Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A hazaszeretet kihalófélben...

A hazaszeretet kihalófélben van, van nagyon is él?

Figyelt kérdés

ápr. 6. 16:48
 1/9 Bala'zs ***** válasza:
71%
Attól függ, hogy definiálod a hazaszeretetet.
ápr. 6. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
68%
Minden nemzet magasabb rendűnek érzi magát a többinél. Ebből ered a hazaszeret - és a háborúk.
ápr. 6. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
85%
A nacionalizmus egy idejét múlt eszme. Volt 300 év alatt bebizonyosodott hogy csak erőszakot, gyűlöletet és pusztítást szül, és ideje ezen tovàbb lépni. Nyugaton már kezdik elfelejteni az elmaradott részeken meg az embereket meg lrhet téveszteni ezzel a baromsággal.
ápr. 6. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
72%

Én az amerikaiakon (USA) csodálkozom, mert ők valahogy különválasztották a politikát a hazaszeretettől. Szidják a kormányt, a rendszert, a politikusokat, a gazdaságot, de ettől függetlenül feltétel nélkül szeretik az Egyesült Államokat, mint nemzetet. Sok más országban nem sikerült így különválasztani a két dolgot, és a politikában való csalódás magával hozta az országból való kiábrándulást.

Az egy másik érdekes kérdés, hogy a hazaszeretet hogyan viszonyul a nacionalizmushoz.

ápr. 6. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
78%

Attól függ, hogy definiálod a hazaszeretet fogalmát.

Én Adyt és Wass Albertet szoktam felhozni példának. Sokan hazaszeretőnek vallják magukat, és Wass Albertet ismerik el értékesnek, aki gyenge középszerű szerző volt ugyan, de a hazaszeretet témájában írt, szerintük ez a hazaszeretet. Én Adyt találom értékesebbnek, aki ugyan kritikus volt az ország aktuális helyzetét illetően, nem feltétel nélküli szeretetről írt, de a magyar irodalom legnagyobb alakjai közé sorolandó, és sokat tett hozzá a haza kulturális életéhez. Szerintem ez a hazaszeretet.

ápr. 7. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Juliusz48 ***** válasza:
43%
Amig van olyan terület, és rajta egy embercsoport, amit akit megvédenél, ha egy másik az elfoglalására törekedne, leigázna, lesz hazaszeretet. Ha teljesen mindegy hova kerülsz kik voltak az elődeid, az élet során, és nem is lesz honvágyad, neked nem kell foglalkozni a hazaszeretettel hisz nincs hazád. Tökéletesen megfelelsz a biorobot létnek. Fiatalon ezt úgy fejeztük ki " olyan vagy mint a tököm, oda megy ahova lököm" Ezt a lökést nyugodtan érezheted a külvilág ráhatásának. Ettől a gyökértelenségtől alakul ki a multikulti, ami még tévedésből sem kultúra, hisz egyik elődjével, de a környezetével sincs ön-azonos kapcsolata. Jó esetben jól elvan de ha nem tetszik, vagy kellemetlen, keres egy új lakást a világ egy másik részén, ha a lehetőségei megengedik.
ápr. 8. 07:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 kaszásgabi válasza:
80%

Ha van családod,barátok,rokonok,vagy csak egy darabka földterület,amiért sokmindent képes vagy megtenni. Akár még a harcmezőn is. Na az a hazaszeretet.Nem a kormányok nyomják beléd,neked kell belül érezned.

Az igazi bajok akkor kezdődnek,amikor ez az érzés kihal egy közössségből.Akkor jön a multikulti,meg a többi baromság.

ápr. 8. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
92%

Először is határozzuk meg a definiciót, hogy mit jelent ez egyáltalán. Mert szerintem ez nem határozható meg ennyire egzakt módon.

Én például a regnáló kormányoktól csak szart kaptam. Manipulatív antagonizálás, opportunista politizálás. A hétköznapi magyar valóság pedig negatívan hat ki az életemre. Az alacsony fizetésektől megtört, az évtizedes szocialista szürkeség által megnyomorított generációk, a globális összefüggések átlátásától módszeresen elzárt keserű embertömegek.

Azonban a magyar nyelv egyedi megoldásai, fordulatai, archaikus kifejezéseink és ezzel együtt a nyelv védelme fontos számomra. Kiváltképp örülök mikor arról olvasok, hogy más kontinensen a koreai vagy japán egyetemisták magyarul tanulnak. Mi több, magyar szakon!

Gazdag a történelmi múltunk, ennek is szintúgy értéke van. Ahogy kiváltképp szép tájakat tudhatunk magunkénak. Amikre aztán a kisember szemetet borít... a nagyemberek meg kitúrják a talaját az élővilág alól milliárdos befektetéseik miatt.

Ambivalens az egész.

Egyébiránt sajnos a kultúránk számos eleme nem áll hozzám túlzottan közel. De ez ízlés dolga. Bár tény és való, hogy a kultúrpolitika és a média kiváltképp egysíkúan kezeli ezt a témát. Felhúzták egy tengelyre az egészet betyárostól, pulistól.

Ugyanakkor fontos őrizni a népdalok, néptánc formák és építészeti örökségek értékét.


Az viszont módfelett riasztó hatással van a polgárra, hogy a szélsőjobbos hungarista xenofób, kirekesztő rasszisták kisajátították maguknak a hazaszeretetet.

ápr. 8. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem a nyelv a fontos. Amelyiken anyanyelvi szinten beszélsz, bármelyik lehet a hazád. De a gyerekkori élmények erősen befolyásolják, melyiket érzed igazán annak.

Felnőttként - ahol a munkád, ott a hazád, és ahol a kedvesed, ott az otthonod.

Más kérdés, hogy mit tennél, hogy megvédd.

Én nagyon háború ellenes vagyok, az öldöklés nem az én világom. Inkább alkalmazkodnék más környezethez, mintsem harcoljak.


8-astól idézek:


"Amikre aztán a kisember szemetet borít... a nagyemberek meg kitúrják a talaját az élővilág alól milliárdos befektetéseik miatt."

És hol nem ez megy? Az emberiség már tönkretette a Földet. A háborúk a pusztítással erre csak rátesznek még. Nem a hazaszeretetről kellene beszélni, hanem a Föld szeretetéről. Békességben élni egymással, és a Földet védeni.

ápr. 12. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!