Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan működik az egyetemi...

Hogyan működik az egyetemi rendszer?

Figyelt kérdés
A kérdés elég átfogó lenne. Gimnazista vagyok, azonban már gondolkodtam az egyetemi továbbtanuláson. A SZTE-ÁOK kart szemeltem ki. Ezen belül Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetet. Hány évig tart az alapképzés? Hány évig tart a tanulás az intézetben? Lehet-e doktorit szerezni? Mekkora eséllyel lehet később elhelyezkedni komolyabb szervezeteknél (pl.: OEK)? Mennyibe kerül a tanulás? Illetve örülnék, ha mindent leírnátok, ami eszetekbe jut, mert tényleg nem értem az egészet. ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT!

2016. máj. 17. 20:41
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
*Tudom, hogy ez igencsak távlati cél, de az egyetem után inkább a virológiával szeretnék foglalkozni.
2016. máj. 17. 20:47
 2/13 anonim ***** válasza:
Nézegesd a [link] ott sok kérdésedre választ kapsz.
2016. máj. 17. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
[link] - ez a helyes link
2016. máj. 17. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Átfogó kérdést akartál feltenni, de végül egy rakás értelmetlen kérdés lett belőle. Szakokra felvételizel, nem egyetemek tanszékére, intézetére. A SZTE-ÁOK-on csak általános orvos szak van, osztatlan mesterképzéssel, vagyis nincs olyan, hogy alapképzés. Nyilván orvosi végzettséggel elég könnyű elhelyezkedni, de szakosodni kell.

Tudományos doktori címet doktori iskolában szerezhetsz.

2016. máj. 23. 19:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó válaszoló. Könnyen meglehet, hogy értelmetlen a kérdésem, ugyanis, amint azt említettem semennyire sem értek az egyetemi rendszerhez! Tehát általános orvosi képzésben nem is kell részt vennem csak a mikrobiológiai intézeten?
2016. máj. 23. 21:59
 6/13 anonim ***** válasza:
Te most elolvastad egyáltalán a válaszom? Milyen inétezEN (?) szeretnél Te tanulni, amikor szakon tanulsz, azt végzed el?
2016. máj. 23. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem a negyedik vagyok. Az egyetemeknek vannak karaik, azon belül pedig szakjaik. Te a SZTE-ÁOK-on belül mehetsz általános orvos szakra, ami osztatlan mesterképzés, amelynek végén foglalkozásdoktori címet kapsz. Ez nem azonos a PhD, azaz a tudományos fokozattal. Ez csak amolyan tiszteletbeli doktori cím. A szakon belül vannak intézetek, amelyek oktatják a tárgyakat, é meghirdetik a követelményrendszert. Tehát te intézetbe nem felvételizhetsz. Ha felvesznek általános orvos szakra, akkor lesz majd olyan tárgyad, hogy mikrobiológia és immunológia, amelyet az egyetemen belül az általad megnevezett intézet fog oktatni. Remélem, nagyjából világos. Az anatómiát például az Anatómia-SZövet-és Fejlődéstani Intézet oktatja. Az anatómia egy tárgy az orvosi szakon belül, amelyet ez az intézet oktat, ő hirdeti meg a követelményeket stb, viszont ide nem kell felvételizni külön, hanem kizárólag a szakra.
2016. máj. 23. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
7. vagyok. EGyébként ha a virológia érdekel, akkor nem orvosira kell menned, hanem TTK-n belül biológia alapszakra, és mikrobiológia szakirányt kell választani.
2016. máj. 23. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm 7.! Most megnéztem a TTK-SZTE honlapját. [link] Szóval, ha a TTK-on szeretnék tanulni, akkor a Biológiai Intézetben tanulhatok, a mikrobiológiai tanszéken. Itt a kurzusuk kzül gondolom az összes kötelező?! És csak egy tanszéken lehet tanulni?
2016. máj. 23. 22:42
 10/13 anonim ***** válasza:
84%

7-es vagyok. Megnéztem neked. SZTE-TTK-n belül biológia alapszakra kell jelentkezned, ezután kell menni Msc-re, vagyis mesterképzésre, és ennek keretén belül tudod ezt a szakirányt választani: Molekuláris, immun- és mikrobiológia.


Itt a link, ezt nézd: [link]


Mint már említettem korábban, az adott szakon belül vannak intézetek, amelyek a tárgyakat meghirdetik, valamint a kurzusokat, és a követelményrendszert. Ezek az intézetek felelősek a tárgyak oktatásáért. Az ott lévő oktatók tartják az előadásokat, gyakorlatokat, náluk kell majd vizsgázni. Olyan ez mint egy tanári testület, akik intézetbe tömörültek, és egy adott tárgy oktatását vállalják. Más intézet már tárgyat oktat. A tanszék az szintén ilyen tömörültebb részleg, ami az intézeten belül van. Például nálunk a Debreceni Egyetemen van a Kémia Intézet, amin belül vannak a tanszékek, amik csak a kémia bizonyos területeivel foglalkoznak, és így tömörültek csoportokba, pl van a Szerves Kémiai Tanszék, amely a szerves kémiával foglalkozik, aztán van a Szervetlen-és Analitikai Kémiai Tanszék stb.


Remélem, érthető :)

2016. máj. 23. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!