Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Keresztények ! Szerinte...

Kedves Keresztények ! Szerintetek melyek azok a minimális feltételek amiknek teljesülnie kell ahhoz, hogy valaki kereszténynek nevezhesse magát ?

Figyelt kérdés

Például elegendő-e ha meg van keresztelve, vagy bérmálkoznia/konfirmálnia is kell ? Vagy rendszeresen imádkoznia kell, vagy tényleg komolyan törekednie kell arra, hogy az Újszövetség elvei alapján éljen ?


Muszlimként természetesen én NEM fogok véleményt mondani, de őszintén érdekel, hogy ti hogy gondolkodtok erről.


Abdullah ;)aug. 18. 18:48
1 2 3 4 5 6
 31/57 A kérdező kommentje:

#29:


"Egy gyerek is megértheti a két kérést."


Huhh, inkább többször el kell olvasnom amiket írtok, nagyon elszoktam már a keresztény "terminológiától" :) Micsoda hasonlatok.


Egyébként amit leírtál, részben hasonlít a mi Shahadánkra szerintem, tulajdonképpen azt mondod, hogy higgyenek Istenben és Jézus Krisztusban. A többi pedig az Ő példamutatásából következik.

aug. 18. 21:54
 32/57 anonim ***** válasza:

#31 igen, egész pontos megfogalmazással, szintén János 1. leveléből:


4,20 Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert a ki nem szereti a maga atyjafiát, a kit lát, hogyan szeretheti az Istent, a kit nem lát?

4,21 Az a parancsolatunk is van ő tőle, hogy a ki szereti az Istent, szeresse a maga atyjafiát is.


Egyébként minden fontos tudnivaló a keresztény tanítás lényegéről, benne van János 1. levelében.

aug. 18. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/57 A kérdező kommentje:

#32:


Köszönöm szépen :)


Nehéz a ti vallàsotok, nagyon nehezen érthető... és nem azért mert nem tudom mi az a szeretet.


Nem lehet könnyű kereszténynek lenni ha valaki komolyan követni akarja a Bibliàt.

aug. 18. 22:32
 34/57 anonim ***** válasza:

"Érdekből nem lehet hinni szerintem"


Szerintem lehet. Hány és hány maffiózó megy be gyilkosság előtt vagy után a templomba :((

Ez számomra egy fura, babonás hit.


Amúgy próbáld megszólítani Istent. Hogy tudassa veled, hogy a gyermeke vagy és nem csak a szolgája. Meg fogja tudni veled értetni és az egy egész más dimenziója lesz kettőtök kapcsolatának.

aug. 18. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/57 anonim ***** válasza:

#29 A 26-os válaszoló vagyok. Egyetértek. Én sem szívesen húzok határokat, ráadásul több oldalról is meglehet közelíteni a kérdést. Ha pusztán a hitet nézzük, akkor a legminimumabb követelmény valahol ott van, hogy egyistenhit és a megváltásban, feltámadásban való hit, többen az Apostoli hitvallás/Hiszekegynél húzzák meg a határt, így a háromságtagadókat már nem is tekintik keresztényeknek. De azt hiszem tudom mire kíváncsi a kérdező, ezért talán nem elég összeszedetten, de próbáltam a lényeget megragadni.


Szerintem az szokott félreértést okozni, hogy a keresztény tanítás szerint az üdvösségünk hitből, hit által van és ezért, komoly veszély a hit túlhangsúlyozása a cselekedetek kárára. Sokaknak tűnik pl. ellentmondásosnak a Biblia, mert Pál azt mondja a hit számít, Jakab meg, hogy a cselekedetek. De ha figyelmesen olvasunk, rájövünk, hogy mindketten ugyanazt mondják csak más szemszögből. A hit halott önmagában. A hitből cselekedeteknek kell következniük. Igazából, mindketten ezt mondják és Jézus is ezt tanította. Egy saját hasonlattal próbálom szemléltetni a dolgot: A hitnek cselekedetekben kell megnyilvánulnia, ahogy a levegő egyértelmű jele a hang. A levegő az, ami éltet, de mivel élsz és levegős térben mozogsz, előbb utóbb rezgésbe hozod a levegő részecskéit és hangot keltesz. Ha valaki azt mondja él, de soha nem kelt semmilyen zajt, azt nem tudom, hogy csinálja, mert akkor légüres térben van.


Jézus azt mondta: "Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők!

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult." Máté 7:21-27


Jézus azt mondta: "Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." János 13:34-35


Pál azt írta:"Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy a pengő cimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok. És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból. A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik. De legyen bár prófétálás: el fog töröltetni; legyen nyelveken szólás: meg fog szűnni; legyen ismeret: el fog töröltetni. Mert töredékes az ismeretünk, és töredékes a prófétálásunk. Amikor pedig eljön a tökéletes, eltöröltetik a töredékes." I Kor. 13:1-10


Szóval érdekes kérdés, hogy ki keresztény...


""Egy gyerek is megértheti a két kérést."

Huhh, inkább többször el kell olvasnom amiket írtok, nagyon elszoktam már a keresztény "terminológiától" :) Micsoda hasonlatok."

A 29-es voltaképpen semmi különöset nem akart ezzel kifejezni, csak azt, hogy tulajdonképpen a kereszténység fő üzenetei nagyon egyszerűek. Az egész Biblia lényege és mondanivalója tulajdonképpen pár mondatban összefoglalható. Én igazából ezt zseniálisnak tartom a kereszténységben. Egyszerre rendkívül egyszerű, egy gyermek is megtudja érteni, kb. két mondatban össze lehet foglalni a lényegét, de ebben a lényegben a világ alapigazsága van benne. Egyáltalán nem sekélyes, mert minél mélyebben kutatjuk, annál jobban meglátjuk a bonyolult összefüggéseket és hogy voltaképpen milyen gazdag és összetett.

aug. 19. 00:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/57 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az eddigi vàlaszokat ! :)


Igyekszem rövid lenni, bàr nyílván oldalakat lehetne írni, hiszen megérdemli a téma.


#34:


"Amúgy próbáld megszólítani Istent. Hogy tudassa veled, hogy a gyermeke vagy és nem csak a szolgája. Meg fogja tudni veled értetni és az egy egész más dimenziója lesz kettőtök kapcsolatának."


Minden nap többször megszólítom. Úgy érzem az Iszlàmmal bàrmi történjék is velem könnyedén meg tudom magyaràzni. Például ha holnap egy balesetben elveszíteném a hozzàtartozóimat az Iszlàmmal ezt meg tudom magyaràzni.

De egy "Atya"-i tulajdonsàgokkal bíró maximàlisan szerető Istennel ez szàmomra érthetetlen lenne. Ha Te ezzel màsként vagy, azt elfogadom. :)


#35:


"próbálom szemléltetni a dolgot: A hitnek cselekedetekben kell megnyilvánulnia,"


Ezzel teljesen egyetértek ! :)


Ezért nàlunk sztem alapfeltétel a Shahada őszinte megélése:


Tanúsítom hogy nincs màs Isten csak Allah és tanúsítom hogy Mohammed Allah küldötte volt !


Majd ha az illető imàdkozik az előírtak szerint azzal màr minimàlisan a cselekedetek is meg vannak a részéről.

Persze az Iszlám sokkal több ennél, itt csak a legminimalistàbb hozzààllàsról van szó :)


Külön köszönöm a bibliai idézeteket ! :)

aug. 19. 06:44
 37/57 KZitus ***** válasza:

szia

"Szerintetek melyek azok a minimális feltételek amiknek teljesülnie kell ahhoz, hogy valaki kereszténynek nevezhesse magát ?" - konkrétan erre ad neked választ Krisztus, akiről a keresztények neveztetnek:

"Jézus így felelt: „Az első ez: »Halld, ó, Izrael, Jehova a mi Istenünk, és csak egy Jehova van. És szeresd Jehovát, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel.« A második ez: »Szeresd embertársadat, mint önmagadat.« Nincs ezeknél fontosabb parancsolat.” Márk 12:29,30

Bár Krisztus ezt egy zsidó írástudónak mondta, csak megerősíti azt, hogy minden kereszténynek megalkuvás és kibúvó nélkül hogyan kell tennie, élnie az életét. Persze senkit nem kötelez erre Krisztus. Csak elmondta, mi között választhat az ember, mi az, ami a Teremtő előtt elfogadható.

Minimális feltételeket az ember magának szabhat - de Istent nem lehet az igazság dolgában megalkuvásra "rábeszélni". Az alapelv itt is igaz: "Ne vezessenek félre titeket: Istent nem lehet becsapni. Mert amit vet az ember, azt fogja aratni is. Aki a testével összhangban vet, romlást fog aratni a testéből, aki viszont a szellemmel összhangban vet, örök életet fog aratni a szellemből. Így hát ne hagyjunk fel annak cselekvésével, ami jó, mert a megfelelő időben aratunk, ha nem fáradunk ki." Galata 6:7-9

aug. 19. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/57 KZitus ***** válasza:

....ha bibliai alapelvekben gondolkodunk, például Krisztus tanításain, akkor melyik az, amelyre azt mondaná Krisztus: "na jó, mivel neked így passzol, akkor te ezt, vagy azt ne tedd" - nincsen ilyen tanítása a keresztény egyház alapítójának. Éppen ezért nevezte "keskeny út"-nak, mert tudta, a többség nem fogadja el. Csak egyetlen példa. Krisztus felnőtten keresztelkedett meg, ezzel is mintát, példát hagyva nekünk. A Máté 28:19,20 szintén azt írja, menni kell, és tanítványokat képezni, "...tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek..."

Ez minden keresztény kötelessége, aki Krisztus tanítványának vallja magát. Ez nem az én véleményem, vagy értelmezésem! ezt írja a 28:19,20.

Csak gondold el, ezt a munkát Krisztus már 2 ezer éve támogatja az angyalokkal együtt. "És láttam egy másik angyalt az ég közepén repülni, és örökkévaló jó hír volt nála, hogy hirdesse azt azoknak, akik a földön laknak, minden nemzetnek, törzsnek, nyelvnek és népnek." Jelenések 14:6

aug. 19. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/57 anonim ***** válasza:

"Tanúsítom hogy nincs màs Isten csak Allah és tanúsítom hogy Mohammed Allah küldötte volt !"


Kicsit off, de ezt nem értem, hogyan tanúsíthatod, hiszen nem voltál valós tanúja egyik figurának sem. Nem láttad sem Mohamed prófétát, sem Allahot, akkor mit és hogyan tanúsítasz rajtuk?

aug. 19. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/57 A kérdező kommentje:

#39:


Szerintem értsd úgy mintha azt mondanàm:


Őszintén hiszem hogy nincs más Isten kizàrólag Allah, és hiszem hogy Mohammed az Ő küldötte volt !


Ez egy "hitvallàs" és ebből aztàn következik majd még sok minden màs. De ez a Shahada az Iszlám első és legfontosabb pillére.


A jócselekedetek is ebből következnek majd. Mert ha hiszel Istenben akkor követni is fogod az Ő kinyilatkoztatàsait.

aug. 19. 13:43
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!