákat vagyok bent per nap (illetve 3-4 nap per hét)


infrastrukturálisan zseniális, olyan laborok vannak, hogy besza-behu'


ZH nincs, a tárgyak vizsgásak

egyes tárgyaknál írott, másnál szóbeli, de van egy 24 órás vizsgám is (azaz feladat kiadva, 24 órán belül töltsd fel)

vizsgán füzet, jegyzet, könyv, laptop, internet használható


ajánlom, hogy menj el egy SCEDA előadásra, ha tudsz

persze van pár túlzás, cukrozás (főleg az általuk ajánlott 'politechnikumokkal'; mert a legtöbb amivel kapcsolatban állnak még az ilyen helyi Edutus-Gábor Dénes), de nagyon jól elmondják, miért is jobb itt


de ha van kérdésed még, nyugodtan, bár én se vagyok expert :)de ami biztos, hogy összehasonlíthatatlan a hazai BSc-ben tapasztaltakkal (és nem azért, mert itt MSc-n vagyok, a BSc hasonló elveken működik)

2017. szept. 27. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#2

Nem ismerősöktől kéne tájékozódni, hanem saját tapasztalatot szerezni, mielőtt hülyeségeket beszélsz. Ráfáztál, mert én pont Dániában vagyok gimis. Utolsó év általánost is itt jártam. Nemrég tanultuk Shakespeare-t. Nem tudom mit képzelsz a skandináv iskolákról, de nem műveletlen emberek kerülnek ki onnan. Nem mintha Magyarországon olyan okos lenne mindenki... Ott sokan eleve csak dolgozat, vizsga előtt pár napot tanulnak, utána a bemagolt tananyag minimum felét elfelejtik. Gyakorlatiasság, csoportmunka szinte nulla. Akárhány magyar jött apu vagy anyu cégéhez dolgozni, mind le lett szólva, hogy gyakorlati tudása alig van. A nyelvtudásról már nem is beszélve. Az angolt sem beszéli ám olyan jól a magyar, mint hiszi. Tisztelet a kevés kivételnek. Szóval nem ártana saját háztájon söprögetni mielőtt más kultúrákat leszól a magyar ismeretlenül. Nagyon is sok a művelt ember a skandináv országokban. Nem kisegítő iskolákba járnak attól még, hogy nem mindenük a magolás. Mi szeretünk iskolába járni a testvéreimmel. Minden barátom szeret. Kreatív, modern (ipaddal és laptoppal támogatott), csoportmunkás, gyakorlatias (pl. biológia órán búvárkodás is lesz, kémia órán gyógyszercég látogatás, fizika órán csillagvizsgálat, stb.) módon tanulunk. Anyu magyar gimnáziumban a lelket is kitanulta magából és nagyon megutálta a végére. Sokat feleltek, dolgozatokat írtak és a tanár nem egyszer megalázta őket. Nálunk ilyen nincs. Nem felelünk, hanem csoportmunka végén előadást tartunk, értelmes, érdekes beadandók vannak és előre tudjuk mikor írjuk a dolgozatot. Ami nem könnyű ugyan, de nem is arró szól, hogy szivassuk a diákot. Anyu gyomorgörccsel ment sokszor iskolába, nálunk nincs stressz. Mivel nincs stressz, ezért nem fusztrált s.ggf.j.k járnak iskolában. Nem jellemző osztálytárs kiközösítése, bántalmazása. A felnőtt emberek is boldogok, nem gyűlölködő bunkók, akik a szomszéd tehene is dögöljön meg elvet vallják. Aki komolyan veszi a tanulást, az dán iskolából is lehet sikeres. Személyesen ismerek nemzetközileg is elismerteket. Olyat is, aki más országba ment továbbtanulni és summa cum laude vette az akadályokat. Jó lenne, ha egy magyar nem szólná le a skandináv felsőoktatást sem, főleg mert a magyar egyetemeket hátrébb vannak a világranglistán vagy szinte egy helyen. Semmivel nem különb egy ELTE, BME, BCE, SOTE, mint pl. egy Aarhus. Csak Magyarországon szeretik ezt hinni.

2017. okt. 8. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:
76%
Több éves a kérdés :D de hátha valaki még ránéz. Én itt tanulok 1 éve (Aarhus university), és mindkét oldalnak tudok igazat adni. Amit tapasztaltam , az alapján a dán társadalom sokkal jobb létben él, ezért sokszor jobban szituált. Viszont sokkal inkább el is vannak kényelmesedve. Az alapműveltség náluk más, és sokkal kevésbé hangsúlyos ( ez nekem sem tetszik :S). De nem unintelligensek, csak sok minden nincs meg nekik... Ettől persze lehetnek ugyanolyan boldogok.. Mindenesetre a tanítástól nem kell hanyatt esni, nem hinném hogy jobb illetve roszabb a magyarnál. Valóban problémaorientáltabb, és sokkal kevesebbet kell magolni. Elvégezhetőek a szakok, és nagyon felkapott diplomát adnak. Viszont csak azt tanítják amit munkában használnak MOST, és aktuális...Ami nagyon nice, de (legalábbis Aarhus University alapszakokon) nem adnak olyan agytágítást és széleskörű teoretikus tudást mint otthon, szóval ezzel számolni kell.
2020. máj. 29. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!