Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Magyarul, nyelvtanilag helyes...

Magyarul, nyelvtanilag helyes az "autizmus spektrumzavar" kifejezés?

Figyelt kérdés

Aki esetleg nem tudná: ezt a kifejezést azért használják, mert szimplán azt mondani, hogy valaki "autista", az egy orvosilag nagyon pontatlan megfogalmazás, mivel az autizmussal járó zavaroknak számos megjelenési formája, súlyossági foka stb. van.

Szóval a kifejezés jelentését értem, viszont úgy gondolom, hogy nem a magyar nyelvtannak megfelelően fejezi ki ezt a jelentést.

A spektrum szó jelentése színkép, széles választék, kínálat, tágabb értelemben mindenféle skála.

Szerintem a magyar nyelvtan szerint a "spektrumzavar" szó az valójában azt jelentené, hogy a spektrumnak, azaz a skálának van zavara. De ugye ez nem megfelelően írja le a helyzetet, mert valójában a zavarok mozognak egy széles skálán, a zavaroknak van spektruma. Helyesen tehát "zavarspektrum"-ról kellene beszélni.

Mit gondoltok?

máj. 1. 15:39
A kérdező szavazást indított:
Autizmus spektrumzavar
Autizmus zavarspektrum
5 szavazat
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
63%

A Te megoldásod nem jó, mert olyan nincs, hogy "autizmus zavar"

A spektrumzavar egy orvosi neológia.

máj. 1. 15:55
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Valahogy magyarítani kellett. Autism spectrum disorder = Autizmus spektrum rendellenesség. Akkor már inkább zavar. Az autizmus egy spektrum, skála, ha úgy tetszik, ami úgy egészében egy zavar a normál működésben (ha van olyan egyáltalán, mert majdnem minden embernek van valami difije, pláne, hogy most már minden spektrum, nem igen/nem).

Szóval valószínűleg inkább autizmusspektrum-zavar kellene legyen.

máj. 1. 18:30
 3/14 anonim ***** válasza:
60%
Jogos a felvetésed, én még nem gondoltam így bele. De most, hogy felhívtad rá a figyelmet, nekem is furcsa a "spektrumzavar" így összetett szóként. Talán írnám inkább : autizmus-spektrum zavar.
máj. 1. 20:17
 4/14 anonim ***** válasza:
Ja,és az igazán elfogadó kifejezés nem is zavarként, hanem állapotként hivatkozik rá. Autizmus-spektrum állapot talán a legkifejezőbb. Mert utal, a széleskörű megnyilvánulási formára és azt is jelzi, hogy nem feltétlenül jelent betegséget, vagy akár problémát sem.
máj. 1. 20:22
 5/14 anonim ***** válasza:
Most, hogy kicsit még gondolkodtam rajta, nem vagyok biztos benne, hogy kell az elválasztó jel, bár valamiért úgy éreztem, hogy odakívánkozna... szóval nem egyszerű ez 😃
máj. 1. 21:23
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Hivatalos fordítása nincs egyelőre a BNO-11-nek, de a nem hivatalos fordításban autizmus spektrum zavar szerepel, nem pedig autizmus spektrumzavar (könyv 19-21. oldala).

Egyébként a diagnózisban, amit kaptam autizmus spektrum zavart írnak szintén. (Autizmus Alapítványnál lettem diagnosztizálva). Az egyetemi esélyegyenlőségi határozaton pedig autizmus spektrum állapot szerepel. Szóval szerintem külön írva használják hivatalosan.

máj. 1. 22:22
 7/14 anonim ***** válasza:
36%

Az orvosok messze nem arról híresek, hogy képesek helyesen írni.

[link]

máj. 2. 07:29
 8/14 anonim ***** válasza:

"Orvos szakértőnk további magyarázata"

Kérdezhettek volna valakit, aki ért is ehhez. Mert ez így nem igaz: "autizmusspektrum szóösszetétel, a zavar pedig ennek az utótagja: autizmusspektrum-zavar"

Még egyszer: a "spectrum disorder" / "spektrumzavar" egy orvosi kifejezés, amit nem csak autizmus esetén használnak. (ld. obsessive compulsive (or OCD) spectrum disorder, branchiootorenal spectrum disorder, fetal alcohol spectrum disorder)

[link]

Ha a "spectrum disorder" kifejezésre keresünk más megoldást a tükörfordítás helyett, legyen, de fő kérdésre a válasz továbbra is az, hogy az alternatív megoldás nem elfogadható.

máj. 2. 07:38
 9/14 anonim ***** válasza:

"a "spectrum disorder" / "spektrumzavar" egy orvosi kifejezés, amit nem csak autizmus esetén használnak"

De itt most épp az autizmussal kapcsolatban használják, tehát lehet autizmusspektrumnak nevezni, nem?

máj. 2. 07:50
 10/14 anonim ***** válasza:
Százszor nekifutottam már a dolognak, és sosem sikerült egyértelmű érveket találnom. Az autizmusspektrum-zavar, autizmus-spektrumzavar és az autizmus spektrumzavar formát is alá lehet támasztani nyelvtani oldalról. Orvosi oldalról kellene segítség, mert a jelentés határozza meg az írásmódot. (Nagy valószínűséggel egyébként az autizmus-spektrumzavar a jó verzió.)
máj. 2. 17:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!