A román ''pisica'' (macska) szónak van valami köze a magyar ''picike'' szóhoz? Talán a picikéből ered, vagy fordítva?

válasza:"Din pis (< formație onomatopeică) + sufixul -ică."
Szóval semmi. Az előtag annak a hangutánzó szava, ahogy hívják, az utótag pedig egy kicsinyítőképző.

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Először is: alapból nem értem, hogy minek kell pont ezt "lefordítani", amikor az informatikai dolgoknak (például Bluetooth, Wi-Fi, RAM, USB satöbbi) sosem szoktunk magyar nevet adni. 😭😭 Másrészt pedig összezavaró, felesleges és fura. Nekem először mindig a "Mi?"...
Én például nem tudtam, hogy az orángután helyesen orangután. Olyanokat írjatok, amiket szerintetek nem (volt) gáz rosszul tudni). Én emiatt például nem szégyellem magam.
Ezeket általában vastagon szedve rajzolja meg a képregényrajzoló, vagy erre külön betűrajzolót alkalmaznak. Takarékosan bánnak a betűkkel, ezért általában nem háromszorozzák az egyes betűket, hanem csak duplázzák. Ehhez hasonlókkal lehet néha találkozni, mint pl...
Hivatalosan bizonyított?
szó szerint azt jelenti hogy eldönti a mérleget vagy valami ilyesmi de erre mi a magyar megfelelő?
Gyanúsan hasonlít a kiejtés, és a jelentés között sincs nagy különbség, ezért merült fel, hogy esetleg a "falu" és a "fal" szavak vagy ezen 2 nyelv valamelyikének a "város" szavából származnak, vagy legalábbis közös eredetűek.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!