Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyire egységes a Hinduizmus?

Mennyire egységes a Hinduizmus?

Figyelt kérdés

ápr. 8. 18:24
A kérdező szavazást indított:
Nagyon egységes
Inkább gyűjtő fogalom
Nem egységes, de van általános nézete
Semennyire se egységes
Egyébb (válaszként írd le)
11 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:

Pár mondat a hinduizmusról a Wikipédia oldalról:


"A hinduizmus azoknak a különféle, sok esetben egymástól igen távolinak tűnő hitrendszereknek és szent írásokban lefektetett gyakorlatoknak gyűjtőneve, melyeknek alapvető világnézetét a szanátana dharma határozza meg. A világvallások közül az egyetlen, amelynek nincs azonosított alapítója, egyetlen meghatározó hitvallása, központi hatósága, állandó panteonja, általánosan elfogadott szentírása, és a hiedelemrendszere sem ellentmondásmentes."


"A hinduizmus összefoglaló elnevezést a 19. században alkották meg az Indiában létező vallásokra alkalmazva."


Vagy is egy nem egységes, legfőképpen Indiában elterjedt vallások összefoglaló neve.


"A hinduizmus olyan, többnyire teista világkép, amelyet henoteizmus, monoteizmus, politeizmus, panteizmus, panenteizmus, monizmus ível át. Még ateizmus és egyfajta animizmus is megtalálható benne. Megtalálható benne a fétisek, hegyek, folyók, növények, állatok, démonok és szellemek kultusza, helyi hősök, továbbá a szentek és istenek iránti hódolat, egészen a legmagasabb rendű egyistenhitig, a misztikus panenteizmusig"

ápr. 8. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

A hinduizmus nem egy egységes monolit, több különféle irányzat gyűjtő neve. A sokféle irányzat között akad politeista, monolatrista, monoteista, panteista, stb.

Sokan az Ábrahámi vallásokat tekintik végtelenül megosztottnak (különösen a kereszténységet) de a hinduizmus viszi a pálmát.

ápr. 9. 02:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Hinduizmusnak az egykor Indiában megtalálható vallásokat nevezik. Mindenféle irányzata van, mint a WP cikkről is idehoztad. Az EGYETLEN KÖZÖS bennük: a karma és a lélek halhatatlanságának és vándorlásának tana (szanszára).
ápr. 10. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

A hinduizmus talán legalapvetőbb közös nevezője, a Védák szentírásként való elfogadása. Össze-vissza értelmezik, sokan soha nem is olvassák, de a lényeg, hogy elismerik szentírási voltát. Tehát valamiképpen a Védákhoz kötik magukat és onnan eredeztetik. Ez a kiindulópontja a különböző iskoláknak, irányzatoknak.

A másik három indiai vallás (dzsáinizmus, buddhizmus, szikh) elsőkörben, legalapvetőbben itt ment szembe a hinduizmussal, ők elutasították a Védákat.

Egyébként az egész vallás egy képlékeny valami, ami egy csomó mindent magába olvasztott, helyi kultuszokat stb. és jó pár eltérő irányzat van benne. Lényegében szinte bármit megtűr, valahova szorítanak neki helyet. Pl. egyes Vaisnava szervezetek képesek rámondani, hogy Buddha Visnu avatárja volt, ami elég meglepő ha valaki belegondol, hiszen a történelmi Buddha ezt soha nem állította, sőt tagadta. De, nem baj. Megdobták egy Legfelsőbb Lény címmel, mehet Ráma meg Krisna mellé.

Maga a védikus vallás alapja egyébként importált. Az indoerópai árják hozták be kb. a i.e. 1500 körül, amikor betelepültek és meghódították az akkorra már lehanyatlott Indus-völgyi civilizációt. Az eredeti védikus kultusz a perzsák vallásával mutat rokonságot. Az eredeti istenségek, igazából a közel-keleti istenségek megfelelői, akiknek állat áldozatokat mutattak be, (először valószínűleg embert, majd szelídült a dolog lóra, kecskére stb. végül rizssütire). Majd ehhez jöttek a helyi szellemek, démonok, akiket tiszteltek, plusz menet közben alakult egy csomót a hindu vallás. Egyes istenségek lehanyatlottak, elveszítették jelentőségüket, mások meg felemelkedtek, átalakultak, új neveket kaptak stb. A Védákat meg szinte alig olvasták, szóval a különböző tanítók úgy magyarázták, ahogy akarták.

ápr. 11. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!