Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érdekelne, hogy, aki kilépett...

Érdekelne, hogy, aki kilépett az adventista egyházból az miért tette?

Figyelt kérdés
Megismertem egy-két adventista családot és szemlátomást nagyon tisztességes életet élnek. Szépen nevelik a gyerekeiket. Nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, segítik egymást és egészségesen esznek. Ez a felfogás közel áll hozzám. Csak egyet nem értek, amikor ezt megosztom nem adventistákkal, mindenki szektáról beszél, meg hogy fanatikus szabályok vannak. Olyat is hallottam, hogy a zsidó vallást utánozzák. Tanácstalan vagyok, mert nagyon szimpatikus emberek ezeket a mendemondákat leszámítva.

jún. 27. 18:21
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:
40%

Mi az oka annak, hogy a Bibliát mesekönyvnek tartod ma pedig korábban nem így gondoltad?


Üdv: Gábor

júl. 13. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 52/56 anonim ***** válasza:
76%

#50

Talán pont ez a legnagyobb baja a szektáknak, hogy végsősoron a kiábrándulás nem csak az adott szektától visz el, ami rendkívül jó dolog lenne, hanem magától Istentől is eltávolít, ez pedig végtelenül rossz.

júl. 13. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 53/56 anonim ***** válasza:
33%

52


"Talán pont ez a legnagyobb baja a szektáknak, hogy végsősoron a kiábrándulás nem csak az adott szektától visz el, ami rendkívül jó dolog lenne, hanem magától Istentől is eltávolít, ez pedig végtelenül rossz."


Minden egyházban vannak visszaélések bármelyiket is néznénk! Ha valaki a személyes hitét nem Krisztustól hanem az egyházaktól teszi függővé máris hibát követett el! Én egy nagy egyház tagja voltam korábban és halottam ahogy a református templom kapujában még akkoriban a Dallas-t beszélték meg a hívek az istentisztelet után de mégsem ez miatt hagytam ott az egyházamat! Kezdetben egyébként a kereszténységet is szektának mondták. De az téged még biztosan nem ment meg az ítélettől, hogy azt hiszed hogy te egy nem "szektás egyház" tagja vagy! Amúgy csak a buta emberek szokták megbélyegezni a másikat az okosok más formában kommunikálnak!


Üdv: Gábor

júl. 13. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 54/56 anonim ***** válasza:
64%

#51, #53


"Ha valaki a személyes hitét nem Krisztustól hanem az egyházaktól teszi függővé máris hibát követett el"


Milliószor hallottam már ezt az adventistáktól, csakhogy ez az ő szájukból eléggé ellentmondásos. Ha szó szerint vennénk, amit ők mondanak, akkor eleve nem is kellene hozzájuk járni, hiszen bárki megtehetné, hogy a Bibliát otthon olvassa, meg imádkozik. Az adventisták azonban nem hisznek ebben, mert az ő teológiájukban a felekezetüknek nagy szerepe van. Véleményük szerint ők Isten maradék egyháza, választott népe, akinek isteni küldetése van, és kiemelkedő jelentőségük van az eszkatologikus nézeteikben az utolsó napokban. Ők abban hisznek, hogy az hetednapi adventista egyházat fogja megtartani egyedül, ők Noé bárkája. Szóval ők igenis a gyülekezetbe járást ösztönzik, annyi különbséggel, hogy azt mondják, hogy nem azt kell nézni, hogy ki mit csinál.


A h.n. adventista teológia erősen egyházközpontú, úgy tűnik, hogy tényleg elvárják hogy az ember akkor is a gyülekezetbe járjon, ha egy rakás idióta van ot. Pedig valahol ők is tudják, hogy nincsenek rendben a dolgok, hiszen egyfolytában azt prédikálják, hogy "laodíceai" (ami helyesen "laodíkaei" lenne) állapotban vannak.


"De az téged még biztosan nem ment meg az ítélettől, hogy azt hiszed hogy te egy nem "szektás egyház" tagja vagy!"


Az adventista eszkatológiában meg az következik, hogy egy tisztességes, vasárnaponként katolikus templomba járó ember sem menekül meg az Isten haragjától, ha nem fogadja el a "hármas angyali üzenetet", amiből az első üzenet a szombat. Ami ugye szerintetek az Isten pecsétje lesz, szemben a vasárnappal, amiről ti úgy gondoljátok, hogy a fenevad bélyege lesz. Te miről beszélsz akkor? Végső soron a megmenekülés a te hited szerint az, ha valaki az adventista teológiát elfogadja majd az utolsó napokban. Hol is van akkor itt Krisztusban való hit? És csodálkoztok, ha valaki menekül ettől a kirekesztő teológiától.


"Mi az oka annak, hogy a Bibliát mesekönyvnek tartod ma pedig korábban nem így gondoltad?"


Keresztény fundamentalista voltam - amilyen maga az adventizmus is - szóval akkor, szóval másként tekintettem a Bibliára. Az a könyv tele van meseszerű elemekkel, amelyek közül némelyeket már az értelmesebb hívők is csak szimbolikusan értelmeznek. Pl. az ősatyák kora. Az adventizmus tényleg elhiszi, hogy több száz évig éltek, és bizonygatják, hogy ez mitől lehetett, noha nyilvánvaló, hogy az emberiség történelme során sosem éltek addig az emberek. Talán Szigeti Jenő az, aki nem veszi szó szerint az 1Mózes 1-11-et, az persze más kérdés, hogy miként egyezteti ezt így össze az adventizmus prófétájának, Ellen G. Wite-nak az írásaival, aki szó szerint vette, és 6000 évesnek gondolta a történelmet, ami egyértelműen hiba.

júl. 14. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 55/56 anonim ***** válasza:
69%

#52


"Talán pont ez a legnagyobb baja a szektáknak, hogy végsősoron a kiábrándulás nem csak az adott szektától visz el, ami rendkívül jó dolog lenne, hanem magától Istentől is eltávolít, ez pedig végtelenül rossz."


Nos, mivel az adventista korszak után jött az ateizmus nálam, így kétségtelen, hogy szerepe van benne. Hozzáteszem viszont, hogy az ateizmust megalapozottnak tartom, ami már független az adventizmustól.

júl. 14. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 56/56 anonim ***** válasza:
61%

"De az téged még biztosan nem ment meg az ítélettől, hogy azt hiszed hogy te egy nem "szektás egyház" tagja vagy!"

Ez így van, önmagában nem ment meg. Viszont egy szektában sokkal nagyobb esély van arra, hogy Istentől eltávolodjak, akár véglegesen is. Gyakran az ezekben a felekezetekben lévő hívek hite olyan, mint a kövek közé hullott mag. Amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen megy is. Sőt maguk ezen szekták is olyanok, hirtelen alakultak valamikor a 19-20. században és idővel elenyésznek, hiszen nem Istentől vannak. Hamis próféták (ez az adventizmusra különösen igaz) és tévtanítók ócska kreálmányai. Ráadásul mind egy kaptafára épül, hiába különböznek annyira hitelvekben, lásd pl adventisták, jehovások, hitgyülisek. Mennyire különböznek, s még is teljesen egyformák.

júl. 14. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!