Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az alábbi igeszakas...

Mit jelent az alábbi igeszakasz és milyen módon lehet megcselekedni napjainkban? Anyagiakról szól itt Jézus? Pénzről?

Figyelt kérdés
Máté 25,27 El kellett volna tehát helyezned az én pénzemet a pénzváltóknál; és én, megjövén, nyereséggel kaptam volna meg a magamét.

máj. 22. 21:05
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem. Ebben a példázatban szerintem a pénz Isten ajándékának felel meg, a király Isten, akik meg a pénzt kapták azok a hívők. Aki Isten ajándékából sokat kihozott, azt megjutalmazza Isten, aki nem csinált vele semmit azt pedig megbünteti.
máj. 22. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
64%

Nem,

A pénz csak ebben a világban fizető eszköz, jó lehet, amíg ez a rendszer van, ezt is lehet Isten céljaira kamatoztatni.

A szövegkörnyezetet megvizsgálva, itt mindenki kapott a királytól a képessége szerint, kamatoztatni való dolgot. Ami valószínű, hogy Isten céljaival, szándékával kapcsolatos teendők elvégzése. Megfigyelhető, hogy akik kereskedtek, nem a mennyiség alapján kaptak dícséretet, hanem az alapján, hogy tevékenyen kamatoztatták, amit rájuk bíztak. Egyetlen ember volt csak, aki nem foglalkozott azzal, hogy tevékenyen támogassa a király érdekeit. Ezért elmulasztotta, hogy a király további megbízatást adjon neki, ezért nem tudta felhasználni semmire.

máj. 22. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
64%

Két féle ember tipust látunk. Az első kettő akik hűségesek, ezért amig a király távol van, nem hagyják veszni az érdekeit. A király az alapján oszt feladatot, vagy kamatozni valót, ahogyan látta ki milyen teherbirású.

Egyetlen ember tipus volt, aki nem kapott sok teendőt, vagy dolgot, még sem érezte magáénak, hogy támogassa a királyt. Inkább a saját érdekeivel volt elfoglalva. Ideje, és lehetősége pedig nem volt mással foglalkozni.

Hogyan bizzon meg ilyen emberben a király? Semmire kellő, érdektelen, használhatatlan.

máj. 22. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

A pénz a tehetségre, testi adottságokra utal.

Aki él a tehetségével (helyezi a pénzt) hasznos dolgokat teremt és jól kereskedik (a pénzváltóknál) az a világot (királyt) előre lendíti (gazdagítja).

Aki nem él a lehetőséggel, tehetségével annak értelmetlen az élete. Semmire sem jut és a világnak is csak a terhére van.

máj. 22. 23:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Kiragadtál egy mondatot Jézus egy nagyon hosszú, de jól felépített prédikációjából. Jó tisztában lenni a nagy képpel is, és nem a részleteknél leragadni, mindig jó megvizsgálni a szövegkörnyezetet.

Jézus a Máté 24 legelején elmondja a tanítványainak, hogy a jeruzsálami templom teljesen el fog pusztulni. Ők megkérdezik, mikor lesz ez, és mi lesz a jele ennek, továbbá a mi lesz a jele a világ végének.

Jézus a Mt 24:4-44-ben a prófétai, szimbolikus nyelvezet eszközeivel megjövendöli a templom lerombolásának körülményeit, és hogy milyen dolgok lesznek, amik nem ennek az előjelei, viszont mik lesznek, amik ennek az előjelei, hogy a jeruzsálemi tanítványok fel legyenek készülve, és el tudjanak menekülni. Aztán a Mt 24:45-25:46-ben rátér a tanítványok második kérdésére, a világ végére. De a világ végéről semmiféle jelet nem mond nekik, hanem csak figyelmeztető példázatokat mond.

Mt 24:45-51: A hű és a gonosz szolga. Figyelmeztető üzenet azoknak a tanítványoknak, akik abban bíznak, hogy a világ vége még messze van, és ráérnek. Fő mondanivaló: Legyünk készek építeni és szolgálni a testvéreinket folyamatosan, nem pedig elhanyagolni, rombolni (pl. megítélni, kritizálni) őket, vagy henyélni arra számítva, hogy még bőven van időnk megváltozni, mert a világ vége bármikor váratlanul eljöhet. Isten megjutalmazza a hű, de megítéli a hűtlen szolgáit.

Mt 25:1-13: Az okos és balga szüzek példázata ("a tíz szűz"). Figyelmeztető üzenet azoknak a tanítványoknak, akik abban bíznak, hogy a világ vége már közel van, vagy kiszámíthatóan jön el. Fő mondanivaló: legyenek lelki-szellemi tartalékaink, erősítsük a hitünket és reménységünket, hogy kitartóbb legyen, rendezkedjünk be hosszú távra, mert lehet, hogy a világ vége sokkal később jön, mint szeretnénk vagy várnánk. Szinte minden ember hajlamos, legalább időnként, hogy túlbecsülje a tudását a jövőről. A legjobb elképzelés a jövőről, ha egy tágabb lehetőség-skálát feltételezel, mint amit elsőre gondolnál. (Pl. mit gondolsz most a koronavírus járvány meddig fog még tartani?) Ha valamiről nincs biztos tudásunk, és a tévedés végzetes lehet, biztosítsunk túl a negatív lehetőségre! Persze egy óvatos, körültekintő módon, és ne egy paranoiás módon.

Ekkor jön a Mt 25:14-30 (amiből kérdeztél): A pénzeszacskók példázata ("a tálentumok"). Figyelmeztető üzenet azoknak a tanítványoknak, akik "biztonsági játékra" akarnak menni. Fő mondanivaló: az utolsó napon el kell számolnunk az Istentől "csak használatra kapott" életünk értékeivel (ebbe majdnem minden belefér, pl. tehetségek kiaknázása, értelmi-érzelmi képességek fejlesztése, kapcsolataink mélyítése, az örömhír terjesztése stb. stb.). Úgy kell elszámolnunk, mint egy menedzsernek, hogy a rá bízott pénzt gyarapította-e. Az életünk értékének gyarapításához kockázatokat (felelős, nem felelőtlen kockázatokat) kell vállalni. Félelemből, biztonsági játékkal nem fogunk bejutni a mennyországba, de egy hitteli, bizakodó, bátor, kezdeményező hozzáállásal igen. Erről a példabeszédről van egy nagyon jó prédikáció itt, ajánlom meghallgatni bárkinek, aki küzd a félénkségével, félszegségével: [link]

Mt 25:31-46: Juhok és kecskék példázata ("az utolsó ítéletről"). Figyelmeztető üzenet azoknak, akik nem törődnek a szívük állapotával. Fő mondanivaló: az odaadó szeretet képessége szükséges a mennyországba jutáshoz, és az ilyen szeretet főleg a szenvedőkhöz, segítségre szorulókhoz, nélkülözőkhöz, kirekesztettekhez, gyámolatlanokhoz való támogató hozzállásból, a velük való törődésből mérhető le. Aki hagyja, hogy megkövéredjen, érzéketlenné váljon a szíve, az nem üdvözülhet.

Persze a "világ vége" számunkra személyes szinten akkor jön el, amikor meghalunk (kivéve persze, ha esetleg előbb jön vissza Jézus).

Remélem ez alapján ösztönzést kaptál, hogy magad is egyben elolvasd a Máté 24-25. fejezeteket (ugyanis ez Jézus egy egyben elmonodott válasza, egy összefüggő prédikációja), és leellenőrizd, hogy tényleg az van-e benne, amit itt írtam, mert mindenki tévedhet.

üdv Stefán

máj. 23. 01:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 KZitus ***** válasza:
64%

Szia

Valóban félreérthető, vagy nem érthető miről beszélt Krisztus így egyetlen mondatot kiemelve a 25-ös fejezetből. Az egész fejezetben arról beszél Krisztus, kik öröklik, illetve kik mehetnek be a királyságába.

Ugye így kezdi:"Akkor hasonlatos lesz a mennyeknek országa...", a 14-es versben folytatja: "Mert éppen úgy lesz ez, mint..." folytatja egy másik példázattal, majd elmondja a tanítványainak hogyan bántak a szolgák a rájuk bízott javakkal. Mit bízott Krisztus a "szolgára", vagyis a tanítványaira? nem anyagi, inkább a szellemi kincseit, a tanításait, amit az apostolik kamatoztattak is, hiszen pünkösd után nagyon sokan keresztelkedtek meg, és váltak tanítványokká, Krisztus "szellemi" kincseivé.

Az általad idézett versből az derül ki, nem minden szolgája bánt jól Krisztus vagyonával, vagyis "szellemi kincseivel" Elmondta azt is, mi lesz az ilyen emberek sorsa.

máj. 23. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!