Hogyan tudnék többletpontokat szerezni az egyetemi felvételihez?
Nem tudom jól számoltam-e, de a kalkulátor 221 pontot ír.
Arra gondoltam, megcsinálok 2 középszintű nyelvvizsgát, az 50 pont: máris 271 pontnál vagyok.
De valahogy 350 felé kellene menni.
Mit tanácsoltok?
"Ha nem akarsz egyetemre menni, akkor egyelőre ne érettségizz újra"
Nem értem, hogy miért baj, ha megszerzem a pontot, és csak jóval később használom fel, (ha egyáltalán felhasználom).
De mindegy.
Senki sem tudott konkrétan válsszolni a kérdésre, úgyhogy mindegy.
Szerencsére az AI kisegített.
Na csősztök.

válasza:

válasza:#8
"Nem sértésből, de ettől függetlenül megsértettél. Te nem tudod, hogy milyen nehéz körülmények közt tanultam. Ennél én többre vagyok képes."
Az lett volna sértés, ha azt mondom, buta vagy.
És tényleg nem tudom, milyen körülmények között tanulsz, de akármi is a helyzet, a jelenlegi állapotban a 2 90%-os emelt és 2 nyelvvizsga nem reális cél.
"És nem akarok egyik egyetem karára sem menni. Csak a pontokat akarom megszerezni, hogy meglegyen, mert talán még jól jöhet."
De nincsenek csak úgy en bloc "pontok". Minden egyetem minden szakán máshogy számítják, pl hiába lesz 90%-os emelt bioszod és törid, egy csomó szakon egyiket se tudod beszámítani.
#9 "Más meg azt mondta, hogy "szak" nem létezik, ezért kerültem ezt a szót."
Ez már abszurd. Ha nem léteznek szakok, akkor mire járnának az emberek? Mert az oké, hogy pl elmennek természettudományi karra, de nem tanulhatja ugyanazt a biológia és matematika szakos.
#11 "Nem értem, hogy miért baj, ha megszerzem a pontot, és csak jóval később használom fel, (ha egyáltalán felhasználom)."
Azért, mert lehetetlen amit akarsz. Nem tudsz csak úgy mindenhova jó pontszámot szerezni.
"de akármi is a helyzet, a jelenlegi állapotban a 2 90%-os emelt és 2 nyelvvizsga nem reális cél."
Egyrészt, te honnan tudod az én jelenlegi állapotomat?
Másrészt: itt nem célokról van szó. Ez egy felvetés, hogy össze kellene gyűjteni egyetemi pontokat. Lehet, összegyűjtöm, de nem lesz ebből semmi, mert más elfoglaltságom lesz. Az is lehet, ősszegyűjtöm, de soha nem megyek egyetemre.
Ez nem cél, ez felvetés, mint egy lehetséges cél. A felvetés és a cél nem ugyazaz.
A nyelvizsgák viszont célok, sőt: nem 2, hanem 3 nyelvvizsga a célom.
"Ha nem léteznek szakok, akkor mire járnának az emberek?"
Honnan tudjam?
Soha nem jártam egyetemre. Tegnap kezdett el foglalkoztatni a dolog, mint egy felvetés.
Nekem azt mondták, az egyetemen nincsenek szakok, karok vannak ott.
"Azért, mert lehetetlen amit akarsz."
Nem lehetetlen 350-400 pontot összegyűkteni.
Engem CSAK a módszer érdekelt, hogy mit kellene tennem, ha pl. a biológia felvételi ponthatárt kellene elérni.
De az AI már megadta a választ, szóval már nem aktuális a kerdes

válasza:#14 "Egyrészt, te honnan tudod az én jelenlegi állapotomat?"
Pl onnan, hogy te írtad, hogy 212 pontod van. Ez akkor jöhetett össze, ha a legtöbb jegyed és érettségid 2-es, 3-as lett. Ami nem a legjobb kiindulópont 2 90%-os emelthez és 3 nyelvvizsgához.
"Honnan tudjam?
Soha nem jártam egyetemre. Tegnap kezdett el foglalkoztatni a dolog, mint egy felvetés.
Nekem azt mondták, az egyetemen nincsenek szakok, karok vannak ott."
Ehhez nem kell egyetemre járni. Ha minimálisan belegondolsz hogy mit is akarsz tanulni, vagy utánanézel hogy mi történik az egyetemeken, akkor rájössz, hogy bizony az emberek különböző szakokra járnak. Pl. középiskolában voltak tanáraid, ők egyetemet fejeztek. Nyilván nem ugyanazt tanulta a kémiatanár, meg a magyartanár. Más szakra jártak.
"Nem lehetetlen 350-400 pontot összegyűkteni."
De úgy lehetetlen, hogy minden szakra legyen 350-400 pontod. Össze tudsz gyűjteni 400 pontot az ELTE biológia szakára, ha pl megírsz egy 75%-os emelt bioszt és kémiát. De ugyanezzel az eredménnyel a BME mérnökinformatikus szakán 200 pontod lesz, vagy ha se digitális kultúrából, se fizikából nem érettségiztél középszinten se, akkor 0.
Szabadság van, az egyetemek maguk döntik el, hogy milyen érettségit, milyen nyelvvizsgát fogadnak el, és mire adnak pontot. Csak egy konkrét szakra tudsz összegyűjteni X pontot, ha csak nem érettségizel emelt szinten mindenből.
"Engem CSAK a módszer érdekelt, hogy mit kellene tennem, ha pl. a biológia felvételi ponthatárt kellene elérni."
De akkor is el kéne döntened, hogy melyik egyetemre akarsz menni. Lehet meglepő, de van olyan hely ahol tavaly ezzel a pontszámmal is felvettek volna biológia szakra (PTE ANK). Oda semmi extrát nem kell csinálnod. Valahova elég lenne 1 nyelvvizsga vagy 1 emelt érettségi. Máshova meg 2 emelt érettségi is kellene.
Az érettségi bizonyítványomban csak 3-asok és 4-esek vannak.
De több esetben csak 2-4%-on múlt a jobb jegy. 1 tantárgyat leszámítva mindenből elérhettem volna négyest-ötöst.
Ezen kívül dicsérerben készesültem, amiről oklevelet is kaptam, tehát kb. 100%-os szóbeli vizsgát hoztam.
"Ami nem a legjobb kiindulópont 2 90%-os emelthez és 3 nyelvvizsgához."
Nem ebből kell kiindulni. Az én helyzetem, és körülményeim teljesen mások voltak.
De ez egyébként magánügy.
Ja, és 2 előrehozott érettségit csináltam, 11. év végén.
Nem hinném, hogy ezt sokan be merik vállalni.

válasza:'Más meg azt mondta, hogy "szak" nem létezik, ezért kerültem ezt a szót.'
Te mindent elhiszel?
Miért a Geminit kérdezed, amikor a felvi.hu hivatalos, megbízható forrás?

válasza:További kérdések:
Tavaly 423 volt a ponthatár, egy évvel korábban 382. Nekem 409 pontom van. Mit gondoltok?
Idén kezdem az egyetemet, és kíváncsi vagyok kinek milyen módszer vált be a legjobban. Gépelés, füzet, valamilyen program esetleg, más? Előre is köszi! :)
Jövőre mentőtiszt szakra jelentkeztem, mert érdekel, és tudom, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben, és fel is vennének idén. Viszont beszéltem jó pár emberrel, akik mentőtisztire járnak, orvosok, vagy csak belelátnak a szituba, és mind azt mondták, hogy orvosira...
Van még olyan esti gimi ahol nem kell végig ülni a 4 évet, például el lehet végezni 2 tanévet egy év alatt? 8 általános iskolai végzettségem van.
Sziasztok! Egy kis segítségre, tanácsra lenne szükségem a továbbtanulással kapcsolatban. Bár csak jövőre felvételizek, szeretném már most időben átgondolni a dolgokat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnom a szakválasztással. A helyzetem az, hogy elég...
Messze a tavalyi ponthatár fölött vagyok, így szinte biztosan felvesznek. Elsősorban tapasztalatok érdekelnének. Milyen gyakran kell bejárni? Mennyire nehéz a szak? Mennyire korrektek a tanárok? Előre is köszönöm a válaszokat!
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!