Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a különbség a hercegnő és...

Mi a különbség a hercegnő és a királylány, illetve a herceg és királyfi között? Van egyáltalán?

Figyelt kérdés
2011. máj. 12. 20:01
 1/10 anonim ***** válasza:
88%

Van különbség. A hercegnő az egy rang amit lehet adományozni. Királylány pedig a király lánya. Hasonló a helyzet a herceggel és a királyfival.

Ha a király meghal a királyfi örökli a trónt. Vagy ritkábban a királylány. Bár igazából ő is örökletes uralkodó. Csak mivel akkoriban nem volt divat hajadonként uralkodni férjhez adják vagy megy és onnantól a férje lesz az ország uralkodója.

És ha már itt tartunk a királynő és a királyné közt is az az apró különbség van hogy az egyik az uralkodó felesége (királyné) a másik egymaga uralkodik (királyné), ha mondjuk megözvegyül és elég erős a hatalom birtoklásához.

2011. máj. 12. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
bocs ezt elírtam.. ha egyedül uralkodik akkor királynő
2011. máj. 12. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Károly walesi herceg II. Erzsébet brit királynő fia, a trón várományosa. Az ő esetében tehát a királyfi és a herceg egy és ugyanaz!

De egyébként másutt is a királyi pár gyermekei hercegi rangban vannak!

:D

2011. máj. 12. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
"A herceg a legmagasabb rangú főnemesi cím. A régi germánoknál a hadsereg élén állók címe volt, a népvándorlás után a letelepedett népek önálló (szuverén) uralkodói lettek, vagy a hercegi titulust uralkodó közvetlen leszármazottjaként örökletes, máskor uralkodói kinevezéssel adományozott nemesi címként (nemesi címek) viselték. Európában ma is hercegség (principauté, fr.) Monaco és Liechtenstein államformája, és ezt a címet viseli a mindenkori angol (Prince of Wales) és spanyol (Principe des Asturias) trónörökös."
2011. máj. 12. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"Csak mivel akkoriban nem volt divat hajadonként uralkodni férjhez adják vagy megy és onnantól a férje lesz az ország uralkodója."


Fura. Én I. (Lotharingiai) Ferenc nevű magyar királyról még nem hallottam. :D (Mária Teréziáról viszont igen.)


A herceg egy nemesi cím (ugyanúgy, mint a gróf, őrgróf, várgróf, báró, vikomt és a többi). Pl. az Esterházy család egyik ága is viseli.

A királyfi, mint a neve is mutatja, a király fia. Általában ő is hercegi címet visel, de a két cím nem ugyanaz.

A hercegnő pedig a nőnemű herceg, ahogy a királylány a nőnemű királyfi. :D

A királynő vs. királyné esetét az első leírta.

2011. máj. 12. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az újkorban többször előfordult, hogy a királylány örökölte a koronát, és királynő lett, a férje pedig maradt herceg.
2011. máj. 12. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nem ennyire egyszerű. A nemesi rangsorban valóban a herceg a legmagasabb rang. De efölött álltak az európai uralkodó házaknál a királyi hercegek, főhercegek (Erzherzog, Dauphin etc.) akikből az adott öröklési sorrendben uralkodó válhatott.) Érdekes példa, hogy mikor Rudolf halála és a kijelölt trónörökös halála (saját apja) után Ferenc Ferdinánd lett a Monarchia trónörököse, gyermekei morganatikus házassága miatt pld. nem lehettek trónörökösök. Egyébként a királyi családoknál a gyakori halandóság miatt -több okból is- törekedtek a minél gyakoribb gyerekáldáshoz! (Vö: Házasodj Ausztria!) A királyfi egyszerűen a király fia, akárhány is van. Általában a legidősebb a trónörökös, de ettől el lehet térni...
2011. máj. 12. 23:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Egyébként a királyi családoknál a gyakori halandóság miatt -több okból is- törekedtek a minél gyakoribb gyerekáldáshoz! (Vö: Házasodj Ausztria!)"


Ez csak részben igaz.

Mármint a "Házasodj, Ausztria!"

Ez ugyanis náluk sokkal inkább diplomácia volt. Nem háborúval akarták megszerezni a hatalmat, hanem azzal, hogy beházasodtak az uralkodócsaládba.

De természetesen a magas halandóság is benne volt a pakliban.

2011. máj. 13. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

"Károly walesi herceg II. Erzsébet brit királynő fia, a trón várományosa. Az ő esetében tehát a királyfi és a herceg egy és ugyanaz! "


Igen, mert Wales trónján nem lehet király, csak herceg. Egy uralkodónak több címe van. Pl. az Osztrák-Magyar Monarchia idejében Ferenc József egyszerre volt osztrák császár (mert nekik császáruk volt), és magyar király, mert olyan nincs, hogy magyar császár. ha teszem azt elfoglalja Oroszországot és Törökországot, akkor ő lett volna Ferenc József osztrák császár, magyar király, török szultán, orosz cár. csak mert ott az az államforma.

2012. jún. 15. 19:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Sőt, a felesége, Sissi volt így magyar királyné, osztrák császárné és bajor hercegnő, és biztos még egy csomó minden.
2012. jún. 15. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!