Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják, hogy ez a...

Miért mondják, hogy ez a Bibliai vers a Sátánról szól?

Figyelt kérdés

Ez a Bibliai vers egyértelműen nem a sátánról szól hanem egy ember királyról.


"Emberfia, zengj gyászéneket Tírusz királyáról, és mondd meg neki: Ezt mondja az Úr, az Isten: A tökéletesség példaképe lettél, telve bölcsességgel és tökéletes szépséggel. 13Az Édenben voltál, az Isten kertjében. Sokfajta drágakő ékesítette ruhádat: karneol, topáz, jáspis, krizolit, ónix, berill, zafír, rubin és smaragd. Csörgődobjaid és fuvoláid aranyból készültek, ez mind elkészült már a teremtésed napján."

(Ezékiel 28)


Ez a vers kiről szól? Mert sokszor felhozzák, hogy Lucifert írja le de itt nyíltan le van írva hogy Tírisz király.nov. 18. 14:44
 1/8 anonim ***** válasza:
Mert Círusz királya csak egy ember volt, ő nem volt az Édenben.
nov. 18. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
De akkor miért a királyhoz intézik ezt a szöveget? Itt valami nagyon nagy ellentmondás van
nov. 18. 15:08
 3/8 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy kettősség van benne, egyszerre szól mind2ről.

VAnnak a Bibliábban kettős próféciák is, ezért gondolom, ezt, de ez persze nem biztos.

nov. 18. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
82%

Azért mondják, mert úgy értelmezik a szöveget... Én az adventista egyházban hallottam ezt az értelemezést először.


Egyébként érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az említett szentírási szakasz szólhat-e Sátánról? Én úgy gondolom, hogy nem igazán. A tudósok szerint Ezekiel könyve a mai formában nem származhat Ezekiel prófétától. Bár gondolom, hogy a mű szövegének az alapjai mégis a prófetáig vezethető vissza, amit aztán későbbi kiegészítésekkel elláttak az idők során.


Ezekiel próféta az i.e. 6. században élt, és nem vagyok benne biztos, hogy ebben az időszakban Izrael teológiai nézeteiben ott volt a Sátán alakja. A későbbi bibliai könyvekben - pl. Jób, aminek keletkezését az i.e. 5 és i.e. 3. század közé teszik, már bizonyosan szerepel, de ott még kiforratlannak tűnik az alakja. Sátán ott egy égi ügyész, aki nem Isten ellensége, bár a gonoszságra való hajlam már megvan benne.


Figyelmbe véve ezt, én inkább azt mondanám, hogy Ezekiel 28-ban nem Sátánról van szó, hanem mitológiai elemek keverednek a Tírusz királyaról szóló dalba.

nov. 18. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 KZitus ***** válasza:
71%

Szia

Mert róla is szól.

Jehova arra ihlette prófétáját, Ezékielt, hogy leplezze le és ítélje el Tírusz királyi dinasztiáját. Ez a ’Tírusz királyához’ intézett üzenet olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyek ráillenek mind a tíruszi dinasztiára, mind pedig az eredeti árulóra, Sátánra, aki „nem állt erősen az igazságban” :Ezékiel 28:12; és a János 8:44. Sátán valamikor egy lojális szellemteremtmény volt Jehova égi fiakból álló szervezetében. Jehova Isten Ezékielen keresztül rámutat, mi volt az alapvető ok, amiért mind a tíruszi dinasztia, mind Sátán árulóvá vált.

„Édenben, Isten kertjében voltál. Mindenféle drágakő borított . . . Te vagy a felkent, oltalmazó kerub . . . Feddhetetlen voltál útjaidban megteremtésed napjától fogva, mígnem igazságtalanság találtatott benned. Kereskedelmi áruid bősége miatt erőszakkal töltötték meg belső részeidet, és te vétkezni kezdtél . . . elpusztítalak . . . ó, oltalmazó kerub! Szíved gőgös lett szépséged miatt. Tönkretetted bölcsességedet tündöklő pompád miatt” Ezékiel 28:13–17. Igen, a gőg Jehova népe elleni erőszakra indította Tírusz királyait. Tírusz rendkívül gazdaggá vált mint kereskedelmi központ, és híressé is a gyönyörű árui miatt a Ézsaiás 23:8, 9 leírása szerint. Tírusz királyai kezdtek túl sokat gondolni magukról, és kezdték elnyomni Isten népét.

Ehhez hasonlóan egykor annak a szellemteremtménynek is, akiből később Sátán lett, megvolt a bölcsessége, hogy bármilyen megbízatásnak eleget tegyen, amelyet Isten adott neki. Ahelyett, hogy hálás lett volna, ’felfuvalkodott a büszkeségtől’, és kezdte lebecsülni Isten uralkodási módszerét. Túl sokat gondolt magáról, és kezdte egyre erősebben kívánni, hogy Ádám és Éva őt imádja. Ez a gonosz kívánság megfogant és bűnt szült, a folyamatot a Jakab 1:14, 15 írja le. Sátán rávette Évát, hogy egyen annak a fának a gyümölcséből, amely az egyetlen volt, amitől Isten eltiltotta őket. Majd Sátán arra használta fel Évát, hogy Ádámot is rávegye a tiltott gyümölcsből való evésre. Itt:1Mózes 3:1–6. Így az első emberpár elutasította Istennek azt a jogát, hogy uralkodjon felettük, és valójában Sátán imádóivá váltak. Sátán gőgössége nem ismer határokat. Megpróbálta rávenni az összes égi és földi intelligens teremtményt, beleértve Jézus Krisztust is, hogy őt imádják, Jehova szuverenitását pedig elutasítsák :Máté 4:8–10; éa a Jelenések 12:3, 4, 9.

Ebből tehát látható, hogy a gőg Sátántól ered, és a világban jelenleg tapasztalható bűn, szenvedés és romlottság alapvető oka. Mint „ennek a világrendszernek az istene”, Sátán továbbra is a helytelen büszkeség és a gőg előmozdítója ahogyan erről a 2Korintusz 4:4 ír. Tudja, hogy rövid az ideje, ezért harcot vív az igaz keresztények ellen. A célja az, hogy elfordítsa őket Istentől, és hogy önmagukat szeretőkké, önteltekké és gőgösekké váljanak. A Biblia megjövendölte, hogy az ilyen önző viselkedésformák elterjedtek lesznek ezekben „az utolsó napokban” 2Timóteusz 3:1, 2; Jelenések 12:12, 17.

nov. 19. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
42%

A korai egyház szerint ez ugyanolyan duális prófécia, mint amilyen a Krisztusról is előfordul az ószövetségben, hogy általszúrták kezemet, vagy hogy néznek és bámulnak rám, köntösömön megosztoznak.

Csak ezt nem a Krisztusról, hanem az Antikrisztusra azonosították (szóval nem Sátánra).


Íme:

Római Hippolutosz, az Antikrisztusról:


"53. Ezek a dolgok tehát még a jövőben történnek meg, szeretteim; és amikor a három szarv kivágatik, Istenként kezdi majd mutogatni magát, ahogyan Ezékiel megmondta ezt egykor: „Mert felmagasztalod szívedet és azt mondád, Isten vagyok.” És Ézsaiás is hasonlóképpen szólt: „Azt mondtad szívedben: én az égbe megyek föl, az ég csillagai fölé állítom trónomat; hasonló leszek a Fölségeshez! Mégis most az alvilágba (Hades) fogsz alávitetni, a föld alapjaihoz.” És Ezékiel hasonlóképpen: „Vajon mondod-e majd gyilkosaid előtt is: „Isten vagyok”, noha csak ember vagy.”


...


18. Ezékiel is beszélt róla hasonló értelemben, így: „Így szól JHVH az Isten: Mivelhogy felfuvalkodott szíved és ezt mondtad: Isten vagyok én, Isten székében ülök a tengerek közepén, holott csak ember vagy és nem Isten, mégis olyanná tetted szíved, mint az Isten szíve. Lám, hát bölcsebb volnál te Dánielnél? A bölcs nem oktatott téged bölcsességében? Bölcsességeddel és értelmeddel gyűjtöttél magadnak gazdagságot, s gyűjtöttél aranyat s ezüstöt kincses házaidba? Bölcsességednek nagy voltával kereskedésed közben megsokasítottad hatalmadat? Felfuvalkodott szíved hatalmadban. Ezért így szól JHVH az Isten: Mivel olyanná tetted szíved, mint az Isten szíve: íme, hozok reád idegeneket, csapásokat a nemzetekből: és kivonják fegyvereiket ellened és bölcsességed szépsége ellen, és megsemmisítik szépségedet és leszállítanak majd téged; s meghalsz a megölettek halálával a tengerek közepette. Vajon mondva mondod-e megölőid előtt: Isten vagyok én? Holott ember vagy és nem Isten a téged átütőnek kezében! Körülmetéletlenek halálával halsz meg, idegeneknek keze által. Mert én szóltam, ezt mondja JHVH.” (Ezék. 28:2-10.)

nov. 19. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

6-osnak:


Ki az Antikrisztus?

(Azt írod, hogy nem Sátán.)

nov. 20. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Lux morulus ***** válasza:

"Itt valami nagyon nagy ellentmondás van"


Csak az van és továbbá hazugság, pedofilia, gyilkosság, fajtalankodás, esztelen mészárlás van az Ábrahámiták kis könyvecskéiben.

nov. 21. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!