Bsc után orvosiba belekezdeni ?
Sziasztok!
A Debreceni Egyetemen biológia alapszakos hallgató vagyok, jelenleg az ötödik félévemet végzem.
Röviden a helyzetem: kiskorom óta orvos szerettem volna lenni, mindig is az volt az álmom, hogy embereken segítsek. Gimnáziumban azonban nagyon elrontottam a biológia–kémia érettségimet, emiatt csak a harmadik helyre vettek fel, végül mégis úgy döntöttem, hogy elkezdem az egyetemet. Eleinte nem igazán tetszett a szak, de abban bíztam, hogy majd megszeretem, sajnos ez nem így alakult.
Bár minden félévemben 4,5 feletti átlagom volt, és igyekeztem jól teljesíteni, ezen kívül nem igazán vettem részt semmilyen plusz tevékenységben: nem TDK-ztam, nem voltam demonstrátor, HÖK-tag sem vagyok. Egyre inkább azt látom, hogy ezzel a szakkal mesterszak nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni.
Ezért azon gondolkodom, hogy a diploma megszerzése után újraérettségiznék, és megpróbálnék bekerülni az orvosira. A szüleim továbbra is támogatnának, mivel állami finanszírozásban már nem tudnám az egész képzést elvégezni.
Az egyetlen komoly dilemmám az, hogy így jóval idősebb lennék a legtöbb évfolyamtársamnál, és csúszás nélkül is csak 29 éves koromban szereznék diplomát.
Szerintetek reális döntés lenne így belevágni?

válasza:

válasza:Ha 29 éves korodban végzel, akkor az azt jelenti, hogy ha mondjuk 65 éves korodig tervezel dolgozni, akkor lesz még 36 éved rá, hogy ezt megtedd. Jelzem, orvosoknál nem tipikus, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve másnap szögre akasszák a fonendoszkópot. Ha egyből odementél volna, akkor meg ez kb. 40 év lenne. Én nem érzem akkora különbségnek, hogy emiatt érdemes lenne lemondani erről, ha ez minden álmod.
Korábban más kérdéshez már talán írtam: van ismerősöm, aki 30 évesen jelentkezett az orvosira, jelenleg 46 éves, lassan 10 éve dolgozik, és még 20 éve hátravan a nyugdíjkorhatárig. És élete legjobb döntésének tartja, hogy elkezdte az egyetemet 30 évesen.

válasza:Szia! Orvos vagyok. Biológiának én személy szerint nem sok értelmét látom.
Ami az orvosit illeti, baromi hosszú, de nem kell zseninek lenni az elvégzéséhez.
Utána viszont minimum 3 év a szakorvos képzés, ami szó szerint rabszolgamunka.
Miután szakorvos lettél onnan viszont nem olyan rossz a dolog,habár jelenleg az EÜ állapota katasztrófálisan sz.r.
Én ha most választhatnék agrár vagy kertészeti irányba mennék, de ez én vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!