Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek

A kérdés

Megéri mikológiát tanulni?

Hogy lesz valakiből mikológus?
Mi után kell szakosodni?
El lehet vele helyezkedni?
Pontosan mit dolgozik? Miből áll a munka napja?
Laborpatkány aki egész nap a nagyító előtt ül :-) ?


 07-17 13:49  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Gondolom van munka rendesen mert sokan viszik bevizsgáltatni a gombákat, hogy mérgezőek-e. Szerintem állami egészségügyi szerveknél vagy gyógyszerkutatásban lehet ilyen végzettséggel elhelyezkedni.

A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/3Időpont 07-17 14:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
"Hogy lesz valakiből mikológus?"
Biológus képzésre jelentkezik, ez a legegyenesebb út.

"Mi után kell szakosodni?"
Kiválasztasz egy jó tanárt, akinél ebben a témában szak dolgozol, és majd msc képzésnél szakosodsz erre egy megfelelő iskolában. Ugye régebben bsc képzésnél már lehetett konkrétan szakosodni, de ezt 18-ban eltörlik, és csak általános oktatás lesz bsc keretein belül. A szakdolgozásoddal, esetleg külön szakirányú kutatásokkal persze speciális szaktudásra tehetsz szert már a bsc keretein belül is.

"El lehet vele helyezkedni?"
Nyilván nem keresnek mikológust minden sarkon, így nehezebb elhelyezkedni vele, de ha rágyúrod magadat a nomenklatúrára, és az antibiotikum kutatásokra (legyen ez termelés, vagy rezisztencia), akkor minden esélyed meg van az elhelyezkedésre (genetika fog kelleni hozzá, meg biokémia keményen).

"Pontosan mit dolgozik? Miből áll a munka napja? "
Ez kutatási területtől, illetve cégtől függ. Van akik bizonyos antibiotikum rezisztenciával foglalkoznak, és ezt nézik mindenre, van akik pedig antibiotikum termeléssel foglalkoznak, van aki a gombakapcsolatokkal van elfoglalva, azaz specifikus mikorrhízákat figyel, vagy akár genetikailag módosít, vagy hidromikrobiológiával foglalkozik, és vízminőség védelemmel foglalkozik stb stb szóval ez eltérő.

"Laborpatkány aki egész nap a nagyító előtt ül :-) ?"
Nehéz erre válaszolni, de inkább igen, mint nem, hiszen azért Indiana Jones életutat így nehéz csinálni. Persze ha te a táplálkozásbiológián belül vagy, és járod a hegyi népeket a különböző gomba kultúrákért, akkor izgi lehet az életed, de ebbe nagyon nem élném magamat bele, pláne ebben az országban.

Még annyit hozzátennék, hogy így önmagában mikológia annyira nem létezik manapság már, hanem mikrobiológia létezik, amiben nem csak gombák, hanem vírusok, baktériumok, protozoonok, prionok is beletartoznak, nem "csak" gombák.
Okés, hogy létezik ilyen szakosodása, de annyira már nem különül el élesen.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/3Időpont 07-17 15:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Biológus vagyok, de a valódi gombákról kb. 1 diasor erejéig tanultunk. Pontosan mi érdekel benne? Mert ha csak simán a gombák, akkor nem érdemes ezért biológusnak menned, mert kétszázezer másik tantárgyat kell megcsinálni hozzá, aminek semmi köze ehhez. Biológia szakon kutatónak tanítanak. Munka sem lesz utána, csak ha nagyon nagy szerencséd van és pesti vagy. Gombaszakértő az más tészta

A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/3Időpont 07-17 16:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A Dr. Csontból lehet tanulni?
Az idegtudomány pontosan mit jelent, hol lehet azt tanulni?
Nagyon szeretnék kémiát tanulni, de tiszta hülye vagyok hozzá. Mit tegyek?
Van értelme egy 15 éves könyvből biológiát tanulni?
Hogyan lehetne ilyesmit a leghatékonyabban tanulni?
Ausztriában tanulók! Növénybiológiát, botanikát szeretnék tanulni, tudtok ajánlani egyetemeket, szakokat? Mennyivel kerül többe a megélhetés, mint itt, Magyarországon?

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések a Tanulási lehetőségek rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu