Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » ELTE fizika-kémia tanári vagy...

ELTE fizika-kémia tanári vagy BME vegyészmérnöki? Melyiket javasoljátok?

Figyelt kérdés
Most érettségizem, fizikából és kémiából emelt szinten, de matekból is faktos voltam. Az ELTE fiz-kém tanári szakát tettem első helyre, de erősen gondolkodom a BME vegymérnökin is, jelenleg ez a második. A szívem a tanári felé húz, egyrészt mivel a tanári munka talán motiválóbbnak tűnik, mint egy irodában, vagy gyárban dolgozni, másrészt a tanári szakokkal jóval közelebb maradnék a tényleges természettudományokhoz, és engem jobban érdekel maga a tudomány, mint az alkalmazás. Viszont vegymérnökivel valószínűleg sokkal jobb és stabilabb megélhetésem lenne, ezért a szüleim és környezetem inkább ezt támogatnák. Emellett állítólag (tanáraim szerint is) sokkal könnyebb mérnökből tanárrá válni, mint fordítva (nem tudom a gyakorlatban ez mennyire igaz). Mit gondoltok? Melyiket válasszam?

jún. 3. 17:43
A kérdező szavazást indított:
ELTE fiz-kém tanári
BME vegymérnöki
10 szavazat
 1/2 anonim ***** válasza:
79%

Fizika-kémia tanárként 3-4 iskolába rohangálhatsz majd óraadónak, mert teljes státuszt nem tudnak adni.

Amúgy az ELTE általában nem korrekt.

jún. 3. 18:00
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A tanárit erősen fontold meg.

(Öreg fizikatanárként mondom...)

Két ellenérvem van:

A kémia és fizika nagyon kevés óraszámban szerepel az órarendekben.

Ebből az következik, hogy a kötelező heti 24-26 órád 10-12 tanulócsoportból/osztályból jön össze. Ez rengeteg kontakt, 200-250 diák, a velük járó adminisztrációval, dolgozatjavítással. Továbbá, ha kísérletezni is szeretnél, akkor mivel 5 órád lesz egy nap, akár lyukasórák nélkül, mehetsz be hajnalban előkészíteni, és utána 5-ig elpakolni.

A másik, hogy jó ideje nagyon visszaesett az érdeklődés a fizika és a kémia iránt, a legtöbb helyen csak túlélni szeretnék a diákok, és vért izzad az ember, hogy felkeltsük a diákok érdeklődését. És már a legérdekesebb kísérletek sem elég érdekesek számukra. Nem is beszélve, hogy a számításos feladatokat meg egyenesen utálják, nehezen oldják meg. (Átlagos középiskoláról beszélek...)

Én pl. fizika szakosként nagyon régóta nem is tanítok iskolában fizikát, csak magántanítványokat, vagy emelt szintű előkészítő csoportokat.

A magántanítványaim mindegyike a fizikatanárok esetén erős kiégésekről számol be, a legtöbben feladták a küzdelmet a fenti okok miatt.

Tehát a helyedben nem választanám a fizikatanár szakot.

De ha nagyon elkötelezett, megszállott vagy, akkor persze igen.

jún. 4. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Melyik szakot válasszam az alábbiak közül ? 1.Gyógyszerész 2.Kémia 3.Vegyészmérnök 4.Biomérnök 5.Biológia

Kedvenc tantárgyam a biosz, de a kémiát is szeretem. A matekkal nincs semmi bajom de a fizikát nem igazán szeretem. Bioszból a növénytanon kívül minden érdekel.

Emelt fizika érettségivel vegyészmérnöki szakra menni hülyeség?

Fizikából érettségiznék emelten, viszont kémiát már évek óta nem tanultam. Lenne esélyem, így az egyetemen vagy kibuknék kémia tudás nélkül?

Biomérnöki, vegyészmérnöki milyen képzést nyújt fizika terén?

Nem tudom eldonteni, hogy fizikával vagy biosszal, kémiával tanuljak tovább. Nem tudom biztosan hogy ezeken a szakokon erős e a fizika képzés, ha esetleg az tetszene meg egyetemen jobban.

Mérnökinfó vagy vegyészmérnök?

Mindkettőhöz húz a szívem, de sajnos nem tudok dönteni. Tudtok írni érveket valamelyik mellett, vagy valamelyiket ajánlani? Én már nem vagyok benne biztos, hogy melyiket válasszam.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!