Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek jó dolog, hogy...

Szerintetek jó dolog, hogy ide fejlődött a társadalmunk, hogy a belső értékek ( a túlzott magabiztosságon) kívül semmit nem érnek?

Figyelt kérdés

Jó, hogy az erények már nem szempont és csakis az számít mennyit akasztasz, mennyire tudod eladni magad meg ilyenek? A hamis barátok (de legalább menők) az igazi célpont, igazi barátság kutyát nem érdekli már. Párkapcsolatok dettó, a szerelem már nem szempont, egy lehetséges párnak 20-30 szempontot kell kipipálnia mielőtt számításba jöhet.


Tényleg ez az életvitel elhozza az embereknek a boldogságot? Sok nyomorúságban élő ember szegény országban sokkal életvidámabbnak, boldogabbnak tűnik mint a fogyasztói társadalom gyermekei.


Ezt megköszönhetjük a kapitalizmusnak? Ha eléri ezen szegény országokat ugyanilyen túlhajszolt, stresszes, depressziós, boldogtalan és senkiben nem bízó gyanakvó emberekké válnak ők is mint itt Európában meg a nyugati világban úgy általában?


aug. 26. 11:00
1 2 3 4 5 6
 21/51 A kérdező kommentje:

20


Napjaink társadalmában.

aug. 26. 13:42
 22/51 anonim ***** válasza:
Oké, napjaink társadalmában. Értem. Melyik országban? Milyen szociokulturális közegben?
aug. 26. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/51 anonim ***** válasza:
Ilyen sokáig tart kiguglizni a szociokulturális közeg kifejezés jelentését?
aug. 26. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/51 Wadmalac ***** válasza:

A jelen helyzet nagyrészt annak köszönhető, hogy az emberek többségének ez a jó, még ha sokan sírnak is azon, hogy ilyen.

A legtöbb ember többet akar, mert látja, hogy másoknak több van, neki is az kell. És ezért a többért hajlandó beáldozni a közvetlen emberi kapcsolatait (már ha azokra volt egyáltalán valós igénye), a szabadidejét stb.

Rengeteg embernek egyszerűen kényelmesebb és biztonságosabb a nem személyes kontaktus, mert az egyrészt kendőzetlenül mutatja, milyenek valójában, nem lehet annyira színészkedni, mint "online", másrészt a negatív helyzeteket kevésbé kell megoldani, elég a vonalat megszakítani.

Jajgathatunk, hogy tombol a kivagyiság, de azért tombol, mert sokan nem is akarják magukat adni, hanem helyette az álmodott saját magukat, és a neten keresztül szűkebb látóterű kapcsolatok ezt meg is könnyítik.

Az internet, a közösségi média előtt ezt nehezebb volt megoldani.


Egyébként éppen a netes kapcsolatok azok, ahol a külsődről tudsz ugyan vetíteni, az anyagi helyzetedről is, de a kérdező által is hiányolt BELSŐ ÉRTÉKEKRŐL, intelligenciáról, másokhoz való viszonyulásodról nem, mert kénytelen vagy, még ha írásban is, de verbálisan kommunikálni és bizony kibukik az ember valódi énje.


Szerintem talán pont ezt próbálja kompenzálni mindaz a nagy fittség mánia, ami ma megy, ha már lebukunk, hogy hülyék vagyunk, legalább legyünk szépek és ápoltak.

És bizony sokan mennek a trenddel és megelégszenek másoktól is ennyivel.

De nem KELL. Nem KÖTELEZŐ.


Igen, a sok felszínes ember közt keresni kel a valódi értékeket látókat és valódi értékeket nyújtókat.

De sokkal nagyobb területen tudod őket is keresni és találni, mint internet előtt.


Amit a mai világnak rovására leeht hozni, hogy a sokkal több lehetőségben, amit biztosít, sokkal több az olyan lehetőség is, amit nem kéne kihasználni és ott a jog, a lehetőség a rossz választásra.

De nem kötelező rosszul választani, dönteni.

Talán könnyebb, igen.

De ha van igénye valakinek többre, nincs elvéve rá a lehetőség.

Csak nem esik azonnal az öledbe a sok fastfood lehetőség közt, tudni kell kiválasztani.

aug. 26. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/51 anonim ***** válasza:

Csak az eredeti kérdésedre adok választ:


"Szerintetek jó dolog, hogy ide fejlődött a társadalmunk, hogy a belső értékek ( a túlzott magabiztosságon) kívül semmit nem érnek?" A kérdésed hamis tényállítást tartalmaz. A "társadalom" nem ide fejlődött. A társadalom inhomogén, sok-sok apróbb-nagyobb kisebb csoportot, közösséget tartalmaz. Ha te nem látsz tovább a saját szociokulturális közeged határain, akkor sem extrapolálhatsz az abban látottakról a nagyobb egészre.


"Jó, hogy az erények már nem szempont és csakis az számít mennyit akasztasz, mennyire tudod eladni magad meg ilyenek?" Ld. fent.


"Ezt megköszönhetjük a kapitalizmusnak?" Nem. A gazdasági berendezkedés fajtája és milyensége nem okvetlenül korrelál a benne élők boldogságszintjével. Ha tudsz más kutatást, linkeld be!


"Ha eléri ezen szegény országokat ugyanilyen túlhajszolt, stresszes, depressziós, boldogtalan és senkiben nem bízó gyanakvó emberekké válnak ők is mint itt Európában meg a nyugati világban úgy általában?" A jóslás nem tudományos kategória.


Összefoglalás: a szubjekítv valóságodat vetíted ki a társadalomra. Ok-okozati viszonyt vélsz felfedezni ott, ahol nincs. Alátámasztani nem tudod az oksági viszonyt.


Konklúzió: tanulmányozd át Tringer és Beck ún. kognitív torzítások listáját! Hány pontban ismersz magadra?"Tényleg ez az életvitel elhozza az embereknek a boldogságot?" Honnan tudhatnánk? Nem készült megfelelő reprezentatív minta alapján végzett kutatás.

aug. 26. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/51 A kérdező kommentje:

24

“Amit a mai világnak rovására leeht hozni, hogy a sokkal több lehetőségben, amit biztosít, sokkal több az olyan lehetőség is, amit nem kéne kihasználni és ott a jog, a lehetőség a rossz választásra.“


Szerintem általában a forgatókönyv ugyanaz. Minden új (például technológia adta) lehetőséget általában egy szűk, lazább erkölcsű (nevezzük pszichopata beállítottságúnak) személy igyekszik nem éppen lelkiismeretesen kihasználni és hasznot hajtani, előnyöket szerezni, ezáltal generálva egy vetélkedést, versenyt, mivel az ember (legtöbbször kapzsiságból, egotól fűtve) magának is akarja ezeket az előnyöket, és előbb utóbb rájön, hogy nem lehet vagy csak nagyon nehéz ezeket teljesen lelkiismeretes módon megszerezni. Ezen emberek pedig akik a leghamarabb utánozni kezdik az élbolyt a morálisan valahol középúton elhelyezkedők, a befolyásolhatók (rossz irányba ugyanúgy mint jó irányba). Mivel nincs egy fékező eszköz a rendszerben ezért akadálytalanul özönlik át a nép abba a táborba. Mert valóban nincsenek olyan intézmények amelyek a morális javulást lennének hivatottak előmozdítani, ha meg az emberre van bízva, akkor az esetek többségében bizony a könnyebbik utat fogják választani.

aug. 26. 14:49
 27/51 A kérdező kommentje:

22


Ezt e kérdést szerintem nem kellett volna feltenned, mert a válasz eleve benne van a kérdésben, illetve további hozzászólásokban.

aug. 26. 14:52
 28/51 Wadmalac ***** válasza:

Még mindig túl borúsan látod a dolgot és túl törvényszerűnek látod a menetrendet.

Ma szabadság van, kismillió dologra van jogod. Többek közt jogod van hülyének lenni, rosszul dönteni, választani, elcseszni az életed.


Marha nehéz morális irányokat adni anélkül, hogy azokat úgymond belevered a népbe, belepofozod a diákba.

Nem feltétlenül sző szerint, de mindenképpen némi kényszerrel.

Mert a morális normákat kényelmesebb elfelejteni, mint betartani.Összességében viszont azt nem lehet mondani, hogy a globális morál minden szempontból romlik.

Csak példaként, évtizedekkel ezelőtt is csináltak olyan kísérleteket, rejtett kamerával, hogy utcán emberek eljátszották, hogy rosszul vannak, segítségre szorulnak.

És láss csodát, ma, újra elvégezve, sok ország sok városában, arányban átlagosan háromszor-négyszer annyi ember sietett segíteni, mint mondjuk 20 éve.

Az állítólagos társadalmi elhidegedésünk ellenére.


Na ezért mondom, hogy azért a túl borús kép alaptalan.

Van baj, tény.

De közel sem akkora, mint amit a kérdés is sugall.

aug. 26. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/51 anonim ***** válasza:
100%

Kéne lassan egy külön kategória a világfájdalomban szenvedő késő tini/kora felnőtt korú hülyegyerekeknek, akik nagy bociszemekkel rácsodálkoznak a világra, hogy nem olyan, mint a mesékben.


Amúgy ha megnyugtat, a legtöbb ember átesik ezen, és ha nem vagy egy menthetetlenül életképtelen balf-sz, majd kinövöd te is ezt a világfájdalmat, ahogy mindenki más, és megpróbálsz majd boldogulni, ahogy tudsz, és örülni az élet apró örömeinek, és nem azon jár naphosszat az eszed, hogy megváltsd a világot.


Egyébként meg tényszerűen is sok hülyeséget hordasz össze - épphogy a modern, jóléti társadalomban elterjedt a szerelemből házasodás, és ennek épp a jólét az oka - a régi, csóró világban, és a világ csóró részein még most is a házasság egy szülők által elrendezett, szinte csak az anyagi szempontokat figyelembe vevő hozományvadászat, a szerelem meg senkit se érdekel.

aug. 26. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/51 A kérdező kommentje:

29


Szerintem az esetek többségében nem is szerelem hanem valamilyen más felszínes szempont. Például külső, állás, anyagi helyzet, ismertség stb. Max csak szerelemnek van mondva de nem sugárzik belőlük annyira a szerelem. Ezek olyan dolgok amiket meg lehet figyelni, szóval tudod milyen amikor valaki szívből tesz valamit.


Egyébként 30 felett vagyok, több megtakarításom van mint az ismerőseim 99%-nak, diplomák, jól fizető állás, ha már az életképtelenség vádjait kell megcáfolnom.


Nem mindenki gondolkodik kicsiben, van aki mer nagyban is gondolkodni. Sosem a hozzád hasonlók alakították a világot. Te max egy követő, egy megalkuvó vagy, rák mentalitással.

aug. 26. 15:15
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!