Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik a nehezebb érettségi...

Melyik a nehezebb érettségi emelt szinten?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A kérdésem az, hogy melyik emelt érettségi a nehezebb? A kémia vagy a fizika? A kémia nehéz számolásos tud lenni, de a fizikában is tudnak nehéz kérdéseket feltenni.

Illetve ha tudtok, küldenétek online végezhető tanfolyamokat az adott tantárgyból? (6 éve nem volt kémiám és 5 éve fizikám, de kellene egy emelt valamelyikből)márc. 22. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg az oktatas.hu oldalon a korábbi feladatsorokat, mind fent van. Fogod látni, hogy számodra melyik tűnik könnyebbnek.
márc. 22. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem a kémia nagyon lutri emelten, nehéz számolások, illetve a szóbelihez mindenképp el kell menned valahova az elvégzendő kísérleteket begyakarolni (én az ELTE-n voltam, 2019-ben 8000 ft volt egy alkalom és az összeset el lehetett végezni, most nem tudom van-e még ilyen lehetőség). A környezetemben általánosságban jobban sikerültek a fizika emeltek, mint a kémiák, én csak az utóbbiról tudok nyilatkozni, de szerintem a kémia nehezebb.


Ha egyetemhez kéne, akkor mindenképpen a relevánsabbat választanám a helyedben, nem a "könnyebbet", hiszen azzal fogsz továbbmenni.


Én 2018-2019-ben jártam biológia kémia érettségi felkészítőre a Treffortba, a végén a Covid miatt online tartották meg, nem tudom azóta jelenléti-e a felkészítő, de a helyedben top 20 gimnáziumi érettségi felkészítőt keresnék és nem online tanfolyamot, én rengeteget tanultam ott, amit a saját középiskolámban nem tanítottak meg.

márc. 22. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
71%

Ez teljesen egyéni. Valakinek a kémia, valakinek a fizika megy nehezebben. Mindkettőben vannak nehéz számolások, sőt szerintem fizikára sokkal több összefüggést kell tudni mint kémiára. Kémiából nagyon könnyen begyakorolhatóak a számolások, mert 90% típusfeladat, amik évről-évre ismétlődnek, csak más számokkal, tehát ha begyakorlod a korábbi érettségiket, akkor nem igazán érhet meglepetés.

Én pl világéletemben hülye voltam fizikából, ezért eszembe se jutott arra jelentkezni, pedig én is hallottam ezt a "fizika könnyebb, kémia nehezebb" dumát. A kémiát alapból sokkal közelebb éreztem magamhoz, úgyhogy én amellett döntöttem, de egyáltalán nem azért, mert "azzal fogok továbbmenni". Az érettségi arra kell, hogy bekerülj a kiszemelt egyetemre, ezért azt kell választani, amivel te a legtöbb pontot tudod elérni, nem pedig azt, aminek "több" haszna lesz az egyetemen. (Gondolom orvosiról beszélünk.) Megjegyzem, nem véletlenül fogadják el a kémia és fizika emeltet is. Mindkettő baromi fontos lesz az egyetemen és aki fizikával megy, annak a kémiára kell majd több időt fordítania, aki kémiával, annak pedig a fizikára. Most tényleg az a fontos, hogy bekerülj, aztán ha ez sikerül, akkor az egyetemi anyag úgyis adott lesz, de abszolút teljesíthetőek a kémiás tárgyak fizika érettségivel is. Nekem az összes "fizikás" csoporttársam gond nélkül átment a kémiás tárgyakon, mert becsületesen felkészültek rájuk, ellenben a "kémiások" közül volt, aki ellazázta őket, mert "neki annyira ment gimiben a kémia" és csak a harmadik vizsgaalkalomra kapta össze magát. Valamiért ezt az "orvosira kémiával kell menni" dologot a mai napig imádják terjeszteni a hozzá nem értők és egyébként emiatt van az a tendencia, hogy a kémia érettségik átlagban rosszabbul sikerülnek, mert a fenti állítást sokan elhiszik és hiába menne nekik jobban a fizika, inkább a kémiát választják, ahol pedig gyengébb százalékokat érnek el. Fizikát viszont általában tényleg csak azok választják, akiknek az megy jobban és emiatt jobbak ennél a tárgynál az érettségi átlagok, nem azért mert az a vizsga könnyebb.


Szóval én is azt tanácsolom, amint az első válaszoló. Nézz bele a korábbi érettségikbe, próbálj megérteni 1-2 számolást a megoldókulcs alapján, olvass el pár fejezetet a középiskolás tankönyvekből és azt válaszd, ami szerinted könnyebben menne számodra.


Ha végül a kémia mellett döntesz, akkor Lénárt Gergelyt nagyon tudom ajánlani. Magántanítványai is vannak, illetve a Magister online emelt kémia kurzusait is ő szokta vinni. Csak saját anyagból készít fel, amit az érettségi követelmények alapján írt meg, ezért nincs benne fölösleges rizsa, nem kell azon gondolkoznod, hogy mit kell megtanulni és mit nem. A számolási példatára hiánypótló és ezerszer jobban használható mint az Ötösöm lesz, ezért ha nem is hozzá fogsz járni órára, akkor is javaslom, hogy legalább erre fizess elő, mert tényleg baromi sokat segít a számolások megértésében. De egyébként az óráin is nagyon érdemes résztvenni, mert nagyon jól magyaráz és szerintem az egyik (ha nem a) legjobb emelt kémia érettségire felkészítő tanár. Egyébként rengeteg ingyenes anyag is fent van a honlapján, youtube csatornáján, amit bárki használhat, sőt még ingyenes konzultációkat is szokott tartani, amin korábbi érettségiket szoktak gyakorolni és ezek alapján könnyen eldöntheted, hogy az ő tanítási stílusa neked mennyire jönne be. (Itt a honlapja, ezen minden információt megtalálsz: [link] )

Egyébként van gyakorlati szóbeli felkészítője is, de én azon nem vettem részt, így arról nincs tapasztalatom. Szerintem nem kell rágörcsölni erre a részre, semmi bonyolult kísérletet nem kérnek érettségin. Én pl csak youtube videókat néztem és azok alapján készültem fel az elvégzendőkre.

márc. 23. 04:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
76%

A kémia ezerszer összetettebb, mint a fizika vagy a biológia érettségi. A tárgy önmagában nem annyira nehéz, legalábbis tanulhatóbb szerintem a kémia, mint a biosz, ahol minden apróságot be kell magolni. Ha kémiából megtanulod az alapot, az áltkem-et, akkor nem lesz gond a reakiókkal és a szervetlennel, ami mennyiségben feleannyi, mint a biosz. A szerves kémia + a kísérletek + a számolások okozzák a nehézségét. A feladatokat úgy állítják össze, hogy ha nem vagy lényegében mindenből tökéletesen felkészült, akkor sok pontot fogsz veszíteni.

Az orvosi kémia nagyjából ugyanazt fedi le, mint az emelt kémia, kicsit több infóval kiegészítve, ezért a kémiával jobban jársz. A biofizikát ritkán bukják, annyi sok fizikád nem lesz.

márc. 23. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
74%
Orvosi kémia 1 félév és kb tényleg ennyit fed le az emelt kémia anyaga. A maradék 3 félév biokémia azoknak is teljesen új lesz, akik kémiával mentek. Fizika pedig nem csak a biofizikához kell, hanem pl élettanhoz is elengedhetetlen. Ezért továbbra is tartom azt az állítást, hogy nem véletlenül fogadják el mindkettőt felvételikor. A fizika és a kémia egyformán fontos egy orvos számára, ezért mindegy melyiket választja, a lényeg, hogy bekerüljön vele az egyetemre.
márc. 23. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
21%
Az élettan az egyik legkönnyebben teljesíthető tárgy. Az orvosi kémiát gyorsabban teljesíted, ha kémiából érettségizel, egyrészt jól fog jönni bikemre majd és az anatómiára több időd jut. De te tudod.
márc. 23. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!