Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érdekelne, hogy, aki kilépett...

Érdekelne, hogy, aki kilépett az adventista egyházból az miért tette?

Figyelt kérdés
Megismertem egy-két adventista családot és szemlátomást nagyon tisztességes életet élnek. Szépen nevelik a gyerekeiket. Nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, segítik egymást és egészségesen esznek. Ez a felfogás közel áll hozzám. Csak egyet nem értek, amikor ezt megosztom nem adventistákkal, mindenki szektáról beszél, meg hogy fanatikus szabályok vannak. Olyat is hallottam, hogy a zsidó vallást utánozzák. Tanácstalan vagyok, mert nagyon szimpatikus emberek ezeket a mendemondákat leszámítva.

jún. 27. 18:21
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
70%

Ugyanezt megteszik a hinduk és buddhisták is, nemde? Tehát a keresztény mérce nem teljesen itt van. Krisztus követése két részből áll, hitbéli és tettleges követésből is. Az adventistáknak van néhány olyan tana, ami nem elfogadott a keresztények körében. Ráadásul a vallásalapítókat is lehet akár hamis prófétáknak nevezni a Szentírás alapján.


"Olyat is hallottam, hogy a zsidó vallást utánozzák."

Valamilyen szinten igen, ezért is nevezik őket szombatistáknak is. Ők a "törvény alatt" élnek, holott az apostolok a törvény alóli szabadságról beszéltek pont.

jún. 27. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/42 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, igen a Buddhizmus is szimpatikus. A kérdést azért tettem fel, mert szeretném olyan emberek véleményét hallani, akik elgagyták a vallást. Félek, nehogy egy szektába keveredjek, mert már majdnem elcsábítottak. Inkább visszaléptem, lehet jól tettem.
jún. 27. 18:44
 3/42 anonim ***** válasza:
52%
Mi a problémád a történelmi felekezetekkel, mint a katolikus, ortodox, evangélikus, református? Nagy valószínűséggel egyiknek tagja is vagy, mert elég sokakat keresztelnek meg, még ha később sokan nem is követik a hitet.
jún. 27. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/42 anonim ***** válasza:
80%
Nem voltam soha adventista, de volt hozzájuk közöm. Embere válogatja és az adventizmus ága. Van, ahol azt tanítják, persze nem a kívülállóknak (mielőtt Péter ismét meghazudtolna, közlöm, hogy Zugligetről van szó), hogy aki nem tart szombatot nem üdvözül. Ez azért elég beteg tanítás és ez csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg nem biblikus tanításuk van még, hála a kamuprófétanőjüknek. De vannak nem ennyire elvetemült adventisták, viszont azt tudnod kell, hogy csak az adventista, aki szerint a vasárnap tartása bűn és makacsul ragaszkodnak a szombathoz. Amolyan nap-imádók.
jún. 27. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/42 anonim ***** válasza:
25%

Szia,

Én 20 évesen ismertem meg az adventistákat és közel 30 éve járok adventista közösségbe. Előtte református voltam és teológiára készültem.

Az adventisták nem szekta, hanem egy minden szempontból elismert keresztény felekezet. A mi teológusaink Magyarországon nagyon nagy tiszteletnek örvendenek, részt vettünk a Biblia fordításában és rendszeresen kapunk felkérést előadásokra más történelmi felekezetek részéről is. Néhány ismert teológus: dr. Reisinger János, dr. Tokics Imre, dr. Szigeti Jenő.


Üdv. Péter

jún. 27. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/42 anonim ***** válasza:
40%

Szia,


Az adventizmuson belül is van jó és rossz is. Vannak igazi keresztények és vannak világi tagok is. A gyümölcseikről fogod őket megismerni! Természetesen az pozitív ha azok akiket megismertél nem isznak alkoholt, nem dohányoznak segítik egymást és egészségesen esznek. Persze kereszténynek lenni azért ennél sokkal többet jelent de mindenesetre ez egy jó alap. Persze azt sem kell gondolnod, hogy az adventistáknál amiket felsoroltál azokat mindenki így be is tartja mert nem így van, sajnos. Ha az adventista tanítást megismered az biztosan a javadra fog válni! Azután tudod majd eldönteni hogy az fanatizmus (mint ahogy mások állítják) vagy valóban összhangban van a Szentírással! Részemről bátorítalak erre!


Üdv: Gábor

jún. 27. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/42 anonim ***** válasza:
77%

Volt egy nagyon jó oldal, amelyik bemutatta az adventista egyház ferdeségeit, hamis tanításait, stb. Sajnos úgy látom, hogy már nem elérhető, viszont web archive oldalakon rá tudsz keresni: adventizmuskutatas.hu volt az oldal neve. Például itt:


[link] [link]

jún. 27. 23:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/42 Theophilus ***** válasza:
73%

Krisztus megismerése az adventista tanítás által lehetetlen...

Szekta, akik nem az evangéliumot tanítják, bár az evangélium (és az Ószövetség) idézeteit használják fel, tudatlanul ugyan, de tévtanításra...

Aki viszonylag összetartó barátságos közösséget akar találni azoknak jó lehet az adventizmus de aki Krisztust szeretné megismerni és Krisztussal szeretne közösségben lenni az messzire kerülje el őket!!!!!!!

jún. 27. 23:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/42 A kérdező kommentje:

Ezt találtam. Eléggé elszomorító.


Adventisták...(Avagy a Hetedik Nap Adventistái) Egy amerikai bíró, William Miller a múlt század elején számításokat próbált végezni a végítélet idõpontjára, s azt 1844. március 21-ére helyezte. Számítása nem vált be, de sajátos, végidõt váró közösséget sikerült kialakítania. Gondolatait a White házaspár (James és Ellen Gould White) szõtte tovább. Valójában õk a szekta alapítói, amely 1863-ban vette fel az adventista nevet (az adventus Domini, Úrjövet latin szóból). A jövendölés további módosításával a szekta hatalmas táborra tett szert. Életszabályaikhoz tartozik, hogy vallási életük középpontjába a szombat került (vö. A Hetedik Nap Adventistái). A szombat számukra nemcsak az Úr napja, de a bibliaolvasás napja is. Nagy hangsúlyt kap náluk a beteglátogatás, az ifjúsági, az oktató és a szociális-karitatív munka. Igen sok aszkétikus elõírásuk van: nemcsak az alkohol és a dohányzás, de a disznóhús is tilos számukra, vegetariánus koszt ajánlott, ennek érdekében vendéglõket tartanak fenn. Lemondanak

minden fényûzésrõl, ékszerrõl, szórakozásról. Anyagi forrásuk a tized, erre minden tag szigorúan kötelezve van.

Mit tartanak Jézusról? Isten-eszméjük és Jézus Krisztusról adott tanításuk az Egyházak Világtanácsa elveinek megfelelõ. Külön is hangsúlyozzák, hogy a megváltást Krisztus valósította meg, teljesen ingyenes ajándék számunkra.

Hogyan fogadják a Szentírást? A reformáció egyházaihoz hasonlóan a Szentírást tekintik a hit egyedüli mércéjének (sola Scriptura), ugyanakkor a biblia értelmezésében E.G. White asszony gondolatait tekintik irányadónak, aki a következõ, "Istentõl kapott" felhatalmazásra hivatkozik: "Aki elveti azokat a tanúságokat, amelyeket neked adtam, nem téged, hanem engem, a te Uradat veti meg" (Thstimonies of the Church, 5. kötet, 668. o.). Kiindulópont juk az Ószövetség, épp ennek jele a szombatos jelleg.

Mennyiben keresztények? Elfogadják a Szentháromság nevére történõ keresztséget, így keresztényeknek tekinthetõk, de az "evangéliumi szabadegyházak" vagy "szabadkeresztények" más csoportjaihoz hasonlóan csak a 16. életév után, alámerítkezéssel keresztelkednek. A szektától való elpártolás és visszatérés esetén a keresztséget megismétlik.Ez másszóval annyit jelent, hogy nem az isteni kegyelemtõl függõ, tárgyi ténynek, hanem az ember döntésétõl függõ, alanyi mozzanatnak tekintik a kegyelmi állapotot. A szekta - más keresztény jellegû szektákhoz hasonlóan legfõbb ellenfelének éppen a Katolikus Egyházat tekinti. A Jehowa Tanúihoz hasonlóan "Babilonnak" nevezi, amely "lebukott", a Jelenések könyve értelmében. A Jel. 14,9-ben szereplõ "vadállat" szerintük a pápaság, mivel a vasárnap ünneplését elõírta. Akik szombat helyett a vasárnapot ünneplik, azok a "vadállat jelét" hordják, tagjaiknak tehát meg kell szabadulniuk a vadállat jelétõl.

Közösségüket egyházként (sõt Krisztus igaz egyházaként) értelmezik, melynek küldetése, hogy teljesítse mindazt, ami a Jel.14,6-11-ben szerepel. Úgy vélik ti., Miller fellépése jelenti az elsõ angyal szózatát, s ezzel kezdõdött el a végítélet hosszúra nyúlt folyamata.

Szervezetük szorosan kiépített. Közösségeik élén bizottság áll, annak élén a "legöregebb" (vö. a presbiter, áldozópap a Katolikus Egyházban), aki adventista szabályok szerint történt "felszentelés" után vezeti a keresztség és a szent lakoma szertartását. Ami utóbbit illeti, kovásztalan kenyérrel és szõlõlével mutatják be, s úgy tekintik, mint Krisztus haláláról és feltámadásáról való megemlékezést, bûneik bocsánatára. A lakomához - az utolsó vacsorához híven - lábmosás is kapcsolódik. Kifejezetten az üdvösség, Krisztus második eljövetele jelenti a szekta központi tanítását. Miller Dániel 8,14-et vette alapul: ,,2300 éjjel és nappal telik el, míg a templom megtisztul". Napok helyett éveket vett, kiindulópontnak pedig az új templom építését választotta (Kr. e. 457.). Ezzel a szektás bibliaértelmezés sajátos tipusát teremtette meg: kisértetiesen hasonló megoldást alkalmaznak a Jehowa Tanúi és mások. Az 1844-es csalódást utódai úgy próbálták feloldani, hogy White kijelentette: Miller számításai csak az Úr Jézus mennyei életére érvényesek: az adott idõpontban lépett be a Szentek Szentjébe, hogy befejezze a kiengesztelést, s ezzel a vizsgáló bíróság elkezdte munkáját, melynek lényege, hogy az elsõ embertõl kezdve a ma élõkig mindenkirõl összegyüjtenek minden adatot, ezeket könyv- be foglalják és Isten jelenlétében átvizsgálják. White-ék szerint Krisztus ténylegesen csak akkor jelenik majd meg, amikor ez a vizsgálat befejezõdik, s akkor 1000 éves uralma folyamán végrehajtja az ítéletet. Ami az örökélet tartalmát illeti, az adventisták elvetik a lélek halhatatlanságát, a halált elalvásnak, elszenderésnek tekintik, ami után a végítélet, azután pedig nem földi paradicsom következik (vö. jehovisták), hanem új ég és új föld.

Ami a vég idõ idõpontját illeti, az efféle számítgatásoknak legfõbb gyöngéje - épp a Szentírás alapján -, hogy elfeledkeznek az Úr Jézus tanításáról: "Azt a napot és azt az órát... a Fiú sem ismeri" (Mt 24,36). Világos dolog: Krisztusnak nem állt szándékában gúzsba kötni az emberi alkotókedvet a végidõ idópontjának közlésével, amely mintegy Damoklész kardjaként lebegne fölöttünk.

Akárcsak Jehowa tanúi számításai esetében, itt is logikátlan: miért éppen valamilyen ószövetségi esemény alapján kellene kiszámolni Krisztus második eljövetelének idõpontját. Millerék szabályos számzsonglõrködést hajtanak végre, kényükre-kedvükre bánnak a bibliai jövendölésekkel, aminek egyetlen célja, hogy saját korukhoz jussanak el. Mindenesetre, az élet nem igazolta számítgatásaikat. Természetesen, a White által emlegetett "vizsgálatról" sem tud maga a Szentírás sem, nem beszélve arról, hogy a "szíveket és veséket vizsgáló", mindenható Istennek nincs szüksége vizsgálóbizottságra, mint ahogy idõre sem a lelkek "átvilágítására".

Az ezeréves birodalom emlegetése egyáltaján nem új dolog, a kiliaszták, az ezeréves birodalmat várók Kr. u. 1000 körül már ugyanígy várták Krisztus visszatérését. Tudnunk kell azonban, hogy az ezeréves birodalom a Jelenések könyvében nem konkrét idõszak, hanem olyan "kerek egész", mégis "igen nagy" szám, amely éppen az egyház történelmének hosszú, mégsem végnélküli, hanem Isten által pontosan körülhatárolt idejére utal.

Ami a vasárnap eltörlését és a szombat elõtérbe helyezését illeti, már az õsegyház is a "hét elsõ napján" (ApCsel 20, 7), a feltámadásra emlékeztetõ vasárnapokon gyûlt össze.Úgy látszik e tekintetben már nem érvényes a bibliához való ragaszkodás. Egyszerûen nem igaz, hogy még nem történt semmi és csak várakoznunk kell. Krisztus földi életével, halálával és feltámadásával már elkezdõdött számunkra a "végidõ", a kegyelmi életben megtapasztalhatjuk Krisztus jelenlétét. Igaz, mûvének végsõ kiteljesedése még várat magára.

Logikátlan, hogy akik annyira emlegetik, hogy "bibliásak", éppen az úrvacsora kérdésében eltérnek a hagyományos kereszténység szertartásától (szõlõlé a lakomán).

Leginkább azzal keltenek ellenszenvet, hogy annyi be nem vált jóslat után kitartanak kiindulópontjuk mellett. A világon mintegy 4,5 millióan, Magyarországon mintegy ötezren vannak. Rádióban, könyvekben terjesztik sajátos bibliaértelmezésüket. Saját folyóirataik vannak, elõadásokat és kurzusokat szerveznek. Munkájukat gyakran bizonyos titkolózás kíséri: biblia-kiadásaik a szövegbõl magából nem ismerhetõk fel, az életet és az egészséget védelmezõ irataik és rendezvényeik nem mindig árulják el, milyen szervezet is áll a háttérben.

jún. 28. 00:44
 10/42 anonim ***** válasza:
37%

Kedves Kérdező,

Ez egy nagyon régi írás, mi adventisták ugyanis több mint 20 millióan vagyunk világszerte.

Ezek a vádak sem igazak - ahogyan írtam korábban - egyetlen felekezet sem tekinti szektának az adventistákat, éppen ellenkezőleg, testvérként és munkatársként tekintenek ránk, akár a reformátusok, akár az evangélikusok. A Jehova tanúival bármiféle összehasonlítás korszerűtlen és szakszerűtlen teológiai értelemben.

Üdv. Péter

jún. 28. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!