Bálint3311 kérdése:
Az értelmiségiek nagy része miért nem tudja kimondani az "r" betűt?
Figyelt kérdés
2016. júl. 1. 12:54
1/17 anonim válasza:
Van erről bármilyen statisztika, hogy a "nagy része" nem tudja kimondani, vagy ezt csak most találtad ki?
2/17 anonim válasza:
Nem a régi korok arisztokráciájának raccsolására gondolsz? Ha igen, annak az oka egyszerűen az, hogy a nemesek között a hivatalos nyelv sosem a magyar volt, hanem kortól függően pl latin vagy német, ami azért más hangkészletet használ. Így egyszerűen az arisztokraták számára is idegen volt a magyar kiejtés, értelemszerűen nem tudtak olyan tipikus magyar pergő 'r'-t ejteni, mert többnyire nem is tanulták.
3/17 anonim válasza:
Én mondjuk raccsolok, az oka az, hogy mindig is raccsoltam.
4/17 anonim válasza:
Ja igen, logopédusnál is jártam, de amikor ki akartak csippenteni a nyelvem alól egy darabot, akkor bőgtem és anyám inkább hazavitt.
5/17 A kérdező kommentje:
Na jó nem a nagy része, de van néhány. És nem a régi korok arisztokratáira gondolok. Hanem azokra az emberekre akik a Kossuth rádióban szólalnak meg.
2016. júl. 1. 13:31
6/17 anonim válasza:
Azért, amiért a tanulatlanok egy része sem tudja kimondani, csak ők nem szerepelnek a Kossuth rádióban.
7/17 anonim válasza:
"akik a Kossuth rádióban szólalnak meg"
Kossuth rádió és értelmiség.
Jó a humorod! :-)
8/17 anonim válasza:
Melt gyols az agyuk, és gyolsabban akalják kimondani. De kéldezz ellől egy logopédust. A logopédus szóban nme véletlenül nincs R betű.
9/17 anonim válasza:
"de van néhány"
Barátom, van néhány ember, aki raccsol, és néhány, aki nem. A többi emberről elmondható, hogy esetenként raccsol. Namármost ezzel le is fedtük az emberek 100%-át.
Ha ezek közül vesszük az értelmiségieket, akkor elmondhatjuk, hogy mivel az értelmiségiek is általánosságban véve az emberek csoportjába tartoznak, így van olyan aki raccsol és van olyan aki nem. Ebben a csoportban is fennáll, hogy a többiek esetenként raccsolnak.
Így elmondható, hogy mivel az emberiség bizonyos százaléka raccsol, evidens, hogy az értelmiségiek közül is akad, aki raccsol.
További kérdésekkel keressetek bátran!
10/17 anonim válasza:
Mit jelent az ertelmisegi? Ferjemnek van phdje, nekem még nincs, mindketten tudomanyban dolgozunk. Ki tudjuk mondani az r-t. Egy baratunk tortenesz, de nem jar muzeumba, o ertelmisegi? O nem tudja kimondani az r-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!