Érdemes most tanárnak tanulni?
Mindig is tanár szerettem volna lenni, most a szemtelen gyerekek és bolond szülők témakörébe ne menjünk bele.
Emlékszem a szüleim idejében mondták, hogy annyian mentek tanárnak, hogy csak kihalásos úton lehetett bekerülni egy iskolába tanítani. Aztán lett a tanárhiány. Most elég jól megnyomták a fizetésüket, vidéken ez már elég jónak számít. Úgyhogy elég sokan jelentkeznek mostanában tanárnak, és a gyermeklétszám drasztikusan csökken. 4-5 év múlva eléri az iskolákat is.
Szóval most gondolkodom, hogy egy humán szakos tanárnak van bármi esélye munkát találni? A reál oké, az nehezebb.

válasza:Ponty fordítva.
Nézd meg az álláshírdetéseket - közigállás. Tele van azzal hogy matek és bármilyen szakos fizika és bármilyen szakos tanárt keresnek.
Igen érdemes. Nem kihalásos úton de nem mindegy hogy milyen szakpárral.
Egy töri - irodalom nehéz mert hiába érettségi tárgy mindkettő nem keresett.
Ha viszont felnőtt vagy és levelezőn szeretnél akkor most jelenleg ezt csak egerben teheted meg ami szívás. Mert van hogy hetente le kell járni szombatonként.
Nekem ezért esett ki sajnos. De olyan is van hogy megtanulsz valamit van belőle egy diplomád most plasztikusan mondom vendéglátás. És ráteszel egy két éves gyorsított tanárképzést és azt tanítod amiből az első diplomád van. Tehát vendéglátó alapismereteket egy szakképzési centrumban ez viszont keresettebb.

válasza:

válasza:attól még hogy sokan iratkoznak be tanárszakra nem azt jelenti hogy mindenki el is végzi...
mármint persze nagyon sokakat átrugdosnak hogy meglegyen a kvóta, de ha esetleg telítődik a szakma az olyan szempontból jó lesz, hogy az iskolák elkezdhetnek válogatni és a nagyon redva tanároktól meg lehet majd szabadulni.
amíg egyetlen kémiaszakos végez a megyében, addig meg kell tartani józsi bácsit, hiába agresszív vén fsz aki a hetvenes évek óta egyetlen szakmai cikket se olvasott el, mert nincs helyette más, ellenben ha van három jelentkező is a helyére, akkor kiválaszthatjuk azt, amelyik írni-olvasni is tud és kétnaponta tiszta inget vesz.

válasza:#3 "ha esetleg telítődik a szakma az olyan szempontból jó lesz, hogy az iskolák elkezdhetnek válogatni és a nagyon redva tanároktól meg lehet majd szabadulni."
Teljesen egyet értek. Lesznek akik majd emiatt panaszkodnak, hogy nincs minden tanárnak feltétel nélkül munkahelye, de valójában ez a mostaninál sokkal jobb lesz, ha lesz ilyen.
Minden más szakmában alapvető, hogy válogatnak a jelöltek között, de tanárinál, főleg reál szakokon ezt jelenleg egyáltalán nem lehet megtenni.
Igen, de a reál képzés levelezőn sajnos tényleg nagyon kevés helyen van. Konkrétan most jelentkeztem Szombathelyre, ami tőlünk 2,5 óra kocsival. Kollégium vagy lesz vagy nem. És írattak egy olyan felvételit, hogy mindenki sírva jött ki.
Úgyhogy ha minimum ponttal be is kerülnék, én már elvetettem ezt a dolgot.
Angol szakra simán felvettek, de nem tudom, hogy érdemes-e időt tölteni vele.
#3 "ha esetleg telítődik a szakma az olyan szempontból jó lesz, hogy az iskolák elkezdhetnek válogatni és a nagyon redva tanároktól meg lehet majd szabadulni."
Sajnos ez nem csak arról szól, hogy van-e másik jelentkező vagy nem, de a tanárok egy nagyon védett buborékban élnek, nagyon nehéz hivatalosan kitenni valakit.

válasza:

válasza:6, csak ugyanannyira nehéz, mint más közalkalmazottat, vagyis semennyire.
kivéve persze ha fejes a férje/felesége valahol, de az más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Természetesen tudom hogy a mai diákokkal enyhén szólva is nehéz bánni, és nagyon sok kitartás kell hozzá, de én elsősorban a fizetésről érdeklődnék. Valóban szörnyen alacsony a tanárok fizetése? És ha magán órákat is vállalnék? Akkor még is csak nagyobb pénzt...
Mit gondoltok mennyire változik majd a tanárok helyzete ? Nagyon gondolkozok, hogy ha végeztem az egyetemmel(most tartok az utolsó félévben) akkor tanulnék tovább egy teljesen másik pályán és elmennék tanárnak. Töri és földrajz szakos középiskolás tanárnak. Semmi kép...
Érdekel az egész nyelv. Mennyire jól keresnek? Megéri? Általánosba szeretnék tanítani felsősöket. Nyíregyházán melyik suliba tudnék menni? Ahol a közösség is jó.
Sziasztok :) Abba a problémába ütköztem, hogy nem tudom minek tanuljak. Először olyan szakot választottam ami nagyon érdekel is és szerettem is volna csinálni, a régészetet, ezt viszont feladtam, mert az erre a szakra jelentkezőknek nem mondják el, hogy nem sok...
Ami érdekel az történelem, abból emelt szintet csinálom jelenleg. Tehát egy szaknak mindenképp ezt gondoltam, de ugye kellene meg egy, vagy akár kettő. Szerintetek melyik keresettebb? Nem vagyok kiváncsi az olyan válaszokra, hogy ne tanulj tanárnak, és a többi....köszönöm a válaszokat előre.
Jó,tudom, hogy tanárokra igény van,de attól tartanék inkább csak az angol részét tudnám hasznosítani. Ez a két terület amit nagyon szeretek,csak furcsa párosítás.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!