Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » "Arra vagyok a legkíváncsibb,...

"Arra vagyok a legkíváncsibb, hogy..." - ez miért zavarja a fülem, vagy miért tűnik furcsa fordulatnak, amikor nyelvtanilag magyarul helyes?

Figyelt kérdés
Miért nem nagyon szoktuk fokozni ezt a melléknevet a magyarban?

máj. 6. 08:30
 1/4 anonim ***** válasza:
50%
Leginkább kíváncsi - ez természetes hangzású. "Kíván" igéből eleve képzett a kíváncsi, ezt még tovább toldani erőltetettnek tűnik.
máj. 6. 08:39
 2/4 anonim ***** válasza:
74%
A kíváncsi fokozásával nincs semmi gond, szoktuk is fokozni, mondhatjuk például, hogy a majom a legkíváncsibb állat. De itt azért zavaró, mert nem pontos a kifejezés - ilyenkor nem arról van szó, hogy több ember közül te vagy a legkíváncsibb, hanem hogy több dolog közül az egyikre vagy leginkább kíváncsi. Tehát a legkíváncsibb helyett ilyen esetben leginkább kíváncsit kellene mondani, az lenne a pontos szóhasználat. De a köznyelv használ néha pontatlan megfogalmazásokat, és ha ez elterjed, azzal sajnos nem tudunk mit kezdeni, nem lehet minden beszélő mellé nyelvőrt állítani...
máj. 6. 10:37
 3/4 anonim ***** válasza:
68%
A helyes megfogalmazás az lenne, hogy "Arra vagyok a leginkább kíváncsi, hogy...."
máj. 6. 15:41
 4/4 anonim ***** válasza:
72%
Esetleg: Leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy...
máj. 6. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan lehetne stilisztikailag és nyelvtanilag is hibátlanul beszélni magyarul?

Volt - e már olyan érzésetek, hogy helytelenül beszéltek még akkor is, ha az anyanyelvünkről van szó? Jobb híján megkérdeztem Grok-ot, és a következő pontokra mutatott rá.. 1."Meg fogom csinálni - - >a folyamaton van a hangsúly, többszöri, ismétlődő cselekvés,...

Az angol fu.. you kifejezés mit jelent pontosan? Mert eddig azt hittem a magyar ba... meg megfelelője nyelvtanilag, de ha jól gondolom, akkor mégsem?

Merthogy magyarul egy te ba... meg felszólítást mondunk, de az angol verzió az vagy azt jelenti, hogy őt ba...tok meg, vagy ha vessző is van a kést szó között, csak lemaradt, akkor hogy te valakit ba... meg. Nem? vagy magadat? Hogy is van pontosan?

Mennyire tanul meg helyesen magyarul nyelvtanilag és akcentus nélkül beszélni egy külföldön született vagy nagyon fiatalon külföldre költözött gyerek?

Aki ilyen, vagy a gyereke ilyen - elsősorban azok válaszára vagyok kíváncsi, tehát tapasztalatokra. Köszönöm!

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!