Hogyan írjam a kínai városnaeveket?

válasza:

válasza:Ami a magyaros "Sanghaj"-t illeti, 1986-ban Sanghajban láttam latin betűs átírással mind a "Shanghaj", mind a "Shanhaj" változatot.
Néhány hónapja a Kisteremben a sanghaji zeneakadémia növendékei léptek föl. A rektor (vagy helyettese) tartott egy kínai nyelvű üdvözlőbeszédet, amit szintén kínai tolmács fordított angolra. Az egyikük kimondta a "g"-t, a másikuk nem. Tehát ez még Kínában sem egységes.
Ez természetesen csak Sanghajra vonatkozik, az ország maradék részére nem releváns.

válasza:A PINYIN a hivatalos forma mindegyiknél, ami a mandarin kínai átírása latin betűkkel. Tehát a pinyin beszélt nyelv, hanem annak átírása. A hivatalos formák eszerint: Tianjin, Beijing, Wuhan, Beijing, Xi an, Dalian stb.
- a Kanton csak Európában volt ismert.
- A Peking magyarban p-vel van, másoknál b-vel. Attól függ melyik nyelv. Azt hiszem a b leírva p-t jelöl a kínai átírással, magyarul kiejtve. Vannak ilyen helységnevek.
Chongqing -magyaros átírással Csungking, mivel a ch az cs és a q az k. Hogy az o valójában u-nak felel meg, tudja a fene. A Kuangcsu is ugyanilyen, a magyar kiejtéshez igazodva írják le

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Szóval kínai alapszakon végeztem, de beszélek oroszul is (kárpátaljai magyar vagyok), ukránul is, illetve angolul és németül. A fenn említett nyelvekből mind C1 nyelvvizsgám van, C2 csak angol-német nyelvekből érdekelne. Mesterképzésen fordító-tolmácson voltam...
Egy ismerös neve szerinte annyit jelent, hogy óceán/tenger illetveég csillagokkal. Meg szerettem volna keresni az eredeti kínai írásjelet ehhez, de egyik sem hasonlít arra, ahogy egyszer régebben leírta nekem. Sajnos egy cetlire, és az meg elveszett, szóval nem tudom...
Én negyven évesen kezdtem japánt tanulni, ráadásul úgy, hogy előtte már tanultam nyelveket, mondjuk ötöt beszélek, elég jól tudok, másik ötöt meg nem mondanám, hogy tudok, de nem adnak el rajta, szóval mondjuk kezdő plusz vagyok, és a japán nyelv tanulásomat...
Rendszeresen látom kínai cégek elvileg angol nyelvű weboldalát, amikről ordít, hogy géppel lettek "ferdítve", ember valószínűleg át sem futotta őket. Néha ott is van felül a Google Translate nyelvválasztó. A szövegek hemzsegnek az értelmetlen zagyvaságoktól, oda nem...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!