Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tényleg ennyire semmitérő az...

Tényleg ennyire semmitérő az államtudományi osztatlan mesterszak? (kibeszélő poszt)

Figyelt kérdés

Amikor meghirdették, és láttam, teljesen meg voltam lepődve, az új képzésen, de egy jó ötletnek tartottam, ahogy bemutatták. Számomra az hogy 5 éves osztatlan, foglalkozásdoktori címmel zárul és hogy nagy részben államjogot tanulnak, úgy gondoltam ez egy erős képzés nagy presztízzsel. A jogász képzéssel vontam párhuzamba. Továbbá ahogy írták is, vezető pozícióba képezik az embereket közigazgatási egységekhez, így nyilván egy alapszakos igazgatásszervezőnél is elvileg képzettebb. Viszont amiket most olvasok itt gyakorin, mindenki azt írja, hogy ez sz.r szak, semmi értelme, mindenből kap egy kicsit, de semmiből sem eleget.

Kíváncsian várom a véleményeket!2017. júl. 10. 09:23
 1/7 anonim ***** válasza:
85%

Figyelembe véve, hogy annyira új a képzés, hogy szeptembertől indul először, tehát még senki nem tanul rajta, korai lenne ítéletet mondani felette, én csak a saját véleményemet tudom mondani.


Egyrészt az, hogy doktori címet ad, a világon semmit nem jelent, annyi jelentősége van, hogy így (is) próbálják legitimálni a képzést, valamint gyakorlatilag ez lesz a legkönnyebb lehetőség arra, hogy valaki a neve elég biggyeszthessen egy "dr."-t.


A koncepció valóban jól hangzik, hogy mindenből egy keveset adnak, de a felsőoktatás az elmúlt pár évben azt igazolta, hogy ezek a mindenhez értek, de közben semmihez se alapvetésű szakok kevésbé piacképesek (gondoljunk csak a szabad bölcsészetre, vagy a nemzetközi tanulmányokra- ez utóbbit is csak a két nyelvvizsga kötelezősége mentette meg attól, hogy nyugodt szívvel egy "nesze semmi, fogd meg jól" képzésnek tekintsék), ami nem jelenti azt, hogy ezekkel a végzettségekkel nem lehet elhelyezkedni, de ha valakiből hiányzik mindennemű ambíció és/vagy talpraesettség, akkor ezek a diplomák általában csak arra jók, hogy a közalkalmazotti bértáblán valaki egy rublikával feljebb ücsörögjön..


Oké, akik ezt elvégzik, valószínűleg biztos helyük lesz a közigazgatásban, hiszen a kormányzat annyira "tolja" ezt a képzést, hogy nem engedhetik meg maguknak azt a presztízsveszteséget, hogy bárki is azt lássa, amit a kezdetektől fogva mindenki mond, hogy (a te szavaiddal élve) "semmitérő" a képzés.

Igen ám, de ahhoz, hogy valaki olyan munkát kapjon a közigazgatáson belül, aminek a társadalmi és az anyagi megbecsültsége is valamivel afelett van, mint amit az emberek a közalkalmazotti munkaköröktől várnak, annak kicsi az esélye. Egyfelől ezen munkakörök száma korlátozott, másfelől van egy szint, ami felett azért (kormánytól függetlenül!) megnézik, hogy "politikailag alkalmas" vagy-e, vagy legalábbis nem teljesen felvállalhatatlan.


Tehát kis szerencsével évek múlva is bent maradsz a közigazgatás rendszerében egy jó középvezetői pozícióban, és élsz, mint Marci Hevesen, ha pedig ez nem jön be, akkor valószínűleg a túlképzettség miatt gyorsan megválnak tőled, ugyanis, ha csak a szaktudást nézzük, könnyűszerrel találnak helyetted olyat, aki egy alapképzésen szerzett diplomával ugyanúgy el tudja látni ugyanazt a munkakört, nyilván kevesebb pénzért.


És ha átlépnél a versenyszférába a jobb életminőség reményében, az problémás, mert ennek a képzésnek ott annyi megbecsültsége lesz, hogy ahol felsőfokú végzettséget várnak el, oda tudsz jelentkezni. Tömve van a munkaerőpiac a jogászokkal és a közgazdászokkal, akiknek ugyan nincs ilyen értelemben vett "hibrid ismeretük", viszont nem is kell nekik. Ha egy jogi kérdésem van, egy jogászhoz megyek, ha pénzügyi, akkor felkeresek egy pénzügyi szakembert, ha pedig olyan emberre van szükségem, aki menedzsment feladatokat ellát, felkeresek egy menedzsert.


Összefoglalva szerintem ez a képzés sok szék között a seggre esés, és mindezt úgy, hogy erősen behatárolja az ember lehetőségeit azzal kapcsolatban, hogy az állami szférát elhagyja. Én azt mondom, hogy ha valaki tudja, hogy ebben az irányban szeretne elhelyezkedni, akkor is inkább egy jogász vagy közgazdász képzést javaslok, mert ezek olyan képzések, ahonnan még kis túlzással bármi lehet az emberből később is. Államtudományi képzettséggel viszont nem.

2017. júl. 10. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Első válaszoló rátapintott a lényegre.


Igazgatásszervező hallgató voltam, már akkor lehetett érezni egyes oktatóknál egy kis ideológia elfogultságot amikor én oda jártam. Ahogy hallom ez az évek során egyre erősebb lett.


Úgy gondolom, hogy még egy jó darabig Fidesz kormány lesz, se nem örökké. Egy esetleges kormányváltás után én kezdenek félni ezzel a diplomával, lehet gyors elbocsátások várnak az ezen végzettekre.Nem véletlen csinaltam én is másik diplomát, hogy letagadhassam az elsőt ha arra kerül sor. Érdemes megnézni a jelenlegi ellenzék mit mond az NKE-ről... tudom hogy az ott diplomazók nem pártkatonák, legtöbben még csak nem is Fidesz szavazók, de kétlem hogy ez számít majd .... es az, hogy nem maradnak szakértők? Anno Csurka is megmondta a szakértelem az egy olcsó bolsevik trükk

2017. júl. 10. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Nyilván aki a közigazgatást, és az ezen túlmutató államtudományokat kívánja megismerni, az ide jöjjön. Három- négy félév közigazgatási jog csupán kóstoló a jogi karokon, itt annál jóval szélesebb a képzés. Nem beszélve a szervezés- és vezetéstudományról, ami jogi karokon nincs is.
2017. júl. 29. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Én a helyedben minden olyan állást el akarnék kerülni aminek a közigazgatáshoz egy pici köze is van, és a fizetéseket a közszolgálati bértábla szerint osszák. Nekem ez lenne az igazi gondom evvel a szakkal.

Hiába a doktori cím, szerintem bértábla szerint nem keresel annyit mint egy aldi-s pénztáros.

2018. febr. 28. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:

Elsőéves hallgató vagyok és nekem nagyon tetszik. Tényleg humán beállítottságúaknak való. F***om ki volt a matekkal, de igen, igaz a legenda, itt is kell valamicskét tanulni, statisztika és közgazdaságtan formájában. De ezek az alapműveltségedhez tesznek hozzá. Nagytudású és humánus, normális tanárok tanítanak. Az egész egyetemi légkör nagyon szuper és bár folyamatos tanulás szükséges a bentmaradáshoz, ez csak a színvonalat tükrözi.


U.i.: Nem tudom, hogy milyen kilátások várnak majd rám és sorstársaimra a diploma után, viszont ne mondja nekem senki, hogy egy doktori végzetséggel rosszul keres majd az ember. Abszurd, Magyarországon ez azért annyira nem gyakori, hogy minimálbérrel lehessen illetni.

2019. jan. 12. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Pedig ha tudnád, hogy mennyi alul fizetett doktor van itthon akkor el kezdenél gondolkodni. Egyetemi doktor kutatók 130-140 ezer Forinttal.


Nem kell azért minimálbérre gondolni, de szerintem sok lovéba se éld bele magad. Gondolok itt főleg az ötösre.

2019. jan. 12. 00:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Azért ne keverjük a foglalkozásdoktori címet és a tudományos fokozatot (PhD/DLA). Az, hogy a neved elé írhatod, hogy dr., az még nem minősül doktori végzettségnek, és semmivel nem leszel jobb szakember. Szimplán jól néz ki a névjegykártyádon. Nem minimálbért fogsz keresni, hanem legrosszabb esetben is garantált bérminimumot (feltéve, hogy diplomás munkakörben tudsz elhelyezkedni). Ennél talán egy kicsit többet, mert ahogy fentebb is írtam (1. válaszoló vagyok), a kormányzatnak ez presztízsszak, valószínűleg figyelni fognak rá, hogy a végzettek közül a hülyébbek is valami jól fizető munkát találjanak és ne rontsák a DPR statisztikákat.

Egyébként reflektálva arra, hogy "ne mondja nekem senki, hogy egy doktori végzetséggel rosszul keres majd az ember. Abszurd, Magyarországon ez azért annyira nem gyakori, hogy minimálbérrel lehessen illetni." Akkor nézzük a számokat (nem pontosan, csak nagyságrendileg): évente állatorvosból ~100, jogászból ~2000, általános orvosból ~1000, fogorvosokból ~200, gyógyszerészekből pedig ~300 fő kap diplomát évente, plusz, ha idevesszük a tudományos fokozatot (mert csak azt nézzük, hogy ki írhatja a neve elé, hogy dr.), az még évente kb. plusz ~1000 fő. Ez összességében nagyságrendileg mintegy 4500 ember évente. Nem azt mondom, hogy boldog-boldogtalan neve előtt ott van a dr., de annál azért jóval gyakoribb, hogy bárki is hanyatt essen attól, hogy Gipsz Jakab helyett Dr. Gipsz Jakab vagy.

2019. jan. 12. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!