Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az a kifejezés az értelmetl...

Mi az a kifejezés az értelmetlen mondatokra?

Figyelt kérdés

Pl. ha azt mondom: Támad a kolbász. Ezt értjük, de nincs értelme.

(Úgy emlékszem, van benn egy ü vagy ö betű és talán p-vel kezdődik, de nem biztos)

szept. 2. 18:38
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
49%
Phülyeség
szept. 2. 19:03
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Nonszensz.
szept. 2. 20:00
 3/14 anonim ***** válasza:
35%

a nyelvészetben ezeket "jólfornált mobdatok"-nak hívják. Ez azt jelenti, hogy nyelvtanilag helyesek, csak nincs értelmük. Egyébként nyelvtanulásnál nagyon hasznos, ha elfelehted a szemantikát, és ilyeneket gyártasz magadnak gyakorlásból.

[link]

szept. 2. 20:35
 4/14 anonim ***** válasza:
*jólformált mondatok. Gyorsan gépeltem
szept. 2. 20:36
 5/14 BringaManó ***** válasza:

#3: nem, az is jól formált mondat, ami értelmes. (a jól formáltban pont az a lényeg, hogy nem mond semmit arról, értelmes-e, kizárólag szintaktikailag, vagyis a szűken vett nyelvi szabályoknak kell eleget tennie.)

az eredeti kérdésre nincs ötletem, legalábbis, amiben ilyen betűk vannak. a "Chomsky-mondat"-ban nincsenek. :-)

szept. 3. 08:37
 6/14 anonim ***** válasza:

Szia,

Nem tudom mire gondoltál, de talán a "blődség", vagy "püfölés" - értsd "szócséplés"?

Amúgy a "halandzsa" a legtatlálóbb szerintem! :-)

Üdv. Péter

szept. 3. 11:02
 7/14 anonim ***** válasza:
53%
Ha pl. egy skizofrén vagy drogos vagy pszichózis alatt lévő ember mondja, hogy ,,Támad a kolbász" akkor az ő elméjébe ez a valóság.
szept. 3. 12:13
 8/14 anonim ***** válasza:
AI-alapú áttekintés A nyelvtanilag helyes, de szemantikailag (jelentéstanilag) értelmetlen mondatok leghíresebb példája Noam Chomskytól származik: „Színtelen zöld eszmék dühödten alusznak.” (Colorless green ideas sleep furiously). A mondat szerkezete tökéletes, de a szavak jelentése üti egymást.Íme néhány magyar példa különböző kategóriákra bontva, amelyek nyelvtanilag hibátlanok, mégsem hordoznak logikus jelentést, és semmilyen valós kontextusba nem illeszthetők:Absztrakt képtelenségekA háromszögletű körök halkan elpárologtak a tegnapi holnapban.Az aszfalt lassan megrágta a fénylő csend ízét.A folyékony jégkockák fázósan izzadtak a lángoló hóban.A sötétség ragyogó fénnyel vakította el a vakond látását.Élettelen dolgok emberi cselekvéseiA vasalt ingek dühösen vitatkoztak a gravitáció elméletéről.A betonfalak suttogva énekelték a legújabb receptet.A meggyötört ceruzahegy szerelmet vallott a másodfokú egyenletnek.A kárpitozott fotelek büszkén repültek át a gondolatsebességen.Érzékszervi ellentmondásokA néma sikolynak édes, négyzetalakú illata volt.A láthatatlan festmény hangosan zöldellte a szoba sarkát.A fanyar zongoraszó simára vakarta a lila tapétát.A beszélgetés folytatásához milyen célra keresel ilyen mondatokat? Ha megírod, szívesen segítek:Generálni egy abszurd vagy szürrealista történetet ezek alapjánNyelvi stilisztikai gyakorlatot vagy versmintát készíteni belőlükMegvizsgálni a mesterséges intelligencia szövegértési határait velük
szept. 3. 14:07
 9/14 anonim ***** válasza:

AI szerint három kategoria:

Absztrakt képtelenségek

Élettelen dolgok emberi cselekvései

Érzékszervi ellentmondások

szept. 3. 14:09
 10/14 anonim ***** válasza:
Az ilyen típusú kijelentésekre, ahol a nyelvtani szerkezet helyes, de a szavak jelentése feloldhatatlan ellentmondásban áll egymással, nincs egyetlen közvetlen görög szakszó, de a nyelvészet és a filozófia három fő kifejezést használ az ilyen jelenségekre.A legvalószínűbb görög eredetű szó, amit keresel, az oximoron szellemi rokona, de a pontos nyelvészeti megnevezések a következők:1. Kategóriahiba (Category mistake)Ez a legpontosabb filozófiai és szemantikai kifejezés (Gilbert Ryle-tól származik).Lényege: Olyan tulajdonságot rendelünk egy dologhoz, ami logikailag nem értelmezhető az adott kategóriában (pl. a zöld szín az eszmékhez, vagy a düh az alváshoz).Görög gyökere: A kategória szó a görög katégoria (κατηγορία - állítás, vád, tulajdonság) szóból ered.2. Oximoron / Paradoxon (Görög eredetű alakzatok)Bár ezek irodalmi stilisztikai eszközök, az értelmetlen mondatok gyakran ezek végletes, logikailag hibás változatai.Oximoron: Két egymást kizáró fogalom összekapcsolása (görögül: oxys = éles, móros = tompa/ostoba – maga a szó is egy oximoron). Például: folyékony jégkocka.Paradoxon: Látszólagos ellentmondás (görögül: para = mellett/ellen, doxa = vélemény).3. Szemantikai anomália (Semantic anomaly)A modern nyelvészetben (Noam Chomsky után) ezt a hivatalos, összefoglaló tudományos nevet használják az ilyen mondatokra.Görög gyökerei: A szemantika a görög szémainó (σημαίνω - jelentést hordoz), az anomália pedig az anomalía (ἀνωμαλία - egyenetlenség, törvényellenesség) szóból származik.
szept. 3. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Mi az a "tbt"?

Ez valami rövidítés vagy micsoda? Csomó helyen láttam már.

Csak szerintem értelmetlen az internet ist ausgehen kifejezés?

Az ist az létige, tehár nyersfordításban az lenne hogy internet van elment, nem? Plusz itt az ige szerintem az elválós ausgehen, nem?

Hogy helyes a kifejezés angolul?

I can see your. Vagy I see your. "can" nélkül értelmetlen, esetleg teljesen más jelentéssel bír?

Milyen értelmetlen, ámde használt kifejezések vannak a magyarban?

Aminek nincs értelme nyelvtanilag, de nap mint nap használjuk? Olyanokra vagyok kíváncsi, mint például: Összetépem, dühbe gurulok, semmit sem tudok. Milyenek vannak még?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!