Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent és mit nem jelent...

Mit jelent és mit nem jelent ez az ige?

Figyelt kérdés

1Kor 10,33.

Miképen én is MINDENKINEK MINDENBEN KEDVÉBEN JÁROK, nem keresvén a magam hasznát, hanem a sokaságét, hogy megtartassanak.


Lehet mindenkinek a kedvében járni? Hogyan? Nem lesz ebből megalkuvás? Ti hogyan élitek meg ezt az igét a mindennapokban?


ápr. 8. 05:50
 1/8 anonim ***** válasza:
Sajnos nem lehet mindenkinek a kedvében járni. Azt lehet, hogy a többségnek a kedvében jársz, de mindig lesz valaki aki kilóg.
ápr. 8. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Akkor miért írta ezt Pál apostol?
ápr. 8. 06:55
 3/8 ...Laci ***** válasza:

Úgy gondolom, az embernek vannak egyéni és közösségi céljai. Az egyéni célok elérése nem feltétlenül kedvez másoknak de a közösségi, másokért való cél elérése igen.


Ez azért van, mert ez emberek (ha hiszünk benne) Isten teremtményei és ha pedig van közös az eredetünk, akkor vannak közös céljaink is.


A közös célokért, vagyis a másokért valő élet fontosabb, mint a személyes célkitűzéseink. Ezt igyekezett tanítani az összes prófáta és Jézus is, most pedig Pál is. Az ő sokaságért való célja Jézus követésének tanítása volt. Ezzel jár mindenki kedvében, mert ez mindenki számára egyformán fontos.

ápr. 8. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Szándékosan nem bánt meg senkit. Az, hogy az általa követett erkölcs más szemében nevetséges, az már nem az ő bűne.
ápr. 8. 07:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Negyedik: ez még akár logikusnak is tűnik, de nem az. Az, hogy valakinek a kedvében járok, az azt jelenti, hogy azt csinálom, ami neki tetszik. És ebből kifolyólag, nem lehet mindenkinek a kedvében járni, pl. egy bűnös embernek, ha a kedvében akarsz járni, akkor vele kellene menned a bűnbe (pl. velem már történt olyan, hogy az ismerősömnek nem volt pénze, hogy cigit vegyen, és tőlem kért kölcsön. Na mármost, ha a kedvében akartam volna járni, akkor adtam volna neki. De mivel nem adtam, ezért nem jártam a kedvében.)


Amiről te beszélsz, az inkább a tiszteletadás vagy a békességretörekvés.

ápr. 8. 08:43
 6/8 anonim ***** válasza:

A szövegkörnyezetet is figyelembe véve érthetjük meg.

*** it-2 894–895. o. Szabadság ***

Pál apostol Krisztus általi szabadságnak örvendett, de nem arra használta, hogy a maga kedvében járjon, vagy hogy megbántson vele másokat. A korintuszi gyülekezetnek írt levelében rámutatott, hogy senkinek sem sértené meg a lelkiismeretét azzal, hogy olyat tesz, amit a Szentírás szerint megtehet, de amit talán azok, akiknek kevesebb ismeretük van, megkérdőjeleznének, és bántaná a lelkiismeretüket. Példának az olyan hús fogyasztását hozza fel, mely bálványnak volt felajánlva, mielőtt a piacra került volna eladásra. Ha ilyen húst enne Pál, akkor az, akinek gyenge a lelkiismerete, talán kritizálná őt – pedig Pál nem élt vissza a szabadságával –, és a bírájává válna, ami viszont nem lenne helyénvaló. Ezért ezt mondta Pál: „Mert miért ítélje az én szabadságomat másnak a lelkiismerete? Ha hálával részesedem, miért beszéljenek rólam becsmérlően amiatt, amiért én hálát adok?” Mindamellett az apostol eltökélte, hogy a szabadságát építő módon fogja használni, nem pedig ártalmas módon

ápr. 8. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor miért írta ezt Pál apostol?"

Olvasd el a Római levél 15. fejezetét és megérted


"És ebből kifolyólag, nem lehet mindenkinek a kedvében járni"

Bár azt írta, hogy mindenkinek, de ugyebár tudjuk, hogy kiknek szól a Korintusi levél. Tehát ők a mindenki


Érdemes a szövegkörnyezetet is elolvasni, meg úgy az egész Bibliát, és akkor kiderül, hogy pontosan hogy értette Pál. Ki fog derülni, hogy lehet ezt gyakorolni, és összhangban van Jézus szavaival


"ha a kedvében akarsz járni, akkor vele kellene menned a bűnbe"

Tényleg próbáld a szövegkörnyezettel összefüggésben értelmezni, ne pedig kiragadni és az egész világra ráhúzni.

De egyet elmondok: a hívő testvérek alatt érti a "mindenkit"

ápr. 8. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia,

A legrövidebb bibliai meghatározás így hangzik a szeretetről: „Senki ne keresse azt, ami az övé, hanem ki-ki azt, ami a másé.” (1Korinthus 10,24)

A szeretet a következetes másik-középpontúság, avagy a másokért élés gondolkodásmódja és életformája.

Az „én és te” sorrend megváltozik „te és én”-re. A Biblia szerint ez az igazság. Az az igaz ember, akinek az életében ez az alapelv válik győzedelmessé, mindent meghatározóvá.

Pál ilyen ember volt.


Üdv. Péter

ápr. 8. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!