Szeretnék feltalálni egy új nyelvet, lehetséges?

válasza:Egy új nyelv nyelvtani szabályait is te magad írod.
Lehet akár egyszerű, mindenféle ragozás nélküli, de lehet akár olyan cifra is, mint a magyar.
Csak tőled, és a fantáziádtól függ.
Viszont az, hogy bárki más is megtanulná, már kérdéses, mivel semmilyen gyakorlati haszna nem volna egy olyan nyelv elsajátításából, amit jó eséllyel 2-3 ember beszél

válasza:Először azt találd ki, hogy miért lenne ez bárkinek is jó?
Mit old meg, amit a mai nyelvek nem tudnak?

válasza:Ha komolyan gondolod a dolgot, erősen ajánlom, hogy először tanulmányozd a mesterséges nyelveket. A legismertebbek: volapük, eszperantó és utódnyelvei, interlingua, lojban, ezek történetének és felépítésének tanulmányozása mindenképp hasznos, mielőtt saját nyelv kidolgozásába kezdesz, mert megspórolhatsz vele egy csomó zsákutcát, amiben biztos, hogy belefutsz egy ilyen folyamat során.
Jó adalék a témához ez a könyv is: [link]
"Milyen nyelvtani szabályokra kell figyelnem?"
A nyelvtan kidolgozása is csak rajtad múlik. Alapvetően két út van: vagy meglévő nyelvek nyelvtanát veszed alapul (mint az eszperantó és az interlingua), és azt próbálod egyszerűbbre, logikusabbra alakítani, vagy pedig egy teljesen új nyelvtani koncepciót dolgozol ki, mint a lojban. Ez utóbbit mélyebb előképzettség nélkül nem ajánlom. Ha az első utat választod, akkor csak arra kell figyelni, hogy konzisztens legyen a rendszer, és hogy ne legyen szükségtelenül bonyolult vagy redundáns. Ez persze nem mindig egyszerű. Például, ha akarsz tárgyeseti végződést, akkor nem feltétlenül jó megoldás, hogy egy szószerkezetben a névelőn, a melléknéven és a főnéven is megjelenik ugyanaz a végződés. Itt ütközik a konzisztencia a redundancia kerülésével, és neked kell eldöntened, hogy melyiket részesíted előnyben. Szerintem ha használható nyelvet akarsz, a redundanciát kell inkább kerülni, de ez csak én véleményem. És rengeteg ehhez hasonló dilemmára számíthatsz még.
"Hogyan nyomatékosítsam az emberek számára, hogy megtanulhassák?"
A meglévő mesterséges nyelvek sem túl népszerűek, szóval ne sok jóra számíts. Bár manapság vannak meglepő dolgok. Ha elindítasz egy tiktok trendet, akár még népszerű is lehetsz vele.
"Mi legyen a neve?"
Ha egy egész nyelvet ki akarsz találni, akkor egy név már nem okozhat gondot. Ha most nincs rá ötleted, a nyelv kidolgozása közben biztos beugrik majd valami jó név. Ha más nem jut eszedbe, akkor mondjuk legyen a neve "világnyelv", persze a te nyelveden.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Kislányom lassan 4 és fel éves, kb 1 éves kora óta nehezen megy neki hogy feltalálja magát önállóan. Persze 1-2 évesen meg normálisnak láttam ezt hogy nehezebben megy neki, de mostanra a helyzet kb változatlan. Vannak jobb hetek, de összeségében katasztrófa. Egesznap...
Írjatok légyszíves ötleteket mert megöl az unalom. Egyedül vagyok itthon.):
Értem ez alatt, hogy nem próbálná-e meghiúsítani például az Egyház, vagy a Muszlim közösség, stb., hogy visszautazzanak emberek a kérdéses időpontokra (időszámításunk kezdete, Mohamed ideje, stb.), hogy bizonyságot szerezzenek vagy akár beavatkozzanak a dolgokba ilyen...
Ki nem állhatom a hitetleneket. Állandóan erőlködnek, inkább a hitetlenekkel van gond.
Mit tennél, hogy jobb legyen a világ? Mit „találnál fel”? Segédeszközöd nem lehetne a mából, csak amit eddig megtanultál.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!