Fekete+bőr+picsa+nadrág. Mi a helyesírás ennél a szónál?

válasza:

válasza:Szerintem is.
Nem is értem, hogy hogy merül fel az, hogy a szín egybeírva legyen, "összeránduljon"... Ha már ilyen szépen "levezetted" a többit, nem írnál erről is valamit, esetleg?... Hátha meggyőzöl... ;-)

válasza:

válasza:ahá, köszi!
(végül is... tényleg írta a kiindulásban, hogy "a fekete bőr önmagában két szó", értem, oké)
és amúgy más, hasonló(nak tűnő) esetekben igaz is, pl.:
fekete ribizli → feketeribizli-szörp
barna medve → barnamedve-bocs

válasza:

válasza:Ez egy örök vitatéma... De helyesírási kérdésekben a Wikipédiára csak óvatosan hivatkozzunk... és csak, ha muszáj, hiszen van annyi relevánsabb forrás is. :-)
Pl. ott a GYK :-D
www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__56143..
(Csak vicceltem, nem ajánlanám a GYK-t sem.)
De ha már a Wikit hoztad, akkor az ottani vitalapon is látszik, hogy milyen jól el lehet vitatkozni erről a témáról:
(És van ott olyan, aki tudta fokozni: a Google-találatok számára hivatkozott... Na, hagyjuk is.)
(És a vitalapon még egy link ide:
[link] )
Szóval térjünk rá a relevánsabb forrásokra:
– a 84-es szabályzatban még egybeírva volt,
– a 2004-es OH.-ban már különírva,
– a 2015-ös szabályzat óvatosan inkább kihagyta ezt a szót a szótárából...
– (de az ugyanakkor készül MTA-oldalon külön van:
[link] )
– a 2025-ös OH.-ban pedig továbbra is különírva szerepel – úgyhogy ezt vettem alapul.
Ha majd megint egybeírva lesz, akkor másik példát kell keresnem.
A helyesírás már csak ilyen, változékony dolog.
→ [link]
...
További kérdések:
Angliában élek és ezt küldtem el az ügyfélszolgálatnak: "Hi, you sent me a wrong pizza, fuck you and give my money back soon as you can." Eléggé fel voltam dühődve. A mondat azért nagyjából stimmel?
A hivatalos nevük üvegtesti homályok illetve úszkáló homályok. Ez így elég hosszú és nem is teljesen igaz, hiszen inkább átlátszóak. Melyik szót használnád rájuk? Esetleg van más ötleted?
Tehát amikor a kontextusból egyértelműen kiderül, hogy az illető nem az adott évszázad első évtizedére gondol, hanem a teljes századra. Például: "A 2000-es években a mai napig nem készült olyan horrorfilm, amit szeretnék." "Az 1900-as években még tudtak jó...
Az önzés egy dolgot jelent, és mindig is azt jelentette: azt, hogy valaki az önérdekét követi. Saját magáért él, nem más erkölcsi rabszolgájaként. De manapság gyakran definiálják úgy is, hogy valaki az önérdekét követi, de, um... gonoszan, meg, um... mások kárán....
Chatgdpt megkérdeztem de szerintem hatalmas hülyeségeket mondott.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!