Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen a SZTE fizikus-mérnök...

Milyen a SZTE fizikus-mérnök szakja? Mik a tapasztalatok? Van olyan jó mint a BME-jé?

Figyelt kérdés

márc. 2. 20:22
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Erre a kérdésre viszonylag nehéz objektív választ adni, figyelembe véve, hogy annyira új a képzés, hogy konkrétan még senki nem jutott el a diplomázásig egyik helyen se (mintatanterv szerint legalábbis). A fizikus képzés az SZTE-n is jó, ez alapján felteszem, ez a képzés sem marad el érdemben a BME-től.
márc. 3. 08:14
 2/3 A kérdező kommentje:

#1 Köszönöm a válaszod!

Pont ez foglalkoztat, hogy habár a SZTE fizikus képzése a BME és ELTE képzése mellett a legnívósabb az országban, műszaki területen annyira szerintem nem kiemelkedőek, pl. a másik műszaki két szak közül amire jelentkeztem, a villamosmérnöki csak nem rég jött létre az egyetemen, és nincs mesterszak, az energetikai mérnök szak pedig egyáltalán nincs.

Ezért aggódom egy kicsit, hogy olyan képzést kapnék, ahol nagyon erős az elmélet, de gyakorlatilag inkább egy fizika szak, pár műszaki tárggyal, nem pedig egy műszaki szak.

márc. 3. 17:34
 3/3 anonim ***** válasza:

Én nem mennék fizikus BSC-re semmilyen egyetemen. Több ismerősöm járt fizikus BSC-re, és képzésre, hadd írjam le a tapasztalataimat.

Két osztálytársam 2016-ban az SZTE-n kezdtek fizikus szakon. Baromi nehéz, mindkettő csúszott és nem is véletlenül: TERMÉSZETTUDÓSOKAT nevelnek, ezért jócskán nehezebb, elvontabb, absztraktabb az elmélet, mint amit mondjuk egy mérnöki szakon kérnek. Hiszen, egy mérnök pl. elég, ha érti, hogy hogyan kell az anyagot (tartót)méretezni, míg a fizikusnak elméleti szinten kell értenie az anyag működését.

Az egyikük elvégezte a BSC-t fél év csúszással, és utána egyből egy gázmérésekkel kapcsolatos kutatócsapatba került. Mivel nincs MSC-je (elege lett az egyetemből, a sok magolás miatt), ezért, nincs előrelépési lehetősége sem, kb. pályázati pénzekből, minimálbérért hasonló összegekért megy dolgozni.

A másik is csak BSC-re ment, de mérnöki MSC-re nem engedték az SZTE-n, mondván, hogy ide nem lehet menni természettudományos alapképzéssel. Ezért átjelentkezett gépészmérnök alapképzésre a végzés után, kb. 6 év alatt szerzett érettségi után egy BSC mérnöki papírt az SZTE-n, ami amúgy sem akkora szám. A kutatói pálya neki sem állt volna.

Van egy harmadik ismerősöm, aki elvégezte, és kórházban dolgozik radiológián: sugárgépeket kell beállítania. Ez sem egy túlságosan jól fizető pozíció ahhoz képest, hogy mennyit kellett tanulnia, mérnöki iparba nem veszik fel vele.

Volt egy negyedik ismerősöm is. Ő a BME-t végezte el, és Matlabban fejleszt a Boschnál - okés, de ide bármelyik egyetem gépész / mechatrós, jóval könnyebb szakkal is felvennének. Kiemelkedő fizetést ő sem kap.

Van egy ötödik ismerősöm, aki a BME-n tanult mechatronikai mérnöknek, és felvették az ELI ALPS-hoz, villamosdolgokkal foglalkozni. A fizikus ismerőseim nem kerültek be ide, de egy mérnök simán.

Fizikusnak CSAK AKKOR MENJ, ha kutatni szeretnél, és érdekel az elmélet. Nekem szinte minden ismerősöm megbánta, hogy oda ment tanulni, mert szűk a mozgástér. Nem éri meg fizikusnak tanulni, ha meg is akarsz élni belőle valahogy.

márc. 11. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!