Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Nyelvek

A kérdés

A magyarok miért írják "keleti sorrendben" a nevüket (vezeték majd keresztnév)?

Ez mégis honnan jött? Van valami köze a távol-keletiekhez, vagy ez nálunk tőlük függetlenül alakult ki?

Keress kérdéseket hasonló témákban: vezetéknév, keresztnév, névsorrend, magyar, Japán, szokás, nyelv

 2018. nov. 27. 18:03  Privát üzenet  

A válaszok
Keletről jöttünk.

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2018. nov. 27. 18:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mert a magyarok keletről jöttek. Általános iskolai tananyag.

A válasz 22%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2018. nov. 27. 18:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A magyar nyelv felépítése alapján így logikus egész egyszerűen. De egyébként Európába több helyütt is előfordult régen hogy fordított sorrendbe írták a nevüket de a középkor után ez eltűnt.

Elvileg a finneknél és észteknél is a keleti névsorrend lenne logikusabb a nyelvük szabályai alapján,de mivel idegen(svéd és orosz) elnyomás alatt éltek évszázadokig ők mégis nyugati sorrendben írják a nevüket.A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2018. nov. 27. 18:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
TappancsMancs nevű felhasználó válasza:

Ez érdekes dolog és fő ok, hogy ahogy tanuljuk is ezt támogatja, minthogy keletről jöttünk.


Másik, hogy a keleti névsorrend sem annyira keleti mint a neve mutatja, ázsiai országokban is meglepő módon többnyire a nyugati névsorrend van elterjedve. A 49 ázsiai országból csak 7 alkalmazza a keleti név sorrendet és 42 pedig a nyugatit (Kína, Észak-Korea, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan, Vietnám, Japán).


Az is érdekes a témában, hogy a nyugati világban is használják a keleti sorrendet gyakorlati okokból, ami a mai digitális adatnyilvántartásból következnek. Egyszerű praktikus oka annyi, a név nyilvántartásokban ha a keresztnév van elöl akkor több találat adódik, mint a mindenhol ritkább és változatosabb családnév esetében. Nálunk is több Andrea van mint Hegyi Andrea, így szűkebb találatot ad a családnév előre helyezése. Amerikai filmekben is ki lehet ezt szúrni.


Ez utóbbi azt erősíti, hogy ha be akarunk azonosítani valakit célszerűbb a keleti névsorrend.


A címzésünk sorrendjével viszont nem vagyok így elégedett, mivel kevert sorrendben nem látok ésszerűséget.


Irányítószám

Város

Utca, házszám


A folyamatos irány az az alábbi lenne:


Város

Irányítószám (ez már a városon belüli)

Utca, házszám


Ettől még megjegyezhető és használható.A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2018. nov. 27. 20:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez valami hivatali szabály / társadalmi szokás miatt alakulhatott, ennek nyelvészkedéshez nem igazán van köze, ugyanis a jelző még a legnyugatibb nyelvek többségénél is a jelzett szó előtt kell álljon. A vezetéknév gyakorlatilag jelzői mellékneve (milyen?, honnan valósi?) az ember valódi nevének. Tehát ha nyelvészetileg akarnánk a problémát megoldani, akkor bizony nyugaton is a vezetéknévnek kéne elöl állni.


Először csak uralkodóknak volt két nevük, azoknak is csak utólagos magyarázatként, egyértelműsítésként, pl.: "Sándor, a nagy", "Iván, a rettegett", tehát sokáig nem kezelték a név részeként. Aztán valahogy ez a fellengzős forma megmaradt, csak elhagyták a névelőt. Pedig a legtöbb európai nyelv szabályai szerint ugyanúgy elől kéne lenni a jelzőnek.


Aztán feltételezem, hogy sok név eredetileg birtokos szerkezetű, tehát nem Alsófalusi János, hanem Alsófalunak Jánosa (értsd: földesura, grófja...) ezek pedig az indoeurópai nyelvben valóban fordítva vannak: iráni nyelvekben egy "e", latin nyelvekben egy "de", germánban "von/of" kerül a két név közé, és ez esetben valóban János e/de/von/of Alsófalu. Nyilvánvaló, hogy a pornép vezetéknevénél hibás lenne Kiss Jánost, Szabó Jánost "János von Kiss, János of Szabó" formában elgondolni, de az urak mintájára valahogy mégis átöröklődhetett ez a névalkotási mód. Az uraknak jóval előbb volt vezetéknevük, a jobbágyokat meg csak pár száz éve kötelezték erre.


Ami meg a magyar nyelv keleti sorrendiségét illeti... hát az már erősen lerombolódott, egy tisztességes keleti nyelvben az ige tagadása (nem) is az igető után ragozódik, az ige aspektusai (pl. meg- el-) is utána ragozódik, a főnév határozatlanságát mutató névelő szintén a főnév utáni ragokból derül ki. A létige nem csak 3-személyben hagyható el, és nem csak jelenidőben (pl: ügyesek vagytok > ügyestek, nagyok voltak > nagytak) csak ugye tele volnánk átfedéssel. Hát Szibériából nézve mi már nem beszélünk annyira keleties sorrendben, ennél némelyik archaikusabb indoeurópai (indoiráni) nyelv is keletiesebb logikai sorrenddel működik. Jellemzően a magyar oktatásban kizárólag ezeket az elfajult nyugat-indoeurópai nyelveket okítják, közben meg az igazi indoeurópai nyelv pontosan úgy működik, mint a többi uráli és altáji nyelv, meg nem csak hogy ugyanúgy működik, hanem az első esetjeltől a birtokos ragokon át az utólsó névmásig láthatóan ugyanarról a nyelvről van szó.A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2018. nov. 27. 20:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Már az sokat mond, hogy keleti meg nyugati. Igen, nálunk ez a fogalmazásmód járja.

Egyébként Oroszország elég nagy eléggé keleti, de "nyugati" névhasználatuk van.

Ez nem égtáj szerint, hanem az etimológia szerint megválaszolandó kérdés.A válasz 32%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2018. nov. 28. 11:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Keleti? Fordított?


Inkább az a kérdés miért nem használja mindenki ez a logikus sorrendet.

Persze használják ők is, mikor kénytelenek (pl telefonkönyv)

És az IP címek is a globálistól a lokális felé tagolódnak balról jobbra


Egyébként azon érdemes eltűnüdni, hogy eredetileg a magyar rovást is jobbról balra kellet írni/olvasni


#6

A postai sorrend sem kevert. Az irányítószám az automatikus elosztást segíti ezért önmagában több léptékben is mutatja a helyet. Tartalmazza a települést is, nem csak azon belüli tájolást.A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2018. nov. 28. 23:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

És ha még mindig kétséges volna, nézzük meg hol hogyan írják a dátumot.


A magyar következetes. A nagyobbtól, a benne foglaltak felé halad, fokozatosan részletez.

Ezzel szemben mi az a hülyeség hogy: hónap, nap, év?A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont 2018. nov. 28. 23:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem egy francia ember egyszer felhívta a figyelmem rá, hogy náluk is teljesen természetes a keleti sorrend. Van pár nyugati ország ahol teljesen megszokott lett.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont 2018. nov. 30. 14:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Tudnátok nekem jól hangzó magyar vezeték és keresztneveket írni? Személyes kedvencekre is kíváncsi vagyok.
Hogyan lehet felhasználó nevet változtatni itt a gyakori kérdéseknél, hogy az üzenet ne a saját vezeték és keresztnév láthatósággal jöjjön?
Ha egy magyarországi házaspár kiköltözik Németországba és ott születik gyerekük, akkor a gyereknek már fordítva lesz a vezeték és a keresztneve? Vagy a szülőknek is úgy lesz ha odaköltöznek?
Vezeték és keresztnév miért ilyen sorrendben követik egymást?
A japánoknál a vezeték- vagy a keresztnév van elől?
Külföldi nevekben, mint pl. : Armin van Buuren, Paul van Dyk. Mit jelent vagy takar a "van" szócska?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Nyelvek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!