Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha érdekel a szőlő, a borászat...

Ha érdekel a szőlő, a borászat, akkor érdemes ezzel kapcsolatos felsőfokú szakképzésbe belevágni úgy, hogy a kémia, biológia nem erősségem?

Figyelt kérdés
Nehezebben mennek a reál-tárgyak, azért próbálnék csak ilyen egyszerűbb szinten tanulni róla. Valamilyen borászatban helyezkednék el legszívesebben, foglalkoznék a szőlővel és a feldolgozással, de nem feltétlenül azzal a résszel, ami nagyon komoly analizáló természettudományt igényel. Most is van egy hirdetés, ahol egyszerű technikumot, szakmunkás végzettséget kérnek, nem pedig mérnöki diplomát. Persze, nem is gondolom, hogy ezzel félmilliót fogok keresni.

2021. ápr. 23. 12:28
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Felsőoktatásba nem mondom hogy nem hasznos menni, de ha nem szeretnél a későbbiekben saját borászatot nyitni, akkor szerintem felesleges ezzel kínozni magad. Ha saját borászatot akarsz nyitni akkor sem feltétel a diploma, mert majd lesznek alkalmazottaid. Ez tipikusan olyan szakma, amiben nem a papír milyensége (azért vagy technikum vagy diploma legyen), hanem a szaktudás a fontos.
2021. ápr. 23. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszike! Úgy van megfogalmazva a hirdetés (kettő van), hogy az egyikben szőlészt keresnek, de az elvárt végzettséghez azt írja, nincs! Létezik olyan "szőlész" munka, ahol nincs elvárt végzettség, a besorolás pedig mezőgazdasági munkás? A másik pozícióba pedig már megnevez végzettséget, de "csak" szakmunkást (szakmunkás képzőt is ír), ez már borász pozíciónak feltüntetve. Emellett a hosszú leírásban csak nagyon kis "kedvcsináló" dolgokat írnak, hogy szeresd a szőlőt meg a természetvédelmet. Van egy diplomám, de humán területről. Létezik, hogy ezek olyan pozíciók, ahová így nevezik meg a területet, de vagy nem kell végzettség vagy ez a fenti?
2021. ápr. 23. 12:38
 3/6 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem a szőlész itt az az ember, aki leszedi a szőlőt, elhordja, meg minden ilyesmi, nekem kisegítő munkásnak tűnik.

A borász pedig kotyvaszt, ahhoz kell némi szaktudás.


Szerintem ha borral szeretnél foglalkozni, akkor azt ne ezen pozíciókban tedd, főleg hogy van már diplomád.

2021. ápr. 23. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

De ez a diploma olyan, amivel el lehet ugyan helyezkedni, de a fizu annyi, amennyit bármivel meg lehet keresni, ráadásul most éppen nem is keresnek embert olyan helyre/területre, ahová még vágynék is. Ezzel együtt van egy nagyon erős ökológiai érdeklődésem is, ez a pincészet pedig ezt a típust képviseli és viszonylag közel lakom hozzá. Ha 1-2 évig itt dolgoznék, arra gondoltam, kis gyakorlati tapasztalatot szerezhetnék ebben a "természetközeli" és izgalmasnak tűnő közegben, emberhez illő munkával. Ráadásul kedvelem a bort, de mindig csak mértékkel. Sőt, még az se baj, ha kevesebbet kell okoskodni, mint jönni-menni (hiszen kevésbé értek hozzá). Emellett, ha bejönne, párhuzamosan elvégezhetném a képzést is. Tudom, az az igazi, ha saját szőlészete van az embernek, de csak nem minden pincészet nettó családtagokból álló munkakört alkot :D

Hálásan köszönöm az eddigi válaszokat, jöhet még felvilágosítás, ha valaki okos ebben. Ez a fenti infó meghozta a kedvem, ha most, fiatalon elmennék ide dolgozni 1-2 évet, akkor se vesztenék sokat talán (ha mehetek, ugye).

2021. ápr. 23. 12:49
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ebben a szakmában azért nincs akkora hiány szerintem, hogy abban érdemes lenne reménykedni, hogy majd valahova felvesznek x évesen friss diplomaval tapasztalat nélkül egy pincészetbe bort készíteni. Az pedig nem tapasztalat, hogy elmész oda dolgozni megtanulsz szüretelni meg szőlőt metszeni. Oda szerintem fontos a kemia az egesz dolog azon alapszik elkell talalni a pontos arányokat.

De ahogy írják előttem csak akkor érdemes ha saját borászatot akarsz nyitni. Hisz a legtöbb borászatban valamelyik hozzá értő csaladtag készíti a bort vagy sok tapasztalattal rendelkező szakember nem egy 30 éves tapasztalatlan diplomás.

2021. ápr. 23. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:
100%
Borászkodás és a kémiai labor üzemeltetése nem ugyan az. Attól függ milyen terméket szeretnél előállítani (saját felelősségére). A szaktudás a fontos. Agyon permetezett, kémiai anyagokkal össze-vissza kutyult lötty, mindennek mondható csak nem minőségi bornak. Borkészítésnek szigorú szabályai vannak. Sok minden a pontos megfigyelésen és időzítésen múlik. Fejtésnél nem lehet megcsinálni azt hogy, majd jövőhéten ráér. Nem ér rá! Vasárnap, akkor vasárnap van ideje.
2023. máj. 8. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!