Miben különbözik a mechatronikai mérnöki szak a gépészmérnökitől?
Érettségi előtt állok, régebben teljesen egyértelmű volt, hogy gépészmérnöki szakra jelentkezek első helyen, de nem tudtam a mechatronikai mérnökiről.
Ezt is a gépészmérnöki szakon indítják, de azt írja a szak ismertetőjében hogy: "A BME Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnöki alapszakjának a kar által kínált legrangosabb szak"
Szóval lehet hogy jobb ötlet lenne ide menni, de nem tudom, hogy pontosan miben különbözik a mechatronikai mérnöki szak a gépészmérnökitől, és miért jobb nála. Mindkét szakot bejelöltem, de nagy dilemmában vagyok, nem tudom, hogy amikor majd módosítani lehet a sorrendet, melyiket tegyem első helyre. Valószínűleg mindkét helyre felvennének, két emeltem lesz (matek, fizika).
Mit gondoltok, melyikre jelentkezzek? Miben különbözik a két képzés, és mi a közös bennük?

Azért a "legrangosabb szak", mert a több informatikai ismeret miatt bőven sokat programoznak, az ilyen állások pedig rengeteg pénzt jelentenek. Akár AI programozás és hasonlók is szóba jönnek. Emiatt pedig nagyon magas pontszámmal jelentkeznek oda emberek, a mechán a felvételi pontszám mindig túlszárnyalja a többit. Van ismerősöm, aki pl. gyártósori kamerarendszert programozott, valaki önjáró autókat, értenek a robotikához, stb. Van, aki utál programozni, és most teljesen más karriert tervez magának szinte a nulláról, mert rájött, hogy ő ezt nem tudná csinálni egész életében.
Gépészen alapvetően tervezőmérnöknek mehetsz, új gépeket tervezel, a mechanikájukat, merre forogjanak, mennyi terhet viselnek el, mi legyen a funkciójuk... Esetleg szimulációkat futtatsz, hogy olcsóbban kiderítsd, működne-e a szerkezet a valóságban. A szoftver programozását meg másra hagyod. Viszont manapság egyre több a programozós állás és egyre kevesebb az igazi gépészes, ezt több gépész ismerősöm is nehezményezte.
Az órákon egész jól ment a programozás, viszont komolyabban nem érdekel, nem szeretnék egész nap kódokat írni. Kifejezetten valamilyen fizikával kapcsolatos gyakorlati munkát szeretnék végezni.
Akkor annak ellenére a gépészmérnökire menjek, hogy a mechatronikai jobb, és fel is vennének rá?

Mechával még csak-csak felvesznek programozónak/ automatizácios mérnöknek,kb ez a 2 agazat amit még megfizetnek ma kicsiny országunkban. Gépész tudással meg mehetsz n+1-edik karbantartó/gyártástámogató/quality mérnöknek vicc fizetésért.
Utóbbinál még egy pénzügyi karrier is több jóval kecsegtet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!