Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Honnan származik az az infó, hogy 310-ben kezdték egyesek a keresztvetést?

Kerestem neten, meg a kérdezőt is, aki erre irányuló kérdést tett fel, de semmi válasz.

  aug. 14. 08:20  Privát üzenet  

A válaszok

Azt, hogy honnan származik, azt nem tudom, de már az őskeresztények is a kereszt jelével ismerték fel egymást.

Lásd: [link]A válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/7Időpont aug. 14. 09:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, én ezt tudom, de kíváncsi vagyok, hogy ki és honnan szedte ezt a konkrét dátumot. Ha pedig nem igaz, akkor miért hazudik? Zavarnak ezek a dolgok.

# 2/7Időpont aug. 14. 10:05 Privát üzenet
Nem fog kiderülni, mert Edgár csak a saját kérdéseire válaszol, bár azokra több accounttal is.

A válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/7Időpont aug. 14. 10:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Szia

Bár nem a "keresztvetést"-ről, magáról a keresztről ezt találtam, bemásolom neked, hátha ez az amit keresel:

"I. sz. 312-ben Konstantin vereséget mért ellenségére, Maxentiusra, a Róma közelében lévő Milvius-hídnál folytatott csatában. A keresztény hitvédők azt állították, hogy a hadjárat alatt a nap felől egy lángoló kereszt tűnt fel, amelyen a következő latin szavak voltak: In hoc signo vinces, amelynek a jelentése: ’E jelben győzni fogsz!’ Azt is mondják, hogy álomban Konstantinnak azt mondták, fesse Krisztus görög nevének első két betűjét csapatainak pajzsaira. Ebben az elbeszélésben azonban sok olyan dolog van, amely ellentétes a kor szellemével. Az A History of Christianity című könyv megállapítja: „Ebben a látomásban a bizonyítékok ellentmondásosak a pontos idő, a helyszín és a részletek tekintetében.” Rómában egy pogány senatus, üdvözölve Konstantint, fő augustusszá és pontifex maximusszá, vagyis a birodalom pogány vallásának főpapjává nyilvánította.

I. sz. 313-ban Konstantin társult Licinius császárhoz, a keleti provinciák uralkodójához. A milánói edictumban együtt megadták a vallásszabadságot és az egyenlő jogokat minden vallási csoportnak. Sok történész azonban nem tulajdonít olyan nagy jelentőséget ennek a dokumentumnak azt mondva, hogy ez csupán egy szokványos hivatalos levél volt, nem pedig egy fő császári dokumentum, amely azt jelezné, hogy megváltozott a keresztényiséggel szembeni politika.

A következő tíz év folyamán Konstantin legyőzte utolsó megmaradt riválisát, Liciniust, és a római világ vitathatatlan uralkodója lett. I. sz. 325-ben, még kereszteletlenül, a „keresztény” egyház első nagy egyetemes zsinatán elnökölt, amely elítélte az arianizmust, és megfogalmazott egy nyilatkozatot a fontos hitnézetekről, melyet niceai hitvallásnak neveznek.

Konstantin i. sz. 337-ben végül megbetegedett. Életének ezekben az utolsó óráiban megkeresztelkedett, azután meghalt. Halála után a senatus a római istenek közé helyezte."


„A KERESZTJEL nagy múltra visszatekintő szimbólum, amely majdnem minden ismert kultúrában megtalálható. Jelentése elkerülte az antropológusok figyelmét, bár a temetési művészetben való használata találóan utal a gonosszal szembeni védelemre. Másrészt a híres egyiptomi crux ansata, amelyet a szájból kiindulva ábrázolnak —, minden bizonnyal az életre vagy a lélegzetre utal. A keresztjel egyetemes használata akkor válik még szembeötlőbbé, ha megfigyeljük, mennyire nem található az első keresztények emlékei között, főleg nem olyan konkrét jelentésben, hogy az a golgotai eseményre utalna. A legtöbb tudós ma egyetért abban, hogy a kereszt mint művészi utalás a szenvedés-történetre, Konstantin előtti időkben sehol sem található.” — Ante Pacem — Archaeological Evidence of Church Life Before Constantine (1985) című könyv 27. oldalán. Írta: Graydon F. Snyder professzor.A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/7Időpont aug. 14. 15:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi, de nem ezt kerestem. Hanem azt a tényt, ami alapján Edgár azt állítja, minden sértésével együtt, hogy a keresztvetés 310 óta van (szerinte ez ugye undorító pogány dolog velünk együtt). Én ezt a forrást keresem. De nincs. Sehol.

# 5/7Időpont aug. 15. 08:12 Privát üzenet

Ezt melyik történelem könyvből másoltad ki Zitus? Mert olyan sok hülyeség van benne, hogy az ember szeme csak elkerekedik rajta.

Például egész biztos, hogy nem Konstantin fogalmazta meg a kereszténység hitvallását.A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/7Időpont aug. 15. 12:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A jw.org-ról másolta szokás szerint. És bosszantó, hogy ismét nem a kérdésre adott választ. Valószínűleg azért csinálják ezt, hogy vitát gerjesszenek, illetve újabb érdeklődőt találjanak az őrtorony tanításainak. Mert egyetlen értelmes ember nem válaszolta volna ezt a bemásolást erre a kérdésre. Rafkósok nagyon.

# 7/7Időpont aug. 15. 22:12 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
310-ben egyesek megkezdik a keresztjelölèst (keresztvetèst). Jèzus vagy az apostolok gyakorolták?
A Krisna Tudatú Hívők vallást ki alapította vagy honnan származik?
Honnan származik a lélek?
Honnan származik az a bevett szokás sok egyháznál, hogy bemerítkezéskor meg kell vallanom a bűneimet a papnak/pásztornak? Mi köze hozzá?
Az erkölcs sátántól származik?
Honnan származik ez az idézet: "ahányat lépsz Isten felé, lép annyit feléd a Sátán"?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!