Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Egyéb kérdések

A kérdés

Mit jelent a Mainstream és az Underground életstílus?

Mit jelentenek, mi a különbség a kettő között? Valaki elmagyarázná VILÁGOSAN?

 2011. máj. 29. 14:52  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Mainstream: A "fősodor". Olyan életstílusra, szemléletre és érdeklődési körre használják, ami társadalmilag elfogadott, könyen hozzáférhető, átlagos, megszokott, divatos, nem kirívó. Tehát "mainstream", ha valaki átlagos, "normális" életvitelt folytat, olyan zenéket szeret, amiket a többség, tehát amiket a rádióban, tévében hall, az agyonreklámozott, hollywoody filmeket nézi, szokványos munkája, problémái, kapcsolatai, öltözködése van, az adott kultúrkör írott-íratlan szabályainak és normáinak megfelelően él.

Az Underground kicsit bonyolultabb, eredetileg az ötvenes-hatvanas években a beat-kultúra fiataljaira, a hippikre, a szabadgondolkodókra használták, de mára kibővült a jelentése. Lényegében olyan személy, szubkultúra, ellenkultúra, életstílus, ideológia vagy irányzat, ami a fősodortól, a mainstreamtől jeletősebb mértékben eltér, szokatlan, ismeretlen, társadalmilag-kulturálisan nem elfogadott. Sokszor egyfajta lázadást fejez ki a társadalom ellen, de lehet egyszerű elfordulás is tőle. Valami akkor szűnik meg undergroundnak lenni, ha népszerűvé, megszokottá, elfogadottá és könnyen hozzáférhetővé válik, ez lett nagyon sok szubkultúra sorsa is. Nehéz lenne egy példát kiragadni, de underground életstílust folytat valaki, aki valami nagyon szokatlan, ismeretlen, esetleg a többség által elítélt vagy utált zenei stílusért, filmért vagy művészeti irányzatért rajong és ez meghatározó szerepet tölt be az életében, különcködő az öltözködésében (pl. saját készítésű, fura ringy-rongyokat hord), szabadosan, a normarendszert felrúgva él (pl. egész életében stoppolva vándorol vagy egy poligám, "szabadszerelem" közösségben él), életvitelével a többségben megbotránkozást, értetlenséget vagy ellenszenvet váltva ki.

Remélem érthető. :)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/3Időpont 2011. máj. 30. 12:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, így már értem. Szerintem neked wikipédia szerkesztőnek kéne lenned. Ott ugyanis nincs egyértelműen leírva. :D Köszi.

# 2/3Időpont 2011. máj. 30. 16:45 Privát üzenet
A punkok a legnagyobb undergroundosok!

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.
# 3/3Időpont 2015. júl. 26. 18:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Need for speed Underground 2 játékokhoz milyen program kel hogy interneten másokkal játszassak?
Miért ilyen lekezelőek az "underground arcok"?
A Children of Distance nevű együttes underground kategóriába tartozik vagy mainstream?
Hogyan határoznád meg a mainstream és underground szavakat?
Hallgatsz underground zenéket is vagy csak mainstream-t?
Miért fordítják újabban az underground-ot földalattinak ott, ahol a valódi megfelellője az alvilági?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | WebMinute Kft. | | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu