Az átlag magyarországi diákok miért csak a nevesebb egyetemekre akarnak menni?
Én mikor felvételiztem akkor gondolkodtam rajta hogy a Milton Friedman Egyetemre menjek.
Végül a sok negatív itteni vélemény miatt nem mentem el, de az az igazság, hogy az itteni vélemények sem relevánsak igazán. Senki olyan nem írt a Miltonról eddig aki oda járt volna, mindenki csak hírből gondolja, hogy sz.r lehet.
Én emiatt az elte-t jelöltem meg első helyen és bejutottam. Hát, ekkora csalódás még sehol se ért az életbe mint itt, úgyhogy hiába sztárolják az elte-t, ugyanúgy sz.r marad mint egy olyan egyetem amit szeret az átlag leszólni, kigúnyolni.
Úgyhogy én azt mondom, hogy ne legyetek előítéletesek és ne az átlag véleményekre alapozzatok. Más kérdéseknél is random idegenek mondják, hogy sz.r a Milton pedig nem ismernek onnan senkit. Ha van nyílt nap, menjetek el és nézzétek meg.

válasza:Nem akar mindenki nevesebb egyetemre menni. Látod, te se oda akartál, de ha megnézed a felvételi statisztikákat, láthatod, hogy bőven mennek "kisebb nevű" egyetemekre is emberek. Ha mindenki csak az ELTE-re, Corvinus-ra és BGE-re jelentkezne, akkor nem lenne még 30 másik főiskola és egyetem az országban, ahol indul közgazdász képzés, mert érdeklődés hiányában pár év után bezárták volna - erről pedig szó sincs.
Én speciel nem azért nem szoktam javasolni ezeket az intézményeket, mert tudásban többet kaphatnak máshol. Hanem azért, mert egyrészt kapcsolati tőke építés szempontjából lényegesen jobban jársz mondjuk egy Corvinus-szal, mint egy Milton-nal, ezt azért kár tagadni, másrészt pont az egyetem neve miatt. És igen, pont azért, mert a legtöbb helyen igenis nézik azt, hogy hol szerezted a diplomádat, és sok helyen másod-, rosszabb esetben harmadvonalba száműznek akkor, akkor "rossz nevűnek" titulált egyetemről van diplomád. Ez 15 év szakmai tapasztalattal a hátad mögött nyilván irreleváns, de főleg pályakezdőként baromi nagy hátrányt tud jelenteni, főleg, ha nincs érdemi szakmai kapcsolati tőkéd. Tudom, 10 évig dolgoztam HR tanácsadóként, külsősként segítettünk cégeknek a toborzásban, meglepődnél hány meg hány olyan közismert nagyvállalat van, ahol kaptunk egy listát, hogy X,Y és Z egyetemről jövő jelentkezőket be se hívjunk interjúra, csak akkor, ha tényleg nem találunk senkit. Vagy hány helyen volt olyan, hogy találtunk valakit, és amikor meglátták az önéletrajzán az egyetemet, azt mondták, hogy ide ne jöjjön.
Szerintem egy felvételi előtt álló diáknak joga van tudnia azt, hogy ilyen is létezik. Nem igazságos, nem szép, nem elegáns, de létező jelenségről van szó. És persze, lehet azt mondani, hogy ezzel én is ezt a sztereotípiát erősítem, ami részben így van, persze. De nekem nem a világ megváltása a célom, hanem az, amikor valaki itt tanácsot kér, akkor személy szerint neki segítsek. És hiába kezdem el én ajnározni a Miltont, a TPF-et, a THE-t, a Wekerlét... és még sorolhantám, és mondhatom neki azt, hogy á, ugyanolyan jól jársz vele, mint egy "nagynevű" egyetemmel, ha 3 év múlva azt fogja tapasztalni frissdiplomásként, hogy ez rohadtul nem így van.

válasza:"Hát, ekkora csalódás még sehol se ért az életbe mint itt, úgyhogy hiába sztárolják az elte-t, ugyanúgy sz.r marad mint egy olyan egyetem amit szeret az átlag leszólni, kigúnyolni."
Dettó ugyanez volt velem, csak amikor ELTE-s gimibe mentem, ami papíron az egyik legjobb az országban...

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!