Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Annak a mateknak, amit a BME...

Annak a mateknak, amit a BME műszaki szakjain letanítanak (pl. villamosmérnök, mechatronikai mérnök), a való életben mekkora része használható?

Figyelt kérdés

2025. szept. 23. 20:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
Az egész része használható. Nem értem a kérdésed.
2025. szept. 23. 20:28
 2/12 A kérdező kommentje:

" Nem értem a kérdésed."

Pedig rendkívül egyszerű. Az egyetemen megtanított matematikának mekkora részét fogják az itt végzett mérnökök a való életben használni?

Nem a kutatók, nem a fizikusok, nem a professzorok, nem valamilyen elszigetelt különleges problémakörrel foglalkozó különleges mérnökök. Hanem az átlag, a többség.

Pl. 8 éve kivették a villany tantervéből a komplex függvénytant. Ha ezt a gyakorlatban használnák a mérnökök, bizonyára háborognának a hallgatók, hogy tegyék vissza, tanítsák meg nekik. De nem volt ilyen, a többség pont hogy örült, hogy már nem kell ezt is megtanulnia.

2025. szept. 23. 20:49
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

"Pedig rendkívül egyszerű. [...] Hanem az átlag, a többség."

Nagyon egyszerű, csak elsőre nem ezt kérdezted, nem valamilyen intellektuális demokráciára utaltál, hanem hogy mekkora része használHATtó, márpedig a potenciál mindenben bennevan, hogy használja az illető.

Mindig megvan az esélye, hogy egy mérnök egy problémát továbbgondol, illetve valaminek utánanézve a megkapott matematikai alap segíti abban, hogy megértse azt.

A "mekkora rész" meg elég nehezen adható vissza.

2025. szept. 23. 21:19
 4/12 anonim ***** válasza:
43%

Mondjuk ki a kérdező kedvéért, hogy semmilyen részét, mert a gyakorlatban egyszerre a négy alapműveletből kettő jön elő.

Mondjuk ki továbbá a kérdező kedvéért, hogy menjen el kapálni, az hasznos a gyakorlatban. Neki mindenképpen, mert D-vitamin hiánya csökken. Hát, ha a vakondokot kettészeli a kapával, az a vakondnak nem hasznos.

Egyetemre az ember azért jár, hogy tudjon. A matematika nagy része szerintem a Simonyi: Elméleti villamosságtan című alapműhöz tartozhatna, de Fodor művei is jók. Aki nem akarja ezeket érteni, az ne járjon a műegyetemre. A gyakorlatban sok munkanapon elég az az elméleti tudás, hogy hol kell a jelenléti ívre, és mit írni.

2025. szept. 23. 21:21
 5/12 A kérdező kommentje:

"Mondjuk ki a kérdező kedvéért"

"Mondjuk ki továbbá a kérdező kedvéért"

Akkor legyél szíves a mindenkori kérdező kedvéért ne írj hülye, csak a kérdezővel bszakodó válaszokat.

2025. szept. 23. 21:26
 6/12 anonim ***** válasza:
47%
Csak lesüllyedtem a szintedre, de csak átmenetileg, hogy megértsél.
2025. szept. 24. 09:41
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

1-2% Vagy speciális munkakörben akár 20%-is.

De nem ez a lényege, hanem hogy megtanulj bonyolult dolgokat megtanulni, alkalmazni. Az nem baj ha elfelejted, de akkor is kialakítasz egy technikát amivel majd hasonló bonyolultságú de teljesen más valós élet beli problémát is meg tudsz tanulni.

2025. szept. 24. 10:44
 8/12 anonim ***** válasza:
69%
Aszondja letanítanak🤣 Egyetemen senki nem fog téged tanítani, rugdosni a hátsód, megdicsérni. A matematika ad egy olyan logikai készséget ami jól fog jönni egy felmerülő probléma esetén, szóval kell, fogod használni. Nyilván nem differenciálegyenleteket fogsz megoldani, magát a logikai készséget fogod hasznosítani. Ezen kívül a hü lyéket valahogy ki kell szórni.
2025. okt. 2. 08:53
 9/12 A kérdező kommentje:

"Aszondja"

Előbb tanulj meg magyarul, aztán válaszolj.

"Egyetemen senki nem fog téged tanítani"

De, pont ez az egyetem lényege. Mondjuk engem már nem fognak, mert elvégeztem egy full más szakot, csak érdekel, hogy mi a helyzet a műszaki területen.

"rugdosni a hátsód, megdicsérni"

Ez nem tanítás, hanem nevelés.

"A matematika ad egy olyan logikai készséget ami jól fog jönni egy felmerülő probléma esetén, szóval kell, fogod használni. "

Ezt senki se kérdőjelezte meg, nem is erről szól a kérdés.

2025. okt. 2. 17:21
 10/12 anonim ***** válasza:
49%

"Előbb tanulj meg magyarul"

Azért azt látni lehet az egész hozzászólásból, hogy nem műveletlen, csak élénkítette a stílusát egy pillanatra. Illetve, hát az látja ezt, aki nem az istállóban nevelkedett.

2025. okt. 3. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!