Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért nem tisztelik az emberek...

Miért nem tisztelik az emberek manapság a március 15-ét?

Figyelt kérdés
Főleg a kokárda viselését. Tàn azért mert az magyar ünnep? Bezzeg Halloween-kor még a csapból is tökök folynak.
márc. 13. 06:51
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
86%

Mert nem "buli". Ha nem politikai beszédet hallgat valahol az ember, akkor a bezárt boltokat leszámítva ugyanolyan nap, mint a többi (a politikából meg sokaknak már enélkül is elege van).

Írom ezt úgy, hogy én igyekszem mindig legalább egy kokárdát felvenni (ha nem felejtem el), de gyerekkorom óta értelmes programban nem nagyon volt részem e nap kapcsán...

(Ja, és pont tegnap fejtette ki ordítva egy boltban a haverjainak egy szakközepes kislány, hogy amúgy mit is ünnepelnénk ilyenkor, mikor "kiírtottak bennünket a világból", a boltosokkal csak pislogtunk 🙃)

márc. 13. 07:52
 2/18 anonim ***** válasza:
52%

Mert ma semmi jelentösége sincs, egy több mint 100 éves eseményt ünnepelni értelmetlen. (Egyetlen más európai országban sem ünneplik a márciusi forradalmak egyiket sem, pedig sok országban volt ilyen megmozdulás)

Csak a magyarokra még most is az jellemzö, hogy a múltban élnek, több száz éves sérelmeken nyavalyognak, ahelyett, hogy ma tennének valamit azért, hogy jobban menjen nekik.

márc. 13. 08:06
 3/18 Sanyi2025 ***** válasza:
68%

Mert a Fidesz elbszta ezt is. 2002 óta nem tudok jó érzéssel kokárdát felvenni.

Az meg a másik, amit 1-es ír, hogy ez egy mesterséges ünnep, soha nem tartozott hozzá semmilyen népszokás. Kivezénylik kötelezően a gyerekeket meghallgatni egy fáradt politikus beszédét, hű de tiszteletteljes. Mindjárt izgibb lenne, ha ilyenkor mondjuk rituálisan egy Habsburgot meg lehetne dobálni paradicsommal.

márc. 13. 08:10
 4/18 anonim ***** válasza:
51%
Neked a külsőségeken múlik a tisztelet?
márc. 13. 08:35
 5/18 anonim ***** válasza:
79%

"ha ilyenkor mondjuk rituálisan egy Habsburgot meg lehetne dobálni paradicsommal."

Való igaz, ez kell az aljanépnek. Ha rajtuk múlna, még ma is lenne nyilvános megkövezés szóbeszéd meg flausipletykák alapján.

márc. 13. 09:29
 6/18 kutyafule4 válasza:
70%
Már a suliban elrontották a kommunista szagú ünnepélyekkel, amikor a 11 éves fejünkkel próbáltunk rájönni mi a bánatot keresünk a suliudvaron kiöltözve baromi unalmas beszédeket hallgatva. Ezt nem így kellene csinálni.
márc. 13. 10:33
 7/18 anonim ***** válasza:
53%

Számomra semmit sem jelent március 15-e. Semmivel sem lesz se az akkori forradalmároknak, se a mai magyaroknak, ha felveszek egy kokárdát és elszavalom a Himnuszt. Annak lenne értelme, ha érdemi fejlődések lennének Magyarországon, ha javulna az ország; ezekkel kellene törődni, de láthatóan nem ez zajlik. Fontos, hogy emlékezzünk rá és hogy tanuljunk a múltból, de nem lehet állandóan visszafele tekintgetni.

Mióta külföldön élek, kokárdám sincs (valahol a gyerekkori szobámban van a többi iskolás dolgommal együtt), 15-e egy ugyanolyan nap, mint a többi.

(A Halloween egyébként egy nagyon rossz példa összehasonlításhoz.)

25/N

márc. 13. 11:29
 8/18 anonim ***** válasza:
Őszintén szólva én elfelejtettem.
márc. 13. 12:12
 9/18 anonim ***** válasza:
91%
Nagyon sokunknak vannak szinte traumatikus élményei az ilyen ünnepekről az iskolából. Kényelmetlen díszruha, gyászzene, beírás, ha elfelejtesz kokárdát vinni, ájuldozó diákok az 1-1,5 órás előadáson, amiből egy általános iskolás még semmit se ért, de végig kell ülnie, rosszabb esetben állnia az egészet egy több 100 fős tömegben. Tök érthető, hogy a legtöbb ember örül, hogy felnőttként már nem kell, hogy bármi köze is legyen az ilyesmihez. Megnyugtatlak, ha halloweenkor is ez lenne a program, akkor az is pont annyira érdekelné a magyarokat, mint a március 15.
márc. 13. 12:16
 10/18 anonim ***** válasza:
85%

Azért, mert időben messze van. A 19. századi emberek még őszintén ünnepelték, mert nekik élő valóság volt, ráadásul a nemzeti ellenállás kifejeződése is. A mai embernek ez távoli történelem, a többség nem tudja ezt átélni. Én még igen, én szeretem március 15-ét. De a politikusok beszédei hidegen hagynak, Orbán pofázását nem bírnám sokáig hallgatni.

Sajnos vannak, akik azért nem szeretik ezt az ünnepet, mert már a hazájuk se jelent nekik semmit, szégyellik, hogy magyarok, semmi nemzeti érzés nincs bennük.

márc. 13. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!