Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok, a kanonizációval...

Katolikusok, a kanonizációval kapcsolatban mit szóltok ehhez a leíráshoz?

Figyelt kérdés

A Biblia kánonját a (szakadatlan) Katolikus Egyház állította össze. A végleges lezárás nyugaton a 4., keleten az 5. században történt (aztán kb. 1000 évvel jött a reformáció, amely 66 könyvre szűkítette a Bibliát).


Mármost, ha visszamegyünk a kezdetekhez, akkor láthatjuk, hogy a keresztény Biblia másabb volt. Például az Újszövetség és az Atyák is hivatkoznak Henok könyvére, a Katolikus Egyház azonban mégsem kanonizálta ezt a könyvet. Vagy, Római Szent Kelemen levele kanonikus tekintélyel bír, felolvasták az egyházakban. Másnapság Szent Kelemen levelét viszont az apostoli atyákhoz sorolják. Aztán a muraturi kánon említi, hogy két apokalipszist fogadnak el, az egyik Jánosé, ez a Jelenések könyve, ami ma a kánon része, a másik Péteré. A Péter apokalipszist azonban szintén nem kanonizálta az Egyház. Tegyük hozzá: már a muraturi kánon is megemlíti, hogy ez utóbbi könyvet némelyek nem akarják olvasni.


Továbbá: a Katolikus Egyház a szent könyvek közé sorolta a 2Péter levelet is, noha Eusebius világosan írta, hogy ők Péternek egy levelét fogadják el. Mindez azt jelenti, hogy a 2Pt szerzője nem Péter apostol, ez ma is a tudományos álláspont, ha jól tudom erről a levélről. Mégis, bent van a kánonban.


A példákat talán lehetne még sorolni, hogy mi miért került/nem került be a bibliai kánonba.


A kérdésem a következő: honnan tudjátok, hogy a Biblia helyesen van összeállítva, és pl. nem Tertullianusnak van igaza, aki Hénok és a Jubileumok könyvére burkolatan "szent könyvként" hivatkozik?


Köszönöm a válaszokat.


Üdv. Light


(agnosztikus)


júl. 8. 22:41
 1/7 anonim ***** válasza:
17%
Lehet az ortodox vallas az igazi vallas a reformatuson kivul. Az elso 3 ortodox egyhazatya osszeallitotta a rendesen mrgirt Bibli't csak a katolikuok romai hatasra kivettek belole.
júl. 9. 02:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
91%

Elég egyszerű, nem egyes korai keresztény gondolkodókat vezetett Isten Lelke, mint pl Eusebius, hanem a Tanítóhivatalt, a püspököket együttesen. Az Egyház pedig tévedhetetlen.

Amugy attól lehet jelentősége egy könyvnek, hogy nem kanonikus, lásd szent Kelemen levelét, ami manapság is hivatkozási alap a szektákat kivéve.

júl. 9. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
22%

Bár nem értek egyet a katolikus egyházzal sem, de azért ez nem így működik.

Isten nem hagyja, hogy olyan elemek kerüljenek a Bibliába, aminek köze nincs Isten személyéhez, és akaratának megvalósulásához.

A könyvek, melyek nem részei a kánonnak, jogosan nem kerültek bele.

Én olvastam ilyen könyvet, Pl a Tamás könyvét Judit könyvét, stb.

Teljesen eltér a Biblia Istentől ihletett nyelvezetétől, és témájától, Isten személyiségétől és szándékától.

Még napjainkban is vannak olyan versek a Bibliában, amik nem fedik a valóságot, még is részei a Bibliának. De azért nem veszik ki belőle, mert bizonyos tanításokat támogat, ami egyezik az egyház tanításaival.


Bízzunk Istenünkben, hogy mindent megtesz azért, hogy az emberek helyesen tájékoztatva vannak az igazságról. Ugyan kiben bízhatnánk, ha még ebben is kételkedünk?

júl. 9. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

Figyelitek a tanúk sajátságos logikáját? És neki fel sem tűnik:

Állítás 1: Isten nem hagyja, hogy olyan elemek kerüljenek a Bibliába, aminek köze nincs Isten személyéhez, és akaratának megvalósulásához.


Majd pár sorral lejjebb már meg is cáfolja saját magát:

Még napjainkban is vannak olyan versek a Bibliában, amik nem fedik a valóságot, még is részei a Bibliának.Az a vicc, hogy a szervezet valóban ezt tanítja és ezeknek már a fel sem tűnik, hogy egyik szava üti a másikat. 😐

júl. 9. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
27%

4

Kedves válaszoló.

Ha megfigyelted volna a válaszomat, akkor nem így nyilatkoznál.

Én versekről beszélek, és nem teljes könyvről, írásokról, amikhez hozzátoldottak. Hiszen a Márk evangéliuma teljesen hiteles, de a végére néhány vers elejéig valaki hozzátoldott. De ezekre is fény derült, és mára más tudjuk, hogy nem oda való.

Tehát Isten figyelt ezekre.

DE ha neked jobban tetszik akkor úgy írom, hogy Isten nem engedi, hogy maradandó károkat tegyenek a szavában.

Hiszen azt is megengedte, hogy a nevét kihagyják onnan, ahol eredetileg írva van.

Azonban az nem változtat a tényen, hogy az igazság győzedelmeskedik.

Isten sokat megenged most még, de ez nem jelenti, hogy mindent.


Remélem, érthető voltam. Bár ezekután kétlem.

júl. 9. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
78%

"Én versekről beszélek, és nem teljes könyvről, írásokról, amikhez hozzátoldottak."

Honnan tudod, hogy csak azt az egy verset toldották hozzá és nem a fél könyv átírás?

júl. 9. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 szp72 ***** válasza:
100%

A Bibliában ugye olyan könyvek találhatók, amelyek az Egyház ítélete szerint Istentől sugalmazottak. Nos a Biblia pusztán csak egy válogatás, nem azt jelenti, hogy több és más szöveg nem lehet sugalmazott, csak azt, hogy ezek biztosan azok és elég fontosak ahhoz, hogy a legszentebb szövegekként kezeljük és alaposan tanulmányozzuk. Egészen biztos, hogy például Jézus is sok más dolgot is tanított csak azok nem maradtak fenn, nem kerültek bele Bibliába, mert minden egyszerűen nem lehet benne.


"Jézus még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni – azt hiszem –, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni." (Jn 21,25)


A kánon folyamatos viták közepette alakult ki, s a püspökök közmegegyezése révén állandósult. Tudni kell azonban, hogy igazából sose volt teljesen pontos és egységes megegyezés ebben, ezért van az, hogy katolikus és az ortodox egyházak kánonja is egy kicsit különböznek egymástól. Ezek a különbségek azonban valójában jelentéktelenek, és a katolikus és az ortodox teológiák közötti különbségben nincs is szerepük.


A protestánsok kánonrövidítésének viszont már teológiai okai is voltak. Azért döntöttek a rövidebb kánon mellett, mert a hosszúban volt egy-két dolog, ami nem tetszett nekik, s jogosan hivatkozhattak arra, hogy korábban számos tekintélyes egyházatya is a rövidebb kánon mellett érvelt. Luther legszívesebben Jakab levelét, az egyik újszövetségi írást is kiiktatta volna, de a követői végül ezt nem merték megtenni, mert Jakab levelét senki sem vitatta korábban.


A Katolikus Egyház éppen a protestánsok válogatásai miatt zárt le véglegesen a kánont, egészen odáig egyszerűen nem érezték fontosnak, hogy a kánonlista pontosan rögzítve legyen.

júl. 10. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!