A református lelkipásztorok kitől kapják a "fizetésüket" a lelkipásztori szolgálatukért?
Most, hogy ismét online térbe került az istentisztelet, a befolyó perselypénz is kevesebb lesz. Ezt sajnos a tavaszi tapasztalatok alapján tudom. A lelkipásztorok "fizetése" függ a befolyó perselypénz összegétől?
Ezt azért kérdezem, mert a mi lelkipásztorunk ez idő alatt is megtesz minden tőle telhetőt. Így nem volna fair, ha annak ellenére kevesebb lenne a szolgálatáért kapott "fizetése".

válasza:

válasza:A Vatikánnak is lehetne online perselye...
Szerintem az emberek szívesebben adakoznak, ha a perselybe kell dobniuk pénzt, mint utalgatni. Én egyszer azért nem adakoztam, mert úgy éreztem már magam, mint egy kifaggatáson, vagy átvilágításon. Hol lakom és a többi baromság...

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Szerintem amúgy az egyházak nyugodtan nyúlhatnának a Patreon, Kickstarter és hasonló formátumokhoz.
Például építenénk egy templomot, ennyi pénzre lenne szükségünk, de ha még összeszedünk emellett plusz amannyit, akkor lesz szép ólomüveg ablak is stb. Vagy támogasd Patreonon a kórust, és akkor többen lehetünk a kórusban, vagy többször lehetnek a misén/istentiszteleten
Most lehet, hogy ez hülyeség, de ez jutott
eszembe :D

válasza:Szerintem is ez lenne a normális: mármint, hogy a híveik tartsák el őket.
Az adókból meg csak akkor kapjanak, ha pályázatot nyernek, mint más.
Semmi olyan szerepük nincs, ami kötelező lenne egy mai normális államban (mint mondjuk a rendőrség vagy a tanárok).

válasza:"Semmi olyan szerepük nincs, ami kötelező lenne"
Viszont sok iskolát és kórházat működtetnek, mégpedig tanárhiányos és orvoshiányos időkben, tehát normális, ha az állam (aminek a feladatait így elég nagy részben az egyházak vállalják át) támogatja őket.

válasza:Erre mondtam, hogy lehet pályázni.
Ha közfeladatot vállalnak, ÉS megfelelnek a feltételeknek, akkor igényelhetnek rá pénzt is.
De akkor pl. egyházi iskolában vagy kórházban nem lehet kötelező a vallás (az ott dolgozóknak sem).

válasza:"De akkor pl. egyházi iskolában vagy kórházban nem lehet kötelező a vallás"
Miért ne lehetne? Ez is az alku resze: ha csak úgy vállalják, az állam miért ne mehetne bele ebbe, ha úgy kevesebb pénzzel is beerik? Heti egy hittanora belefer a törvényes keretekbe, nem? Nem hinni muszáj, hanem részt venni bizonyos eseményeken.
Kapcsolódó kérdések:
Mind két vallás érdekel és valahogy katolikusok miséken inkább nyugdíjas nénik vannak, reformátusoknál meg tök sok fiatal.. De felmentem most egy Katolikus és egy református Facebook csoportba. Mind két csoportban feltettem egy kérdést és a katolikusoknál szintén...
Budapesti Farkasréti temetőbe, Budapesti egyházközségből. Mitől függ a díjazás, számít, hogy a (vezető) lelkipásztor vagy beosztott lelkipásztor jön? (természetesen személyesen fogjuk intézni, de előbb a temetést kell megrendelnünk, addig viszont szeretnénk itt tájékozódni)
Azt tudom, hogy a protestáns Biblia nem tartalmazza a deuterokanonikus könyveket, de valamilyen hivatalos Biblia fordítás ami preferált a protestáns felekezetek körében? A Jehova tanúi Újvilági ferdítése nem érdekel.
Valóban a katolikus egyház a papoknak nagyobb jogot adott Isten nevében mint a református egyház a lelkészeknek?
Egy református barátom mondta hogy nekik ha nincs kedved, nem érzed úgy hogy most ott legyél az Istentiszteleten akkor nem követsz el bűnt. Ez nagyon furcsa számomra mert én mint katolikus ha csak azért mert nincs kedvem misére menni, akkor bizony halálos bűnt követek el...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!