Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek van létjogosultság...

Szerintetek van létjogosultsága annak, hogy a magyar nyelvet hivatalosan is rovásírással írják?

Figyelt kérdés

Úgy értem, néhány évtizeden belül az egyik kormány bevezeti, hogy az iskolában a latin betűs írás mellett oktatni kelljen a rovásírást is/ nem csak a helységnév-táblákon, hanem pl. busz-metrómegállókon is feltüntessék rovásírással az állomás-nevet/ megjelentetni az árucikkeken, médiában is.

Persze, tudom, ehhez kellene közel 50 év, hogy felnőjön egy generáció, akinek már a rovásírás lesz az elsődleges írásforma, és egyébként is, mindez csak filozofálgatás.

Én személy szerint örülnék neki, hisz ez még különlegesebbé tenné a már így is csodálatos magyar nyelvet. Meg is tanultam a rovásírást, és pl. a naplómba azzal írok, mert leírhatok bármit, senki sem érti...

23f

2016. jún. 29. 21:43
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
94%
Aki akarja az meg tudja tanulni önállóan. Szerintem ilyesmit ostobaság ráeröltetni egy nemzetre. Ha spontán alakul a dolog, tehát nagyon sokan ismerik a rovást akkor már esetleg lenne értelme mindenhol feltüntetni a latin betüs írás mellett.
2016. jún. 30. 09:59
 12/15 anonim válasza:
80%
Azért is értelmetlen, mert kitalálásakor az volt a haszna, hogy bele tudták róni a késükkel bárhová. Azért alakultak ki így a karakterei. Papírra írva nincs ilyenre szükség.
2016. jún. 30. 10:57
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Hagyományőrzési célból támogatnám, de hivatalos környezetben használni semmi értelme nem lenne. Ha olyan írást használunk, amit rajtunk kívül senki más, az elszigeteltté tesz. Arról nem is beszélve, hogy a magyar nyelvet így is nagyon nehéz megtanulni egy külföldinek, hát még ha egy külön írást is meg kellene tanulnia.
2016. jún. 30. 11:18
 14/15 A kérdező kommentje:

Ismét kinyilatkoztatásra került az, hogy ha felteszek egy kérdést, amivel mások nem értenek egyet, akkor azt képtelenek normális keretek között kinyilvánítani. Ellenvéleményüket kizárólag vagdalkozva-sértegetve-megalázóan és lesajnálóan képesek kifejezésre juttatni. Szabályosan felnevettem a 9. válaszoló gondolatán, miszerint, idézem "...minden második kiskamasz megtanulja hobbiból.." ---- nos, én lennék a legboldogabb, ha így lenne!

Itt a végén azért születtek normálisabb válaszok is, melyekben nem lettem elküldve a fenébe azért, mert egy olyan kérdést merészeltem feltenni, amivel a válaszadó nem ért egyet. Jó látni, hogy azért jutott még tisztelet és értelem az emberekbe.

2016. jún. 30. 22:17
 15/15 Balasa Bence ***** válasza:
67%

Van jogosultsága, és támogatom is!

Egyszerűbb a latin betűknél

Mind két irányba írható, de inkább a jobbról-balra írásirány az elterjedtebb, ami a balkezeseknek kedvez (mint nekem is)

Nemzeti értéke: tiszta magyar, nem ránk erőltetett rendszer

2021. ápr. 15. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!