Ha kifutok az államilag támogatott ingyenes 12 félévből, akkor ván bármilyen lehetőségem, hogy ezen túl kedvezményesen, vagy akár ingyenesen tanuljak magyar egyetemen?

Figyelt kérdés

7 féléves az alapképzésem, és már a végén járok, de most kezdem tudatosítani, hogy talán mégsem ez lenne életem hivatása. Egy ideig persze szívesen dolgoznék benne, de gondolkodom rajta, hogy legalább levelezőn kitanuljam azt, amire igazán vágyom.

Van arra bármilyen lehetőségem, hogy ne százezreket kelljen kiszórnom félévente, hogy ezt megtegyem? Ösztöndíjak stb?

nov. 2. 20:45
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Vannak egyetemek, szakok, ahol nem vonják le az állami féléveket, vagyis akkor is tudsz jelentkezni, ha már nincs. Ilyen pl. a BCE vagy az NKE, vagy a rövid ciklusú tanárszakok.

Emellett vannak olyan szakok, ahol különféle támogatást vezettek be az önköltséges hallgatóknak. Javarészt azokon a szakokon, ahol magad az arányuk (pl. közgazdász képzés). De ez egyetem-, kar- és szakfüggő sok esetben.

nov. 2. 21:09
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
igen, bizonyos mesterszakokon indítanak ingyenes a képzéseket is, ahol nem veszik figyelembe a felhasznált államilag támogatott féléveket. Ezeket hiányszakmáknál vezették be, általában a rövid ciklusú tanárképzéseken van ez. Én is így végeztem el a mérnöktanárképzést. De itt se automatikusan ingyenes. Van egy keretszám, hány főt vehetnek fel államilag támogatott képzésre és a pontszámok alapján döntenek. A pontszámokat pedig az alapdiplomára kapott érdemjegy és szóbeli felvételi alapján döntik el. A szóbeli felvételi témakörét az egyetem honlapjáról lehet megtudni. Pl. ELTE matekszaknál az egész középiskolai tanagyagot tartalmazza 20 tételben, fizikánál szintén. Nekem mérnöktanárin pl. semmi műszaki dolgot nem kérdeztek, viszont 5 percig kellett beszélnem magamról, eddigi pályafutásomról, eredményeimről, stb. , illetve 5 percig a szakmai hitvallásomról. Nézték, hogyan használtam ki a rendelkezésre álló időt, a tartalmát, előadásmódot, stb.. Szóval ez se volt egyszerűbb bármely tétel felmondásában, főleg ha nem is készül rá az ember, illetve felkészületlenül érik az ilyen feladatok.
nov. 2. 21:32
 3/3 anonim ***** válasza:
Ingyenes képzés elsősorban a rövid ciklusú tanárképzésen van ahol nem számít van ingyenesen felhasználható féléved vagy nincs viszont ahhoz kell MA diplomával is rendelkezned és oda kell állami félév ha ingyen akarsz még tanulni.
nov. 5. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!