Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van valami jó megfelelő a...

Van valami jó megfelelő a "runt" szóra?

Figyelt kérdés
Olyan értelemben, hogy pl. "runt of the litter/pack/family", szóval a legkisebb/leggyengébb valamelyik csoportban, akit/amit általában szekálni is szoktak, van erre valami értelmes magyar kifejezés ami a legkorrektebben visszaadja az angol szó jelentését?

2014. máj. 14. 02:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Elképzelhető (valahonnan úgy rémlik) hogy az Alfa-hím, Béta-csoporttag stb mintájára ezt hívják ómegának.

Csoportdinamikában, alkalmazott pszichológiában szerintem közérthetőbb lenne, hogy "a leggyengébb láncszem", vagy aki "kilóg a sorból".

2014. máj. 14. 08:31
 2/7 anonim ***** válasza:

Vagy irodalmi vonatkozással:

"a rút kiskacsa"

2014. máj. 14. 08:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Jól rímel rá a bunt és a shunt.
2014. máj. 14. 10:26
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az omegára én is gondoltam, de farkasfalkán/almon kívül elég furán veszi ki magát, a többi meg hosszabb kifejezés, valami frappáns, egyszavas kellene inkább, ami fordításban jól hangzana például. :)

2014. máj. 14. 13:58
 5/7 anonim ***** válasza:
tokmag
2014. máj. 14. 15:30
 6/7 Vree ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe a "red headed stepchild+ kifejezést is. :)("vörös hajú mostohagyerek" - nem kívánt/megtűrt, hátrányosan megkülönböztetett, nem szeretett dolog)

Szerintem a "mostohagyerek" jó kifejezés magyarban, mert magába foglalja a nem kívántságot/megtűrtséget és a hátrányos helyzetet is.

A "runt of the litter"-t mondjuk nem szokták átvitt értelemben használni, olyasmire fordítanám hogy a legkisebb gyerek, a legifjabb.

A "vakarcs" szónak is lehet ilyen (legkisebb/leggyengébb gyerek) jelentése, de szerintem az nálunk már annyira átment a sértések közé (itt: apró termetű, vagy erejéhez képest túl nagyképű, mitugrász), hogy ez a másik jelentése teljesen elsikkadt.

2014. máj. 15. 21:51
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi Vree, eddig a vakarcs tűnik talán a legszimpibbnek. :)
2014. máj. 23. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!