Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért alakultak ki cionista...

Miért alakultak ki cionista keresztény szekták az utóbbi bő egy évszázadban?

Figyelt kérdés

A kérdésem véletlenül sem antiszemita, mielőtt valami túlbuzgó szektás ezzel vádolna. Illetve kérem az esetleges válaszolókat, hogy ne írjanak ilyen jellegű hozzászólásokat sem.


Bár itthon csak egy ilyen szekta van, a Hit Gyülekezet, viszont az USA-ban elég nagy hagyománya kezd lenni ezeknek. Most a politikai szál kevésbé érdekes, de a jobbra tolódó republikánusok kiállnak és támogatják a szélsőjobboldali izraeli vezetést, mely felrúg minden nemzetközi egyezményt is, stb... Ebben hatalmas támogatóik a különböző népes amerikai cionista keresztény szekták is.


Mi lehet az oka, hogy ezen szekták kialakultak, illetve ilyen nézeteket vallanak? Sőt tagjaik odáig mennek, mint ezen a fórumon is látható, hogy mindenkit, aki nem osztja cionista nézeteiket, antiszemitának, vagy "antijudaistának" bélyegeznek meg. Pedig ilyenről szó sincs a legtöbb esetben. Sőt például Netanjáhú szélsőjobboldali politikáját számtalan zsidó ember is elítéli, éljen akár Izraelben, vagy a világ bármely részén.máj. 1. 17:04
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
34%
Mert Isten nem vetette el Israelt.( mégha a kereszténység másként látja is ). Vissza fogja emelni a középpontba őket.
máj. 1. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 MBbpg ***** válasza:
27%

"Mi lehet az oka, hogy ezen szekták kialakultak, illetve ilyen nézeteket vallanak?"

Izrael nincs elvetve Isten szeme elől. Most az Egyházé ugyan a fő szerep, de a Biblia alapján Isten Izraelt is helyreállítja. Amikor Izrael állama létrejött, azt sokan vélhetően ennek a helyreállítás kezdetének vették, az eredeti kérdésedre talán ez adja meg a választ.

Ami még valószínűleg szerepet játszik, az az az ígéret, hogy áldott, aki Izraelt áldja, és átkozott, aki átkozza. Ennek a felismerése adhatott még lendületet a cionizmusnak.

Ettől függetlenül Izrael nem tökéletes - ezért van szükség a helyreállításra, ezért kell imádkozni érte (félreértés ne essék, nekünk magyaroknak a fő prioritás értelemszerűen a hazánk, azonban Izrael Isten kiválasztott népe, tehát elfeledkezni nem feledkezhetünk el róluk sem)

máj. 1. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
Miért lett törölve a válaszom? nem bántottam senkit.
máj. 1. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
38%
Szerintem kérdező te neked nincs fogalmad a szekta szó jelentéséről.
máj. 1. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
37%

Bennem más kérdések vannak ezzel kapcsolatban. Például hogy lehet egy keresztény Izrael ellenes? Adva van egy zsidó alapokon álló vallás, mint a kereszténység. Van egy Istene, és egy Szent könyve. Ebben a könyvben az Isten a zsidó népnek adja Izrael földjét, többször kijelenti, próféták által, sőt az Isten maga megújítja kijelentéseit Jézus által, aki ismét bizonyságot tesz erről az Isteni akaratról.

Majd 2000 év múlva ennek a személynek a követői kétségbe vonják mindezt, hogyan lehetséges ez?


Másrészt hol és mikor szakadtak el a történelmi egyházak követői attól, hogy Isten a zsidóknak adta Izraelt, így hát a zsidóknak joguk van ott élni? Mert ezt jelenti a cinonizmus, a többit meg antiszemiták akasztgatták rá.

Ezt meg is válaszolom, a huszadik században amikor is az úgynevezett keresztény demokrata pártok elkezdtek jobboldal felé tolódni, és kikenyszeritették, meg átformálták a számukra zavaró tételeket a fősodratú keresztény világképből.


Ja és még valami a szektákkal kapcsolatban. Ha ezerszer leírod, hogy háp-háp attól még nem leszel kacsa. Ugyanígy ha ezerszer leírod, hogy szekta nem lesznek szektások olyanok akik nem voltak szektások.

máj. 1. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 A kérdező kommentje:

#1

"Mert Isten nem vetette el Israelt.( mégha a kereszténység másként látja is ). Vissza fogja emelni a középpontba őket."

Isten valóban nem vet el senkit sem, minden teremtményét egyformán szereti. Így nincs Isten számára egy-egy olyan nép se, akit a többi fölé emelt volna, se az "árja németeket", se a zsidókat, se senkit. Én messzemenően elutasítom ezt a rasszista nézetet, amit képviselsz.


#2

"azonban Izrael Isten kiválasztott népe, tehát elfeledkezni nem feledkezhetünk el róluk sem"

Valóban, Isten kiválasztotta őket, hogy tőlük származzon a Megváltó, ez 2000 éve beteljesedett, a kiválasztottság ezzel véget is ért.


De értem, amire célzol talán, hogy ez egyfajta történelmi beteljesedés ezen szekták számára, akik a világvége jeleit látják benne.


"Szerintem kérdező te neked nincs fogalmad a szekta szó jelentéséről."

Tegnap megnézem az MTA szótárban, szóval tudom mit jelent. Javalom neked is, hogy olvasd el egy ilyenben.


#5

"Például hogy lehet egy keresztény Izrael ellenes?"

Egy keresztény nem lehet Izrael ellenes, ahogy nem lehet Palesztina ellenes sem. Viszont egy keresztény is bírálhatja Izrael jelenlegi szélsőjobboldali vezetését, akik nemzetközi egyezményeket rúgnak fel, erőszakos betelepítéseket végeznek, konfliktusok csillapítása helyett újabb konfliktusokat generálnak.


"sőt az Isten maga megújítja kijelentéseit Jézus által, aki ismét bizonyságot tesz erről az Isteni akaratról"

Ezt idéznéd a Bibliából?


Egyébként amit Isten ad, el is vehet. Valószínűleg nem véletlenül engedte, hogy a földig rombolják a templomot.


"így hát a zsidóknak joguk van ott élni"

Sose firtattam, hogy ne lenne joguk ott élni. Szerintem minden embernek lehessen ott élni, ahol szeretne. Ha pedig mások is élnek ott, azokkal igyekezzen jó viszonyban együtt élni.


"Ugyanígy ha ezerszer leírod, hogy szekta nem lesznek szektások olyanok akik nem voltak szektások."

Láthatóan nem vagy túl tájékozott keresztény témakörben, elég jól behatárolható, hogy mit jelent a szekta fogalma, az említett felekezetek márpedig azok.

máj. 1. 20:13
 7/18 anonim ***** válasza:
43%

A kérdéssel az a baj, hogy a cionista és a szekta szavakat megbélyegző szitokszavakként használva akar megbélyegezni bibliai keresztény közösségeket.


Ez a magatartás a történelmi keresztény irányzatokra jellemző, lásd Hegedűs Lóránt kirohanásai.

máj. 1. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
39%

Isten nem vetette el Izraelt, hanem helyreállítja őket. Ez a Bibliából és Izrael történelméből is látható.


Továbbá Isten szereti a népével, Izraellel baráti viszonyt ápoló keresztény közösségeket is.

Nem igaz az ún. helyettesítési teológia, a keresztény egyház, különösen a római katolicizmus nem lépett teljesen a zsidóság helyébe. Részben ez igaz az igazi kereszténységre, azzal a kitétellel, hogy ne kevélykedjenek, mert egyrészt ők lettek beoltva a szelíd olajfába, másrészt a kitöretett olajfaág, Izrael vissza fog kerülni a kegyelem állapotába.

máj. 1. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
Továbbá Isten NEM szereti a történelmi egyházak és más vallások felé történő áskálódásokat.
máj. 1. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
0%

Az antiszemitizmus az ún. történelmi egyházakban sajnos jelen van.


Ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész mondatai:


Hegedűs Lóránt a tatár, török pusztításról, a Habsburg uralomról ír, majd ezt a következtetést vonja le: "de még ezt is kivédte volna a keresztyén magyar állam, ha nem jön a kiegyezéses önfeladás következtében a galíciai jöttmentek hada, kik megtestesült óemberként rágják és rágják szét a romjaiban, a hősök csontjain mégis, csak azért is, mindig, újra meg újra feltámadásra képes hont" Hát halld meg magyar az ezredik keresztyén állami év ezer év ősi jussán és jogfolytonosságán alapuló, egyetlen életre vezető üzenetét: Rekeszd ki őket! Mert ha te nem teszed meg, ők teszik meg veled!"

máj. 1. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!