Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondják sokan így...

Miért mondják sokan így ezeket a szavakat?

Figyelt kérdés

Az emberek többsége helytelenül mondja pl.: az ott egy VÖDÖR - az ott egy VEDER, fölmentem/föltettem - felmentem/feltettem, adj egy SZÖGET - adj egy SZEGET. az utóbbiak a helyesek.

Még van ilyen egy pár, csak most hirtelen nem jut eszembe. És amikor én így mondom, akkor (már sokszor fordult elő), kiröhögnek, hogy nem jól mondom. Azt nem megszegeltem, hanem megszögeltem... mondják sokan. Pedig de! Megszegeltem. Még vannak ilyen szavak, amit sokan azt hiszik, hogy úgy a helyes, pedig nem, és ha te mondod helyesen, akkor meg kiröhögnek, hogy "hogy beszélsz már te?" És hiába próbálod mondani, hogy az nem SZÖG hanem SZEG, akkor mégrosszabb. (na jó, van szög, a mértanba. És van föl is, de az tejföl. a tejnek a föle. az föl.)

márc. 14. 10:41
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
96%
Van esetleg hiteles forrásod kedves kérdező, ami alátámasztja, hogy teljes mértékben a te általad használt kifejezés a helyes ezekre a szavakra? Bár nem tartom magam butának főiskolát végzett emberként, de életemben nem használtam a "vödörre" hogy "veder".
márc. 14. 10:53
 2/27 anonim ***** válasza:
93%
NAgyon el vagy tévedve, ezek közül minden esetben MINDKÉT változat helyes, nyelvi változatok. A nagyon E-zös variációk legtöbbször a pesti tájszólásra jellenzöek, az ország többi részén nem ismerik ilyen módon.
márc. 14. 10:54
 3/27 anonim ***** válasza:
92%
Bocs, de buta vagy. Mindkettő helyes. És mivel a pesti köznyelv szerint, amit a média miatt a főiránynak ismerünk el, a vödör meg a szög a helyes, a te verziód furának hangzik az emberek többségének. Nincs azzal gond, csak tájszólásban beszélsz.
márc. 14. 10:54
 4/27 anonim ***** válasza:
89%

A felsorolt, szerinted helyes változatok nagy része csak igen kis mértékben tekinthető helyesnek, borzasztó modoros, eröltette a többsége.

A veder szót pl. csak régi szövegekben olvastam a parasztos beszédre jellemző szóhasználatként.

márc. 14. 10:56
 5/27 anonim ***** válasza:
90%

Rosszul tudod :D Egyszerű google keresés, veder vagy vödör: “Mindkét alak helyes, a vödör a ma elterjedtebb, általános köznyelvi forma, míg a veder a népiesebb, tájnyelvi vagy régebbi változat.”

Az e-zés a tájszólásos forma, én Pesten lakok és pesti agglomerációban nőttem fel és nekem a szeg, veder furán hangzik, de tudom, hogy bizonyos helyeken úgy mondják. Nekem a szög, vödör, fel variációk a természetesek.

márc. 14. 10:58
 6/27 anonim ***** válasza:
55%
Irigylem a problémáidat, de komolyan.
márc. 14. 11:33
 7/27 anonim ***** válasza:
100%
Ezek nem hibák. Hanem inkább tájnyelvi sajátságok. Mondjuk egy szögödinek ne próbáld megmagyarázni, hogy ő szegedi; mert szerinted a szög az szeg..
márc. 14. 12:46
 8/27 anonim ***** válasza:

Én vegyesen használom 🤪

Vödör

Fel...

Szög

márc. 14. 15:43
 9/27 anonim ***** válasza:
100%

7-es: olyan, hogy "szögödi" nem létezik, az még Szegeden is szögedi!

Nem minden "e"-böl lesz "ö", pont ezért nehéz Ö-zve beszélni, azt érezni kell, mikor mit kell mondani.

márc. 14. 16:09
 10/27 anonim ***** válasza:
75%

Szeged környékén hajlamosak azokat az e-ket is kicserélni ö-re, aminél nem szükséges: megállni helyett mögállni.

De a felsorolt példáid többségénél az e-zés is ugyanígy tájszólás. A veder szót csak falvakban használják, írott szövegben több száz éve nem jellemző. Az általános forma a vödör.

Tehát nem mindenki hülye körülötted, hanem te beszélsz tájszólással.

márc. 14. 16:18
1 2 3

További kérdések:

Hogy lehet fiktív nyelveket alkotni?

Pl. a fantasy világomban vannak törzsekben élő, vad kecske-emberek. Ezek pl. milyen nyelven beszélnének?

Ryan Reynolds+val. Mi itt a helyesírás?

Nem tudom, hogy itt a kiejtést kell-e nézni, vagy csak az utolsó betű hangértékét, kell-e kötőjel vagy nem. Ha kiejtés, akkor dz vagy c hangot ejtünk a végén, tehát akkor -dzal vagy -cal lenne a vége, de ha az összeolvadást nem is vesszük figyelembe, az angol itt az...

Tip the scale angol mondás magyar megfelelője?

szó szerint azt jelenti hogy eldönti a mérleget vagy valami ilyesmi de erre mi a magyar megfelelő?

A Magyar nyelv tényleg a legszebb?

Hivatalosan bizonyított?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!