Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Fekete+bőr+picsa+nadrág. Mi a...

Fekete+bőr+picsa+nadrág. Mi a helyesírás ennél a szónál?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a fekete bőr önmagában két szó. Azt is tudom, hogy a picsanadrág egy szó. Azt is tudom, hogy a bőrnadrág egy szó lenne, mert az anyagnevet és a főnevet egybe szoktuk írni (pl. fapad), akkor viszont nem, ha a főnév összetett szó, olyankor külön szóba kerül az anyagnév (pl. fa iskolapad), tehát a helyes alak a bőr picsanadrág. A fekete ilyenkor ugyanúgy külön szóba kerül az anyagnévtől, vagy ilyenkor összerándulnak? Vagyis az én tippeim a feketebőr picsanadrág és a fekete bőr picsanadrág. E kettő közül melyik a helyes? Vagy egy harmadik alak lesz a helyes? BringaManó, ha itt vagy, ments meg!

aug. 29. 18:57
 1/8 anonim válasza:
91%
Szerintem a fekete bőr picsanadrág lesz a nyerő. Amúgy engem is érdekelne :D
aug. 29. 19:15
 2/8 anonim ***** válasza:
94%
fekete bőr picsanadrág. A fekete a jelző(szín), ami a bőr anyagára vonatkozik. A picsanadrágot egybeírjuk
aug. 29. 20:17
 3/8 BringaManó ***** válasza:
100%

Szerintem is.

Nem is értem, hogy hogy merül fel az, hogy a szín egybeírva legyen, "összeránduljon"... Ha már ilyen szépen "levezetted" a többit, nem írnál erről is valamit, esetleg?... Hátha meggyőzöl... ;-)

aug. 30. 07:54
 4/8 anonim ***** válasza:
3: Szerintem valamelyik mozgószabály ugorhatott be neki, lásd még: meleg víz + csap => melegvíz-csap, ami egy olyan csap, amiből meleg víz folyik. Ez alapján egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek a kötőjeles feketebőr-picsanadrág alak sem, hiszen e logika mentén az meg egy olyan picsanadrág, ami fekete bőrből készült.
aug. 31. 12:42
 5/8 BringaManó ***** válasza:

ahá, köszi!

(végül is... tényleg írta a kiindulásban, hogy "a fekete bőr önmagában két szó", értem, oké)

és amúgy más, hasonló(nak tűnő) esetekben igaz is, pl.:

fekete ribizli → feketeribizli-szörp

barna medve → barnamedve-bocs

aug. 31. 13:15
 6/8 anonim ***** válasza:
@5 Nem kötözködés, hanem érdeklődés: a barna medve az nem barnamedve? A barna medve számomra egy barna színű medvét jelent, míg a barnamedve az adott, hozzánk is néha betévedő medvefajnak a neve. A Wikin is egybeírva szerepel a fajnév: [link]
aug. 31. 13:27
 7/8 BringaManó ***** válasza:

Ez egy örök vitatéma... De helyesírási kérdésekben a Wikipédiára csak óvatosan hivatkozzunk... és csak, ha muszáj, hiszen van annyi relevánsabb forrás is. :-)

Pl. ott a GYK :-D

www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__56143..

(Csak vicceltem, nem ajánlanám a GYK-t sem.)

De ha már a Wikit hoztad, akkor az ottani vitalapon is látszik, hogy milyen jól el lehet vitatkozni erről a témáról:

[link]

(És van ott olyan, aki tudta fokozni: a Google-találatok számára hivatkozott... Na, hagyjuk is.)

(És a vitalapon még egy link ide:

[link] )

Szóval térjünk rá a relevánsabb forrásokra:

– a 84-es szabályzatban még egybeírva volt,

– a 2004-es OH.-ban már különírva,

– a 2015-ös szabályzat óvatosan inkább kihagyta ezt a szót a szótárából...

– (de az ugyanakkor készül MTA-oldalon külön van:

[link] )

– a 2025-ös OH.-ban pedig továbbra is különírva szerepel – úgyhogy ezt vettem alapul.

Ha majd megint egybeírva lesz, akkor másik példát kell keresnem.

A helyesírás már csak ilyen, változékony dolog.

Függelék:

még egy kupac link, ha valaki erről a témáról szeretne olvasni véleményeket, vitákat, tanácsokat...:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

...

aug. 31. 15:01
 8/8 A kérdező kommentje:
A Wikipédia tényleg érdekes ilyen szempontból. A fekete rigót két szóba írja, a sárgarigót egybe.
aug. 31. 16:41

További kérdések:

Ez a mondta így mennyire hellyes angolul nyelvtanilag?

Angliában élek és ezt küldtem el az ügyfélszolgálatnak: "Hi, you sent me a wrong pizza, fuck you and give my money back soon as you can." Eléggé fel voltam dühődve. A mondat azért nagyjából stimmel?

Melyik szót választanátok a szemünk előtt úszkáló kollagén rostok elnevezéséhez?

A hivatalos nevük üvegtesti homályok illetve úszkáló homályok. Ez így elég hosszú és nem is teljesen igaz, hiszen inkább átlátszóak. Melyik szót használnád rájuk? Esetleg van más ötleted?

Manapság miért szokás az évszázadokat a legelső évtizeddel címkézni? (pl. 20.század=1900-as évek) Csak engem idegesít?

Tehát amikor a kontextusból egyértelműen kiderül, hogy az illető nem az adott évszázad első évtizedére gondol, hanem a teljes századra. Például: "A 2000-es években a mai napig nem készült olyan horrorfilm, amit szeretnék." "Az 1900-as években még tudtak jó...

Az önzés újradefiniálása csupán csak gerinctelenkedés?

Az önzés egy dolgot jelent, és mindig is azt jelentette: azt, hogy valaki az önérdekét követi. Saját magáért él, nem más erkölcsi rabszolgájaként. De manapság gyakran definiálják úgy is, hogy valaki az önérdekét követi, de, um... gonoszan, meg, um... mások kárán....

Here we go kifejezés hogy van németül?

Chatgdpt megkérdeztem de szerintem hatalmas hülyeségeket mondott.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!