Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A bibliai időkben (valamikor...

A bibliai időkben (valamikor a Mózes vezette zsidó nép Kánaánba való betelepülése utáni korra gondolok) a judaizmus már kezdetektől az egy Istent, Jahve-t/Jehova-t ismerte el egyedülinek, vagy rajta kívül voltak más kultuszok is a zsidóság körében?

Figyelt kérdés
Egyre több lelet kerül az adott korból, a vezető történészek-valláskutatók meg egyre-másra jönnek elő a különféle elméleteikkel, ezért a kérdés...

máj. 27. 10:48
 1/10 anonim ***** válasza:
45%

Sajnos voltak akik eltértek ettől, de mint olvassuk, Isten kizárólagos imádatot várt el. Megbüntette azokat, akik keveredtek. Ezért a hűségesek, soha nem gondoltak arra, hogy ez megengedhető. Isten pedig mindig visszafordította őket Magához, és felhasznált királyokat, prófétákat, hogy távolítsák el az idegen kultuszt az imádatukból, mert az beszennyezi a tisztaságát annak. Ha nem tették, akkor Isten levette róluk a kezét.


Persze voltak akik belekeveredtek más kultúrákba, és talán maradtak is.

Jézus idejében ilyenek voltak azok a zsidók, akik a disznóhúst sem tartották tisztátalannak, és fogyasztották. De Ők nem abban a közegben környezetben éltek.

Vagy a Szamáriaiak, akik a tíz törzs királyságában lakó izraeliták voltak, de miután i. e. 740-ben az asszírok legyőzték Szamáriát, az általuk betelepített idegeneket is így nevezték. Még is másként értelmeztek dolgokat, mint a júdaizmust gyakorlók, ezért Jézus kiigazította őket, és sokan keresztények lettek ott is.

máj. 27. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
75%
A zsidóság körében a bírák korából nem tudunk más istenek kultuszáról. A királyok korából ír ilyenekről a Biblia.
máj. 27. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
69%
Voltak. Annyira nem bírták idegileg, hogy Egyiptomból való kivonulás után nem sokkal már bálványt építettek maguknak. Rá is fáztak a kis egójukkal sokan
máj. 27. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
75%
Benne van a Bibliában, hogy az Izraeliták imádták a kánaániták istenségeit, Baalt, Astartét, Asherah-t, stb. és az Úr megharagudott ezért Izraelre. Mindig voltak próféták és erényes királyok akik vissza állították az egyistenhitet, de miután meghaltak a nép mindig vissza tért a bálványimádathoz.
máj. 27. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
A Levi fiai törzs fekete mágiát folytatott, és negatív lényeknek hódolt. Ők amolyan sötét papság volt.
máj. 27. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
# 5 Fekete mágiát? Ezt meg honnan vetted? Forrás?
máj. 28. 02:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
68%
A Levi fiai törzs I-tentõl a közszolgálat ellátásának kapta, õk voltak a "rendõrök", õk szedték a papi tizedet, stb. Közéjük tartozott Mózes és Áron, aki abban az idõben volt a fõpap. Egyenesági (férfiági) leszármazottai a kohénok (papok), az õ feladatuk volt a templomi szolgálat.
máj. 28. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Egy picit hagy bontsam ki...milliószor milliószor milliószor millió hasonló naprendszer van, mint a miénk...a szám valós, kicsit még több is van, és érdmes elgondolkozni, hogy milyen nagy is a Teremtés.

A Teremtő nem változtatja a személyiségét egy-két ezer évenként, mindig új törvényeket, "egyezséget" kötve, neki az annyi idő sem lenne mint egy pislantás.

Mózes egy nagyon pozitív, spirituálisan fejlett lélek volt, ezért tudta fogadni és tolmácsolni Jahveh szavait, tanításait, amik 2, 5, vagy 10 ezer évvel ezelőtt is hasonlóan szóltak, alázatról, szeretetről, tiszteletről, elfogadásról, őszinteségről, megbocsájtásról, spirituális tudásról, gyógyításról, szolgálatról.

De a nép nem érte be ezzel, többet szerették volna, bőséget, vagyont, hatalmat, és ezekkel a kéréseikkel-vágyaikkal kiszolgáltatották magukat a negatív "istenségeknek", akik viszont erre vonatkozó segítséget és tanítást tudtak adni.

Jahveh ekkor visszavonult, és a zsidó népnek átadott pozitív tanítások negatív tanításokkal lettek keverve, hamis ígéretek és cselekedetekkel terhelve. Ennek a Levi törzs akár a tudatában is lehetett, bár nem igazán lehetséges megállapítani, hogy ugyan az a felsőbb lény szól-e minden alkalommal, vagy idönként más.

máj. 28. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
7-ben közszolgálat ellátásának kapta -> közszolgálat ellátásának feladatát kapta
máj. 28. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
A levi törzs feladatairól szól Mózes harmadik könyve.
máj. 28. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!