Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik szakpárt érdemes...

Melyik szakpárt érdemes választani tanári pályán, illetve most pontosan mennyivel emelték meg a fizetést? Egy kezdő mire számíthat?

Figyelt kérdés
márc. 1. 16:31
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
fizika-kémia, matematika-fizika, matematika-kémia, matematika-földrajz
márc. 1. 16:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
brutto 640 000
márc. 1. 21:49
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Az egyik szaknak mindenképpen a matekot érdemes választani, mert nagy óraszámú. Fizika-kémiával kisebb sulikban csak napközivel, tanulószobával lehet elhelyezkedni. Földrajz tanárból meg nincs akkora hiány, de ha egyik szakod matek, biztos el tudsz helyezkedni.

A minimum fizetésed bruttó 640, és az igazgató dönt arról, hogy ennél magasabbra emeli-e (ha úgy dönt, milliós bért is adhat). Ebből a szempontból a legjobb, ha mindkét szakod hiányszak. Szóval én ezeket a szakpárosításokat ajánlanám:

matematika és fizika vagy informatika (digitális kultúra) vagy kémiatanár

márc. 2. 00:38
 4/7 anonim ***** válasza:

3as infó tanárral dunát lehetne rekeszteni

matek, fizika, kémia, földrajz az ami nagyon hiányszak, nálunk már második éve keresnek fizika-kémia szakos tanárt, minimum egyet, de kettő lenne az ideális.

márc. 2. 06:56
 5/7 anonim ***** válasza:

A földrajz nem hiányszak, történelem-földrajz szakos tanárként alig tudtam elhelyezkedni! Félévkor végeztem, de csak szeptemberben kaptam állást.

Nekem ez megérte, mert nagyon szeretem a földrajzot, de azért ne válassza senki, mert hogy ez mekkora hiányszak.

márc. 2. 11:45
 6/7 anonim ***** válasza:
5ös nem lehet hogy a történelemmel volt baj? az a humán abból szokott túlképzés lenni
márc. 2. 11:51
 7/7 anonim ***** válasza:

4-es

Azért ez elég ritka.

Itt vannak a tantárgyak óraszámai:

[link]

Általános 7-8 ban a fizika, és a kémia óraszáma is 1-2. Egy olyan általánosban, ahol évfolyamonként 3 osztály van 2×((1+2)×3)=18 fizika és kémiaórát kell összesen tartani hetente. Ez azt jelenti, hogy nem jön ki 1 fizika-kémia szakos tanárnak sem a heti 24 órája. Ha 4 párhuzamos osztály van, akkor kijön. Ráadásul sok suliban nincs 3 párhuzamos osztály, én községben jártam, nálunk csak 1 volt.

Gimnáziumban 9.-10.-ben kötelező a fizika és a kémia, a fizika 2-3, a kémia 1-2 órában. 3 párhuzamos osztállyal (1+2)×3+(2+3)×3=24 fizika és kémia órát kell tartani, tehát épp kijön 1 tanár óraszáma. És persze a jobb sulikban vannak fakultációk, de pl. nálunk ezekből a tárgyakból a jelentkezők alacsony létszáma (2-4) miatt csak konzultációk vannak.

Szakközépben meg most már science tárgy van, és mindegy hogy ki oktatja. Ráadásul most növelni akarják a szakközépbe járók arányát.

Szóval hiába van hiány fizika, és kémiatanárból, az alacsony óraszám miatt csak nagyobb általánosban, gimiben, 12. osztályos suliban, vagy tagozatot indító intézményben tudsz elhelyezkedni. Vagy úgy, hogy a munkaidőd felében nem tanítasz, hanem mondjuk napközizel. De az is benne van, hogy ez csak akkor jön ki, ha egy kémia, vagy fizika tanár sem tanít az intézményben.

Nagyobb városban több nagyobb suli lehet, ott el tudsz helyezkedni, de pl. a mi közelünkben nincs ekkora intézmény, ha fizika-kémia szakos tanárként végeznék, el kéne költöznöm.

márc. 2. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!