Miért mondják sokan így ezeket a szavakat?
Az emberek többsége helytelenül mondja pl.: az ott egy VÖDÖR - az ott egy VEDER, fölmentem/föltettem - felmentem/feltettem, adj egy SZÖGET - adj egy SZEGET. az utóbbiak a helyesek.
Még van ilyen egy pár, csak most hirtelen nem jut eszembe. És amikor én így mondom, akkor (már sokszor fordult elő), kiröhögnek, hogy nem jól mondom. Azt nem megszegeltem, hanem megszögeltem... mondják sokan. Pedig de! Megszegeltem. Még vannak ilyen szavak, amit sokan azt hiszik, hogy úgy a helyes, pedig nem, és ha te mondod helyesen, akkor meg kiröhögnek, hogy "hogy beszélsz már te?" És hiába próbálod mondani, hogy az nem SZÖG hanem SZEG, akkor mégrosszabb. (na jó, van szög, a mértanba. És van föl is, de az tejföl. a tejnek a föle. az föl.)

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:A felsorolt, szerinted helyes változatok nagy része csak igen kis mértékben tekinthető helyesnek, borzasztó modoros, eröltette a többsége.
A veder szót pl. csak régi szövegekben olvastam a parasztos beszédre jellemző szóhasználatként.

válasza:Rosszul tudod :D Egyszerű google keresés, veder vagy vödör: “Mindkét alak helyes, a vödör a ma elterjedtebb, általános köznyelvi forma, míg a veder a népiesebb, tájnyelvi vagy régebbi változat.”
Az e-zés a tájszólásos forma, én Pesten lakok és pesti agglomerációban nőttem fel és nekem a szeg, veder furán hangzik, de tudom, hogy bizonyos helyeken úgy mondják. Nekem a szög, vödör, fel variációk a természetesek.

válasza:

válasza:

válasza:Én vegyesen használom 🤪
Vödör
Fel...
Szög

válasza:7-es: olyan, hogy "szögödi" nem létezik, az még Szegeden is szögedi!
Nem minden "e"-böl lesz "ö", pont ezért nehéz Ö-zve beszélni, azt érezni kell, mikor mit kell mondani.

válasza:Szeged környékén hajlamosak azokat az e-ket is kicserélni ö-re, aminél nem szükséges: megállni helyett mögállni.
De a felsorolt példáid többségénél az e-zés is ugyanígy tájszólás. A veder szót csak falvakban használják, írott szövegben több száz éve nem jellemző. Az általános forma a vödör.
Tehát nem mindenki hülye körülötted, hanem te beszélsz tájszólással.
További kérdések:
Pl. a fantasy világomban vannak törzsekben élő, vad kecske-emberek. Ezek pl. milyen nyelven beszélnének?
Nem tudom, hogy itt a kiejtést kell-e nézni, vagy csak az utolsó betű hangértékét, kell-e kötőjel vagy nem. Ha kiejtés, akkor dz vagy c hangot ejtünk a végén, tehát akkor -dzal vagy -cal lenne a vége, de ha az összeolvadást nem is vesszük figyelembe, az angol itt az...
szó szerint azt jelenti hogy eldönti a mérleget vagy valami ilyesmi de erre mi a magyar megfelelő?
Hivatalosan bizonyított?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!