Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az olasz nyelvben miért van...

Az olasz nyelvben miért van szükség az "sc" és az "sci" és hasonlók használatára?

Figyelt kérdés

Például a scene miért nem shene, vagy a Natasa miért lett Natasha helyett Natascia?

Ha a k hang ch, akkor az s miért nem sh?

2016. júl. 5. 02:36
 1/8 anonim ***** válasza:
Történeti okokból. Az újabb szavakat pedig megpróbálják a szokásos módon átírni.
2016. júl. 5. 09:25
 2/8 anonim ***** válasza:
Mert ilyen az olasz helyesírás.
2016. júl. 5. 10:18
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A /k/ hangot jelölő C ill. a CH ugyanazt a hangot jelöli, pl. banco/banchi. Az S és az SH viszont nem ugyanazt a hangot jelölné, hiszen az előbbi /sz/ vagy /z/, az utóbbi pedig /s/, tehát a páthuzamod nem állja meg a helyét.

Inkább abból indulj ki, hogy a CE/CI betűkapcsoaltban a C a /cs/ hangot jelöli. Ha gondolatban összeházasítasz egy /sz/ hangot egy /cs/ hanggal, akkor valóban /s/ lesz az eredmény. Valószínűleg így is történt a múltban, hogy a /sz/ és /cs/ hangok, melyek az SCE/SCI betűkapcsolat elején álltak, összeolvadtak /s/-sé.

Pl. "scirocco"

/szcsirokkó/ -> /sirokkó/

Ebből általánosították, hogy a /s/ hangot a SCE/SCI betűkapcsolattal jelölik idegen eredetű szavakban is.

2016. júl. 5. 11:35
 4/8 A kérdező kommentje:

A harmadiknak köszönöm.

Nem kötözködésből kérdeztem, csak tanulom egy ideje, de erre nem találtam választ, hogy miért van így, és érdekelt, hogyan alakult ki ez a forma, vagy miért így használják.

Az olasz kiejtésben egyedül az "e" és a "z" okoz gondot. Sose tudom, hogy az "e" mikor e és mikor é, mert ahány ember, annyiféleképpen hallom ugyanazt. Meg a "z", amit vagy c-nek vagy dz-nek ejtenek. Tudom, a rengeteg dialektus...

2016. júl. 6. 03:26
 5/8 anonim ***** válasza:
Az "e" soha nem "é". Amikor hangsúlyos (tehát általában az utolsó előtti szótagban), akkor hosszabban kell ejteni, de nem é-nek.
2016. júl. 6. 07:56
 6/8 anonim ***** válasza:

#5: Ez óriási tévedés! Az olaszban ugyanúgy van /e/ és /é/ hang (IPA: /ɛ/ ill. /e/), mint a magyarban, csak írásban nem jelölik, bár az igaz, hogy a hosszuk a hangsúlytól függ. Ott van például a "corressi" szó, mely lehet a "correre" 'fut' és a "correggere" 'javít' igék egyik alakja is, ám a két, írásban véletlenül egybeeső alak kiejtése eltérő: az előbbi alakja /é/-vel, az utóbbié /e/-vel van.

Hallgasd csak meg:

[link]

De ugyanígy kétfajta /o/ is van (IPA: /ɔ/ ill. /o/), szintén írásban jelöletlenül. Ahogy a "s" betű is jelölhet /z/-t és /sz/-et is, és a "z" betű is jelölhet /c/-t és /dz/-t is. Hogy mikor melyiket, azt szótárból lehet megtudni, pl. ebből:

[link]

2016. júl. 6. 10:43
 7/8 anonim ***** válasza:
#6 A hosszan ejtett e az olaszban továbbra sem ugyanaz, mint a magyar é hang. A correggere szóban azért kell röviden ejteni az első e-t is annak ellenére, hogy hangsúlyos, mert utána hosszú mássalhangzó jön, és hülyén hangzana, ha mindent hosszan ejtenénk. Ugyanez igaz az egyéb magánhangzókra is, illetve ha több mássalhangzó jön utána.
2016. júl. 6. 10:46
 8/8 anonim ***** válasza:

#7: Nem mondtam, hogy az olasz és a magyar /é/ ugyanolyan. Arra utaltam, hogy e két hang a hangkörnyezetből megjósolhatatlanul jelenik meg, azaz önálló fonémák, ugyanúgy, mint a magyar /e/ és /é/. A képzésük nem teljesen azonos a két nyelvben, ez való igaz, de nyelven belül e két-két fonéma képzése a legtöbb nyelvjárásban különbözik.

Éppen ezért a két, azonos alakú de eltérő jelentésű "corressi" szót kétféleképpen ejtik a jelentéstől függően: létezik /e/-s és /é/-s kiejtése, és csak ebben tér el a két szó kiejtése egymástól, ezt nem tudod a követő /sz/ hosszára fogni, hiszen az mindkettőben hosszú – következésképp az /e/ is és az /é/ is itt rövidként jelenik meg, de attól még nem ugyanazzal a hanggal ejtik őket. A linkelt mintákban nagyon jól hallható a két "corressi" eltérő ejtése /e/-vel ill. /é/-vel.

2016. júl. 6. 14:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!