Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért nem raknak nagy terméskö...

Miért nem raknak nagy termésköveket az elhunytak temetésén a földbe, amivel feltöltik temetés során a sírgödröt?

Figyelt kérdés
Az igazán nehézzé tenné az esetleges sírrablók dolgát, biztos hogy kevesebb lenne tőle a kegyeletsértési bűncselekmény.

aug. 31. 12:49
 1/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%
Mennyi ilyen történi Magyarországon évente? És szerinted mennyivel drágítaná meg a temetést a kő odahordása és a kiásott, fölöslegessé váló föld elhordása?
aug. 31. 13:07
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem lenne jó ötlet. Egy mai temetőben a sírhely nem örök időkre szól, évtizedekkel később az exhumálást nehéz lenne kivitelezni így. Rátemetés is szokott lenni, így a sírhely előkészítése nehézkes lenne.
aug. 31. 13:12
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nincs annyi terméskő, amennyi kellene. Meg minek, mégis ki akarná özvegy Kiss Józsefné született nagy Aranka sírját kirabolni az 50 éves rózsafüzér meg az unokák fényképe miatt? Nonszensz. Nagyon régóta nem temetnek értéktárgyakat az elhunyttal, inkább az örökösök osztják el maguk között a nagyi ékszereit, ha volt neki.
aug. 31. 14:04
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyiptomban csinálták anno, tettek kőtömböket, nem is akármekkorákat, nem is keveset, mégis kirabolták a sírokat. Mondjuk ott volt is miért, itt semmi értelme.
aug. 31. 14:48
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
3.: Úgy tudom, törvény is tiltja, hogy nagyobb értékeket eltemessenek a halottakkal. 100-200 éve még szokás volt, divat is volt a sírrablás. A másik ok talán az lehet, hogy pl. az arany ne kerüljön ki a gazdasági körforgásból, ha eltemetik valakivel. Csinos bizsukat lehet szerintem a halottra tenni, meg emléktárgyakat (fotókat például), de nagyobb értékeket nem.
aug. 31. 19:44
 6/8 anonim ***** válasza:
89%

Dédmamámon rajta volt elvileg az a lánc, amit mindig viselt, egy vékony aranylánc feszülettel. Még estleg a jegygyűrűt szokták, de ezek nem érik meg a fáradságot egy sírrablónak. Ha valamit tesznek a koporsóba, akkor az legtöbbször szentimentális érték, nem éri meg ellopni, mert másnak értéktelen kacat.

Ahogy a 4-es is írta, az egyiptomi királysírok építése után mindenkit megöltek, aki ott dolgozott, meg hatalmas gránittömbökkel, labirintussal meg ki tudja mivel védték a sírt, mégis kirabolták őket, gyakran már akár pár héttel, hónappal, évvel a temetés után, bőven korabeliek. Meg persze minden későbbi generáció megpróbálta. A Tutanchamon sír azért volt akkora szenzáció annakidején, mert azt korábban nem rabolták ki, így érintetlen eredeti állapotban találták meg a régészek. Akik aztán kirabolták, ha úgy tetszik, hiszen mindent elvittek múzeumokba.

aug. 31. 19:55
 7/8 anonim ***** válasza:
6.: Mikor halt meg a dédmamád? Az elmúlt 50 évben úgy tudom, már nem lehetett aranyat temetni.
aug. 31. 20:07
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
7: olyan 15 éve. Nem vagyok benne viszont biztos, hogy így volt, csak arra emlékszem, hogy eredetileg ez volt a kívánsága.
aug. 31. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Milyen lenne az alternatív temetésed,ha bárhogy dönthetnél,hogy rendezzék meg azt?

Nekem nagyon rémesek a hazai temetkezési formák. Jobban tudom Mexikóval azonosulni. El tudnám képzelni,hogy valóban a halottról szól a temetés, és nem a szörnyű fájdalomról amit magam mögöt hagyok. Hanem egy úgynevezett fekete ünnep,ami ha úgy nézem,arról...

Hogyan temették a szultánokat?

A fáraók temetkezési szokásairól rengeteg cikk van és sok tudományos film is készült ezzel kapcsoltaban. Viszont az oszmán szultánokról nem találtam semmi ilyesmit. Őket is mumifikálták vagy csak egyszerűen koporsóba tették őket aztán meg a türbékbe? Vagy hogy zajlott...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!