Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha a felvételi ponthatár...

Ha a felvételi ponthatár jóval 400 pont fölött van egy szakon, és a tanulmányi + érettségi pontokból maximum 200+200 pont szerezhető, akkor honnan lesz annyi gyereknek mondjuk plusz 50 pontja?

Figyelt kérdés
Mindenki OKTV-nyertes, önkéntes katona, emellett élsportoló, művész meg Nobel-díjas? Bocs a buta kérdésért, még csak most kezdek ismerkedni a rendszerrel.

márc. 22. 13:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Vagy van egy felsőfokú nyelvvizsgája...
márc. 22. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
93%

400+100


400 a tanulmanyi / felveteli pontok,

100 a.többlet.


Nyelvvizsga,

Emelt érettségi.


Ez a kettő már kiad 78-85-öt a 100ból.


2 emelt 2* 50 pont.

márc. 22. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Oké szóval ha csak egy emeltet kérnek, de a gyereknek kettő van, akkor az többletpont? Na, alaposabban kell akkor olvasgatnom. Köszi.
márc. 22. 13:38
 4/11 anonim ***** válasza:
82%

Gondolom nem idén felvételizik, különben mostanra már nagyjából képben lennétek a pontszámítással. Amit a #2. válaszoló írt, az az idei rendszerre valóban igaz, de jövő évtől nem. Olyannyira nem, hogy van olyan szak, ahol egyáltalán nem adnak majd plusz pontot az emelt érettségiért. A felsőfokú nyelvvizsgáért se feltétlenül kapja meg mindenhol a 40 pontot, valahol 20 pont lesz a max, amit nyelvekből össze lehet szedni. Szóval általánosságban nem lehet erre a kérdésre válaszolni.

A felvi-n van olyan menü, hogy "pontszámítás 2024", ha arra rámész, akkor utána ki kell választani egy szakot és egy egyetemet, ami indítja a kiválasztott képzést. Ha ez megvan, akkor az "érettségi pontok" fül alatt láthatod, hogy azon az egyetemen melyik érettségiket fogádják el, arra a szakra. (Az eddigiekkel ellentétben, jövőre ez is egyetemenként eltérő lesz, úgyhogy ezt is nagyon figyelni kell!!!) Ha pedig az "intézményi pontok" menüt lenyitod, akkor le tudsz tölteni egy pdf fájlt, amiben fel vannak sorolva, hogy milyen jogcímen, mennyi pontot lehet összeszedni az adott egyetemen. Ez is nagyon eltérő egyetemenként, úgyhogy ha több egyetemen is meg szeretné jelölni ugyanazt a szakot, akkor az összesnél külön-külön ki kell számolgatni, hogy hány pont jön össze az ott felsorolt jogcímek által, mert jó eséllyel nem ugyanaz a pontszám fog kijönni.

De egyébként igen, lesz olyan szak, ahol nem fogják tudni összeszedni a 100 pontot azok, akiknek nincs valamilyen versenyeredményük. Viszont, mivel ezzel nem lesz egyedül, ezért a pontok is ennek megfelelően fognak alakulni. Tehát a jövőre felvételizők ne az eddigi ponthatárokhoz hasonlítsák majd a saját pontjukat. Simán elképzelhető, hogy egy szakon most 430 a ponthatár, de jövőre lemegy 400 alá, mert mondjuk az emelt érettségiért nem fog járni az 50 pont.

márc. 22. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
82%
Fuu de unalmas már ez az évről évre való variálás.
márc. 22. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
68%

Közel 10 éve felvételiztem... Nekem anno volt egy 95%-os középszintű matekom, meg egy 66%-os emelt nyelvi érettségim, emellett egy másik nyelvből középfokú nyelvvizsgám.

Ez így duplázással kereken 400 pontra volt elég ((95+66)*2+50+28), úgy, hogy ki se maxoltam a plusz pontjaimat (hiszen más jogcímen még szerezhettem volna még 22-t), és a 66%-os emelt se volt különösebben acélos. Nem különösebben voltam motivált az egészben, mert a szak, ahova jelentkeztem, minimálpontról indult. Ha kicsit jobban odateszem magam, és emelt nyelvből is összehozok egy 85%-ot, úgy máris 438 pontom lett volna, és még mindig lett volna lehetőség minden hülyeségért +22 pontot szerezni.

Ezzel csak arra akarok utalni, hogy azért nem kell zseninek lenni a 400+ -os pontszámért.

márc. 22. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszi neked is a választ. Persze, még csak azon gondolkodunk, milyen faktokat vegyen fel. Hallottam, hogy átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert. Nem tudom, mikortól, de klassz lehet azoknak, akik már rágyúrtak valamire a jelenlegi rendszerre számítva. Az is érdekes, hogy a jelentkezéseket jóval az érettségi előtt kell beadni: akkor honnan tudja az ember, hogy melyik tárgyaknak a beszámítását kérje, mikor lehet, hogy más tárgyból sokkal jobb eredménye lesz?
márc. 22. 14:17
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

#6: Ennek az összehasonlításnak nem sok értelme van, mert két teljesen különböző rendszerről beszélünk. Jövőre pl a 95%-os középszintű érettségid nem 95 pontot érne, hanem kb 63-at. Nyilván nem lehetetlen jövőre sem összeszedni 400 pontot, de lesznek olyan, szakok, ahol lényegesen nehezebb lesz kivitelezni mint eddig.


#7: Legalább 1,5 évvel korábban be kell jelenteniük a változtatásokat, úgyhogy senkit se fog meglepetés érni a felvételi évében. A jövőre évre vonatkozó szabályokat például 2022. decemberében nyilvánosságra kellett hozniuk. Ezen nem fognak már változtatni, maximum kiegészítések lesznek, de az érettségi követelmények adottak és előre fel lehet rájuk készülni.

márc. 22. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Na de faktra a gimi utolsó 2 évében mennek a gyerekek, akkor másfél évvel a felvételi előtt az nekik már módosítja a lehetőségeiket, hogy milyen faktot választottak. Nem beszélve pl egy felsőfkú nyelvvizsgába beletett többéves munkáról, amitől végül adott esetben mégse kapják vissza azt a megtérülést pontokban, amire számítottak.
márc. 22. 14:47
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A fakt nincs kőbe vésve, lehet rajta változtatni és a legjobban úgyis a 12. év számít. De egyébként olyan faktot kell választani, amik a választott szakra biztosan jók lesznek. Orvosira biztos jó lesz a biosz-kémia, mérnökire a matek-fizika, jogászra a töri-magyar stb.. Minden szaknál megvannak a biztos pontok, azokat kell választani és akkor nem lehet meglepetés. Nem is értem, hogy egyes szakokra miért fogadtak el eddig oda nem illő tárgyakat is.

Abból pedig hátránya nem lesz, ha megcsinál egy felsőfokú nyelvvizsgát. Ha előre tudja, hogy nem 40-et, hanem csak 20 pontot fog érni, akkor inkább nem is teszi le? Helyette miből fogja összeszedni a pontokat? Egyetlen egy eset van, amikor a nyelvizzsgával nem jár jól (ha pl angol nyelvvizsgája van, de a szakra, ahova jelentkezik, elfogadják a nyelvi érettségit és angolból emeltezik, akkor nyilván csak az egyikre kapja meg a plusz pontot, mégpedig arra, ami a több pontot jelenti, és ez jelenleg az emelt érettségi), de ez már nagyon régóta így van, nem új szabály és hozzáteszem teljesen jogos, hisz ugyanazért a tudásért nem jár dupla pont.

márc. 22. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!