Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A román ''pisica'' (macska)...

A román ''pisica'' (macska) szónak van valami köze a magyar ''picike'' szóhoz? Talán a picikéből ered, vagy fordítva?

Figyelt kérdés

szept. 2. 17:08
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

"Din pis (< formație onomatopeică) + sufixul -ică."

Szóval semmi. Az előtag annak a hangutánzó szava, ahogy hívják, az utótag pedig egy kicsinyítőképző.

szept. 2. 17:58
 2/4 A kérdező kommentje:
Pedig érdekes
szept. 2. 17:59
 3/4 anonim ***** válasza:
60%
A pisi szóhoz van köze, mert a macskák mindent a vizeletükkel jelölnek meg.
szept. 3. 10:28
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
Nekem más szavak jutottak előbb eszembe, amihez köze lehet, de azt nem írhatom le.
szept. 3. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Csak szerintem irritáló, amikor az AI-t a magyar médiában "MI-nek" írják/mondják?

Először is: alapból nem értem, hogy minek kell pont ezt "lefordítani", amikor az informatikai dolgoknak (például Bluetooth, Wi-Fi, RAM, USB satöbbi) sosem szoktunk magyar nevet adni. 😭😭 Másrészt pedig összezavaró, felesleges és fura. Nekem először mindig a "Mi?"...

Melyik szavaknak lepett meg a helyesírása, mert hosszú ideig máshogy tudtátok?

Én például nem tudtam, hogy az orángután helyesen orangután. Olyanokat írjatok, amiket szerintetek nem (volt) gáz rosszul tudni). Én emiatt például nem szégyellem magam.

Magyar illetve külföldi képregényekben milyen hangutánzó szavakkal találkoztatok?

Ezeket általában vastagon szedve rajzolja meg a képregényrajzoló, vagy erre külön betűrajzolót alkalmaznak. Takarékosan bánnak a betűkkel, ezért általában nem háromszorozzák az egyes betűket, hanem csak duplázzák. Ehhez hasonlókkal lehet néha találkozni, mint pl...

A Magyar nyelv tényleg a legszebb?

Hivatalosan bizonyított?

Tip the scale angol mondás magyar megfelelője?

szó szerint azt jelenti hogy eldönti a mérleget vagy valami ilyesmi de erre mi a magyar megfelelő?

Lehet valami köze a magyar "fal" és "falu" szavaknak a görög "polisz", illetve a szanszkrit "pura" (város) szavához?

Gyanúsan hasonlít a kiejtés, és a jelentés között sincs nagy különbség, ezért merült fel, hogy esetleg a "falu" és a "fal" szavak vagy ezen 2 nyelv valamelyikének a "város" szavából származnak, vagy legalábbis közös eredetűek.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!